Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2007,
12.24

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2007, 12.24

7 let

Eyes Of Eden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Faith (Century Media/Dallas Records) (2007)

TIP: Pester, raznolik, melodičen in nadvse barvit gothic metal.

Eyes Of Eden so odličen nemški gotski metal bend, za katerim stoji nemški genij atmosferičnega metala Waldemar Sorychta, znan kot kitarist Grip Inc, ter nekdanji član Voodoocult ter Despair. Sorychta pa je je bil tudi producent večine velikih "atmosferičnih" metalcev, kot so: Tiamat, Samael, Moonspell, Therion, Lacuna Coil, Samael, Sentenced, Broknagar in še nekateri.

Eyes Of Eden so v osnovi tipičen gotski bend z žensko pevko in tudi temeljna izhodišča njihove glasbe niso kaj bistveno drugačna od večine današnjih tovrstnih bendov. Kljub temu pa Eyes Of Eden precej odstopajo od današnje tovrstne produkcije. Predvsem skupina ni afektirana z obveznim darkerskim feelingom, ki je križan s prav tako obveznim metalnim paranjem. Seveda pa to še zdaleč ne pomeni, da njihova glasba ni metalska in temačna. Ravno nasprotno! Vendar pri Eyes Of Eden to še zdaleč ni vse. Kadar je potrebno zna biti bend tudi inteligentno pop, v glasbi skupine pa je zaslediti še kupico drugih prvin - od skoraj orientalske godbe pa vse do psevdo-renesančnih in neo-klasičnih vložkov. Podobno pestra je tudi zasedba instrumentov, ki poleg obveznega metalskega arzenala (kitara, bas, boben, vokal) občasno vsebuje še najrazličnejše in sila pestro zveneče sintetizatorje, elektronsko ritmiko, godala, (pol)akustične kitare oziroma brenkala in še kaj.

Temelj samih skladb, ki so sicer zelo energične, je vedno melodija in ravno na tej točki gredo Eyes Of Eden daleč onstran klišejev sodobne gotske scene. Pri tem pa se, kot že rečeno, ne obremenjujejo, ali bo skladba totalno metal ali ne. Rezultat tega je izjemno barvita glasba, ki bi morala navdušiti tako gotske metalce, kot tudi vse ljubitelje bolj inteligentnega in zahtevnega "dream popa". Nova pevka Franziska Huth, ki ima komaj 21 let, je odlično opravila svojo vlogo. Njena interpretacija je nekje med skoraj renesančnim klasičnim petjem ter tisto bolj harmonsko zahtevno pop naracijo. V njenem petju pa ne boste slišali kričave (operetne) naracije, ki "krasi" skoraj vse njene kolegice.

Faith, ki je sicer drugi izdelek Eyes Of Eden, je zelo nevsakdanja gotska metal plošča, ki navdušuje predvsem z izjemno melodičnostjo, raznolikim in za to zvrst naravnost bogatim muziciranjem, spektakularno ritmiko, izjemno dinamiko, sijajno produkcijo, bleščečimi vokalnimi melodijami ter fantastično atmosfero, ki je mestoma sila meditativna, drugod pa spet gotsko skrivnostna in mračna, a hkrati vedno metalska. Kljub temu, da so vse skladbe totalno melodične, pa vas vseeno čaka kar nekaj poslušanj, da boste odkrili vse čare tega izjemnega albuma.

Ne spreglejte