Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2007,
21.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 30. 11. 2007, 21.24

8 let

Tudi igralski ceh nagradil Whitakerja in Mirrenovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na 13. podelitvi nagrad ceha igralcev (Screen Actors Guild) so nagrade znova pobrali "dežurni" prejemniki lovorik te filmske sezone:

Forest Whitaker in Helen Mirren za glavni vlogi ter Jennifer Hudson in Eddie Murphy za stranski. Nagrado za igralsko zasedbo je sicer prejela ekipa Naše male mis (Little Miss Sunshine).

Za najboljšo igralsko zasedbo so bili nominirani igralci, ki so nastopili v filmih Babilon (Babel), Bobby, Dvojna igra (The Departed) in Sanjska dekleta (Dreamgirls), zmagala pa je prav ekipa prisrčne komedije Naša mala mis (Little Miss Sunshine), katere igralec Greg Kennear se je v šali zahvalil podjetju Volkswagen, ker "so leta 1969 izdelali tako lepo vozilo, ki je tako udobno in varno". V nizkoproračunski komični drami, nominirani tudi za več oskarjev, so sicer zaigrali še desetletna Abigail Breslin, Toni Collette, Alan Arkin, Steve Carell in Paul Dano.

Med najboljšimi igralci znova brez presenečenj

Britanka Helen Mirren je svoji zbirki nagrad dodala še dve cenjeni priznanji združenja igralcev, saj je niso razglasili le za najboljšo glavno žensko igralko v filmu Kraljica (The Queen), ampak tudi za najboljšo žensko igralko v miniseriji ali televizijskme filmu (Elizabeth I).

Mirrenovi srečo tako še vedno prinašata obe kraljici Elizabeti, medtem ko je bil Forest Whitaker z upodobitvijo ugandskega diktatorja Idija Amina še enkrat razglašen za najboljšega glavnega moškega igralca v filmu Zadnji škotski kralj (The Last King of Scotland). Whitaker je bil kljub poplavi nagrad ob prejemu še ene znova vidno ganjen in brez besed.

Še eno trofejo sta v svojo zbirko dodala tudi pričakovana zmagovalca za stranski vlogi, Eddie Murphy in Jennifer Hudson (oba za film Dreamgirls). Murphy je ob prihodu na oder in pred mikrofon pričel govoriti z britanskim naglasom in se pošalil, da Britanci ob zahvaljevanju "zvenijo tako prefinjeno, sam pa se počuti rahlo prismuknjeno", medtem ko se je Hudsonova cehu igralcev zahvalila, da so "opazili in sprejeli njeno malenkost".

Mimogrede, nominiranci so bili v igralskih kategorijah za celovečerce skorajda povsem enaki kot letošnjih dvajset kandidatov in kandidatk za oskarja (razlika je le v enem imenu pri moških stranskih igralcih), nihče pa se ne bi čudil, če bi se zgodba pri podelitvi najprestižnejših filmskih nagrad ponovila.

Na malih ekranih najboljši zasedbi The Office in Talentov v belem

Ceh igralcev nagradi tudi igralske dosežke z malih ekranov, med katerimi so za najboljšo igralsko zasedbo v humoristični seriji nagradili ekipo serije The Office, v kategoriji dramske serije pa zasedbo Talentov v belem (Grey's Anatomy).

Najboljša igralca v humoristični seriji sta znova postala Alec Baldwin (30 Rock) in America Ferrera (Ugly Betty), ki sta bila za isti vlogi nagrajena že z zlatim globusom. V dramski različici kategorije pa sta na oder prišla Chandra Wilson (Grey's Anatomy) in Hugh Laurie (House M.D.).

V kategoriji najboljših igralcev v miniseriji ali filmu, posnetem za televizijo, prav tako ni bilo presenečenj, saj sta nagrado prejela prej omenjena Helen Mirren ter Jeremy Irons (oba za Elizabeth I), slednji pa je ob prihodu na oder "strastno" poljubil podeljevalca Foresta Whitakerja.

Nagrada za življenjsko delo Julie Andrews

Nagrado SAG za življenjsko delo je letos prejela Julie Andrews, ki je svoj debi doživela leta 1953 na Broadwayju, nazadnje pa je v Shreku 2 svoj glas posodila liku kraljice. Njena igralska pot je torej dolga več kot 50 let, pri 71 letih pa še vedno nastopa, saj bo med drugim sodelovala tudi pri snemanju Shreka 3. Nagrado ji je izročil Dick Van Dyke, legenda ameriških malih ekranov in Juliejin soigralec v filmu Mary Poppins. Andrewsova, dobitnica oskarja za vlogo v tem filmu, je bila na nedeljski podelitvi deležna stoječih ovacij, tudi od režiserja Blakea Edwardsa, s katerim je poročena že skoraj 37 let.

Ceh igralcev ponavadi nagradi tudi kasnejše oskarjevce

Nagrade SAG so sicer ene izmed najbolj cenjenih, saj jih vsako leto podeljuje združenje vseh igralcev v ZDA, sicer pa veljajo za dobre napovednike kasnejših dobitnikov oskarjev v igralskih kategorijah. Tudi lani so oskarja prejeli trije od štirih nagrajencev ceha igralcev (Philip Seymour Hoffman, Reese Witherspoon in Rachel Weisz), medtem ko so leta 2004 oskarja prejeli vsi štirje prejemniki nagrade SAG.

Ne spreglejte