Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 5. 2012,
9.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 30. 5. 2012, 9.14

8 let

Angelina proti posilstvom na vojnih območjih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Igralka Angelina Jolie, ki se je kot režiserka preizkusila s filmom V deželi krvi in medu, je podprla namero britanske vlade po organiziranem obravnavanju spolnega nasilja na konfliktnih območjih.

S predvajanjem režiserskega prvenca, vojne drame, na britanskem zunanjem ministrstvu je igralka izkazala podporo vladni nameri po sistematični obravnavi posilstev na vojnih območjih. Projekcijo filma je Angelina Jolie, ki je med drugim tudi posebna ambasadorka Združenih narodov, pospremila še z govorom.

Že v času nastajanja je Angelinin film dvigal veliko prahu. Zaradi začetnih napačnih informacij, da je središče zgodbe ljubezensko razmerje med Bošnjakinjo, žrtvijo posilstva, in njenim agresorjem, bosanskim Srbom, so javno ogorčenje izrazile žrtve spolnega nasilja med balkanskim konfliktom. Ko so film začeli predvajati, je doživel drugačen sprejem, kritiki in žrtve posilstev so ga večinoma sprejeli pozitivno. Na začetku leta je ta zaradi osvetljevanja pomembnih družbenih tematik prejel tudi nagrado guild.

Britansko vladno skupino, ki bo spremljala dokaze spolnega nasilja na vojnih območjih, z njimi pa bo seznanjala Združene narode in lokalne humanitarne organizacije, sestavljajo pravniki, zagovorniki človekovih pravic, psihologi in forenziki. Delovati naj bi začela s koncem leta.

Sekretar z britanskega zunanjega ministrstva William Hague je ob ustanovnem dogodku vladne pobude zapisal: "Spolno nasilje je problem vsake družbe, zato bi se morale vse države resneje zavzeti za njegovo obravnavo. Na vseh ravneh se moramo boriti za zaščito pravic žensk in otrok." "Na konfliktnih področjih je nasilje srhljivo prisotno, večina od nas se njegove množičnosti niti ne zaveda. Zato je spolno nasilje ena od osrednjih tem preprečevanja konfliktov in zagotavljanja svetovnega miru," je še dodal.

Združeni narodi predvidevajo, da so od ocenjenih 50 tisoč posilstev, storjenih med balkanskimi vojnami, ko so spolne napade uporabljali kot vojno orožje in sredstvo za etnično čiščenje, obsodili le 30. Tovrstna grozodejstva pa so znana tudi iz Demokratične republike Kongo, Ruande in z območja Darfur v Sudanu.

Ne spreglejte