Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 11. 2011,
17.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Liffe

Nedelja, 20. 11. 2011, 17.22

7 let, 12 mesecev

Vodomec Zaklonišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S podelitvijo nagrad in projekcijo komične drame Le Havre se je odvila sklepna slovestnost 22. Ljubljanskega filmskega festivala, ki se bo s projekcijami zmagovalnih filmov dokončno poslovil jutri.

"Nemirna in hkrati počasna drama, ki ustvari hipnotično atmosfero ... To ni film za sobotno noč v Koloseju s pokovko v naročju; je film, ki se odvija na več nivojih in za seboj pusti nemir, občutek iskrene izkušnje." je o zmagovalcu letošnjega LIFFa zapisala Irena Jenko, ki ocenjuje filme za Planet Siol.net. Letošnjega vodomca je prejel Zaklonišče, intimni film katastrofe ameriškega režiserja Jeffa Nicholsa. Razglasitev zmagovalca je pomenila vrhunec zaključne slovesnosti 22. Ljubljanskega filmskega festivala, ki ji je sledila projekcija filma Le Havre Akija Kaurismäkija. Nagrado FIPRESCI je prejel brazilski film Zgodbe, ki se jih spominjamo režiserke Julie Murat, občinstvo je nagrado zmaj podelilo švedskemu filmu Onstran režiserke Pernille August, nagrado za najboljši kratki film pa je mednarodna žirija dodelila filmu Svet zunaj irskega režiserja Davida O'Reillyja.

Začetek konca letošnjega LIFFa oznanili bobni

Občinstvo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, sestavljeno iz povabljencev, predstavnikov sedme sile in običajnih obiskovalcev, ki so si zagotovili vstopnice, je na začetku ogrela tolkalna skupina Trio Per UNO. Glasbenemu uvodu v prireditev, ki jo je povezoval Janko Petrovec, je sledilo osrednje dejanje – razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad. Napoved voditelja, da bomo ta večer na LIFFu spremljali "žive ljudi", se je sicer izkazala za zmotno, saj se večina nagrajencev ni udeležila prireditve, zato pa so se številni ustvarjalci zbranim zahvalili prek videoposnetkov. Med prisotnimi nagrajenci so bili najštevilčnejši prejemniki prvih podeljenih nagrad – zmagovalci natečaja Itak Režiser, ki ga je kot glavni pokrovitelj festivala organiziral Mobitel in na katerem so mladi ustvarjalci tekmovali v filmih, posnetih z mobilnimi telefoni. Med prijavljenimi so na podlagi SMS-glasovanja in izbora strokovne žirije izbrali deset finalistov, nagrajeni pa so bili trije najboljši. Prvo nagrado natečaja je prejela Manja Potočnik za film Simetrija, ki si je s tem prislužila možnost brezplačnega ogleda vseh projekcij prihodnjega LIFFa, drugo ustvarjalci filma Kriza Mitja Mlakar, Mojca Pernat, Miha Šubic in Nejc Petek ter tretjo nagrado Tadej Resnik in Dejan Ulaga za film Say no to TV.

Nagrada za najboljši kratki film je šla v roke irskemu režiserju Davidu O'Reillyju za Svet zunaj, film o dečku, ki se uči igrati klavir. Nagrado je razglasil predstavnik mednarodne žirije Boris Petkovič, ki je odločitev o zmagovalcu obrazložil z besedami, da gre za "edinstven in luciden pogled na svet gibljivih slik in na svet na splošno." Posebno omembo si je prislužil še hrvaški režiser Juraj Lerotić za film Potem zagledam Tanjo. Oba omenjena avtorja sta se zbranim zahvalila prek videoposnetka.

Nagrado FIPRESCI, ki jo podeljuje žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, je prejel brazilski film Zgodbe, ki se jih spominjamo. Žirijo je film med drugim prepričal zaradi različnih vidikov posnetega vsakdanjika, s katerim je režiserka pretanjeno razkrila plasti zgodbe in njenih likov. Nagrado, ki jo je podelil član žirije Dean Kotiga, je v režiserkinem imenu prevzela koscenaristka filma Maria Klara Escobar.

Sledila je nagrada občinstva zlati zmaj. Med 34 filmi je obiskovalce festivala najbolj navdušil švedski Onstran, ki je prejel povprečno oceno 4,67. Zahvalo producentke Helene Danielsson je prebrala njena kolegica in prijateljica Dunja Klemenc. Producentka je zapisala, da so ustvarjalci filma na nagrado ponosni ter spomnila na bližino slovenskih in švedskih filmskih zgodb in ustvarjalcev.

Vodomec v ZDA, v konkurenci tudi slovenski film

Vrhunec večera je bila podelitev osrednje nagrade vodomec, za katero so se potegovali filmi iz sekcije Perspektive, o zmagovalcu pa je odločala mednarodna žirija, ki so jo sestavljali selektorica sekcije novi tokovi Sarajevskega filmskega festivala in svetovalka za program festivala Kino otok Vanja Kaluđerčić, pisec, kritik in publicist Carlos Reviriego ter srbski režiser Želimir Žilnik. Vodomca si je prislužil film Zaklonišče – spoj družinske drame, psihološke srhljivke in apokaliptičnega filma, ki ga je žirija označila za "osupljivo in celovito delo, ki ga odlikujeta odlična režija in prevzemajoča igra."

Režiser Jeff Nichols je zaseden s snemanjem novega filma, zato je nagrado, ki jo je podelil direktor sektorja za marketing pri Telekomu Slovenija Samo Ošina, v njegovem imenu prevzela predstavnica ameriškega veleposlaništva v Sloveniji. Nichols se je za nagrado zahvalil prek videa in dejal, da ima na festival lepe spomine, saj je na njem sodeloval že leta 2007 s prvencem Shotgun Stories.

Za glavno nagrado festivala se je letos potegovalo deset filmov, med njimi tudi prvenec Nejca Gazvode Izlet, Zaklonišče pa se je pridružil grškemu filmu Podočnik, hrvaškim Črncem in britanski Lakoti, zadnjim trem prejemnikom vodomca.

Kot se za filmski festival spodobi, se je večer zaključil s projekcijo filma – komične drame Le Havre, ki jo je režiral stari znanec LIFFa, Aki Kaurismäki.

Prve številke vzpodbudne

Programski direktor LIFFa Simon Popek je izdal, da je letošnji obisk primerljiv z lanskim in tistim iz leta 2005, ki veljata za rekordna. Čeprav se festival v svoji 22. izdaji uradno še ni končal, statistični podatki kažejo, da je bilo doslej izdanih 48.531 vstopnic, med 284 projekcijami pa jih je bilo razprodanih kar 62, od tega 30 pred začetkom festivala. Povprečno so obiskovalci kupovali po štiri vstopnice, kar 65 odstotkov obiskovalcev pa je bilo dijakov in študentov. Akreditiranih je bilo 142 domačih in pet tujih novinarjev.

Projekcije samo še danes in jutri

Ljubitelji avtorskega filma imajo danes še zadnjo priložnost, da si filme 22. LIFFa ogledajo na rednih projekcijah. Povezovalec večera je preračunal, da bi si jih bilo v celem dnevu možno ogledati pet, a se številka iz ure v uro manjša. Zmagovalne filme letošnjega festivala – Onstran, Zaklonišče in Svet zunaj –, pa si bodo obiskovalci lahko ogledali še na jutrišnjih dodatnih projekcijah v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.

Ne spreglejte