SiolNET. Trendi Film in TV
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Začenja se Festival slovenskega filma

4

termometer

Že 16. Festival slovenskega filma (FSF) drevi v portoroškem avditoriju odpira svoja vrata s projekcijo celovečerca Razredni sovražnik režiserja Roka Bička.

Še pred uradnim odprtjem festivala, ki se bo zaključil v nedeljo, bo na vrsti retrospektiva kratkih filmov Karpa Godine, ki bo prejel letošnjo nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo.

Na letošnjem festivalu se bo predstavilo kar 42 filmov v tekmovalnem in 21 filmov v netekmovalnem programu. Za prestižne filmske nagrade - vesne - se bo med celovečernimi filmi poleg na nedavnem beneškem festivalu nagrajenega Razrednega sovražnika zvrstilo še šest naslovov: Adria Blues v režiji Miroslava Mandića, Čefurji raus! Gorana Vojnovića, Dvojina Nejca Gazvode, Gremo mi po svoje 2 Mihe Hočevarja, Panika v režiji Barbare Zemljič in Zapelji me Marka Šantića.

Festival se bo letošnjemu nagrajencu a življenjsko delo Karpu Godini poleg z retrospektivo poklonil tudi z odprtjem razstave z naslovom Karpo Godina - Umetni raj.

Neuradni uvod v festival je bila že sinočnja projekcija filma V začetku je bil greh v režiji Františka Čapa, s katero so se poklonili 100. obletnici njegovega rojstva. Ob zaključku festivala pa bodo predvajali še Čapov kratki film Piran - biser slovenskega primorja.

Kot del spremljevalnega programa festivala bodo v sklopu otroških in mladinskih filmov za šole predvajali celovečerec Jožeta Galeta Kekec, Poletje v školjki Tuga Štiglica ter program kratkih slovenskih animiranih filmov.

Strokovna žirija v sestavi Hanna A. W. Slak, Hrvoje Hribar in Olmo Omerzu bo podelila glavne nagrade v kategorijah celovečerni film, kratki film, režija, scenarij, glavna ženska vloga, glavna moška vloga, stranska ženska vloga, stranska moška vloga, fotografija, glasba, montaža, in študijski film.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin