Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 9. 2011,
9.21

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Maggie Gyllenhaal

Petek, 16. 9. 2011, 9.21

8 let, 3 mesece

V Torontu zabrenčalo od histerije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Režiserka Tanya Wexler in igralci filma Hysteria o prvem vibratorju, ki so ga izumili okrog leta 1880, so novinarje nasmejali že na tiskovni konferenci pred premiero filma.

Maggie Gyllenhaal, ki ima glavno vlogo, je sedmi sili zaupala, da je ena od prednosti njenega poklica tudi to, da je med snemanjem filma v Londonu prejela celo vrsto nezaželenih daril.

"Do konca snemanja filma so mi različne erotične trgovine poslale 15 vibratorjev. To je bilo pa prijetno presenečenje," je povedala 33-letna igralka. Njen soigralec Hugh Dancy se je pošalil, da se mu to sicer dogaja že vso kariero.

V bolj resnem tonu je Gyllenhaalova povedala, da je film resna priložnost, ki bo poskušal razbiti nekaj tabujev iz skrivnostne skrinje ženske spolnosti.

"Film govori o vibratorjih in ženskih orgazmih. Ljudje ne govorijo pogosto o tem in še vedno zardimo in nam postane nerodno ob teh temah," je dodala Gyllenhaalova.

Za režiserko Tanyo Wexler je to drugi celovečerni film po desetih letih. Leta 2001 je posnela film Ball in the House o privajanju najstnikov na življenje po rehabilitaciji. Tokrat je očitno želela sprostiti ekipo že prvi dan snemanja filma.

Vibrator za vse

"Vsem sem takoj na začetku dala majhen vibrator. Bilo je res drago," je povedala režiserka.

V filmu igrajo Maggie Gyllenhaal, Felicity Jones in Hugh Dancy. Dancy igra mladega zdravnika Mortimerja Granvilla s sodobnimi nazori, ki začne delati z najboljšim strokovnjakom za žensko "histerijo", ki je v 19. stoletju prišla prav za označevanje cele vrste težav od nespečnosti do otekanja. Granville na svoji kliniki pacientke zdravi s posebno terapijo, ki vključuje ročno masažo. S takšno stimulacijo je ženska lahko doživela nekakšen "histeričen napad", ki mu zdaj pravimo orgazem in ki ji je prinesel začasno ozdravljenje.

Vendar je bila za dr. Granvilla ta tehnika preveč utrudljiva, dobil je celo krče, zato je izumil elektronsko napravo, ki izvaja podobno stimulacijo.

"Najbolj nezaslišana stvar v filmu je dejstvo, da so bili ti zdravniki iskreni v svojih dejanjih in idejah, brez ironije in prevare. To neobstoječe stanje so zdravili s svojimi rokami in sploh jim ni uspelo sprevideti, da je v tem karkoli seksualnega," je povedal Hugh Dancy.

Ne spreglejte