Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 2. 2014,
10.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 4. 2. 2014, 10.52

8 let

Bogata filmska kariera Philipa Seymourja Hoffmana (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Philip Seymour Hoffman, ki so ga v nedeljo našli mrtvega v njegovem stanovanju na Manhattnu, je bil eden najbolj prodornih in talentiranih hollywoodskih igralcev.

Leta 2005 ga je ameriška Akademija za filmske umetnosti in znanosti za njegovo upodobitev Trumana Capoteja v filmu Capote nagradila z oskarjem za najboljšega igralca v glavni vlogi. Prav tako je bil trikrat nominiran v kategoriji za najboljšega igralca v stranski vlogi. Spregledali ga niso niti za delo v gledališču, saj je prejel tri nominacije za nagrado tony.

Čeprav je Philip Seymour Hoffman že nekaj časa delal kot profesionalni igralec, je nase opozoril šele leta 1996 z manjšo vlogo v režijskem prvencu Paula Thomasa Andersona Hard Eight. Z Andersenom je nato sodeloval še pri filmih Boogie Nights, Magnolia, Punch-Drunk Love in nazadnje leta 2012 pri Gospodarju (The Master). Za vlogo v tem filmu je prejel svojo četrto nominacijo za zlati kipec. Poleg zmagovitega Capoteja je bil nominiran še za nastopa v filmih Dvom (Doubt) in Vojna Charlieja Wilsona (Charlie Wilson's War).

Ljubitelji Iger lakote avtorice Suzanne Collins so ga lahko videli v lanskoletni uspešnici Kruto maščevanje (Catching Fire), kjer je upodobil organizatorja iger Plutarcha Heavensbeeja. Prav tako bo pomembno vlogo odigral v prihajajočem sklepnem delu Iger lakote, Uporu (Mockingjay).

Hoffmana je odlikoval izredno širok spekter filmskih vlog. Navidezno brez napora se je pomikal od velikih filmskih blockbusterjev, kot so na primer Twister, Rdeči zmaj (Red Dragon) in Misija nemogoče III (Mission: Impossible III), k bolj dramatičnim projektom 25. ura (The 25th Hour), Marčevske ide (The Ides of March), Skoraj slavni (Almost Famous) in Synecdoche, New York ter komičnim vlogam, kot so tiste v filmih Rock'n'Roll pirati, The Savages in Along Came Polly.

Leta 2010 se je spopadel tudi z režijo. V režijskem prvencu Jack Goes Boating je upodobil naslovnega junaka. V naslednjem režijskem projektu Ezekiel Moss bi moral za kamero usmerjati Amy Adams in Jaka Gyllenhaala.

Ne spreglejte