Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 3. 2012,
12.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 3. 2012, 12.12

8 let

"Prizori nasilja so upravičeni"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Igralske zvezde filma Igra lakote: Arena smrti so prepričane, da so prizori nasilja upravičeni. V Britaniji so ga, potem ko so izrezali nekatere prizore, umestili v kategorijo 12A.

Filmska adaptacija knjižne uspešnice Suzanne Collins, pod režijo katere se je podpisal Gary Ross, se dogaja v bližnji prihodnosti. Lakota, požari in suša so uničili ZDA. Nastala je nova država Panem, s prestolnico in 12 območji, s katerih vsako leto z žrebanjem določijo 24 kandidatov za igre lakote. Ko je izžrebana dvanajstletna Prim, se njena starejša sestra Katniss Everdeen odloči, da bo nastopila namesto nje. Glavno junakinjo Katniss Everdeen je upodobila igralka Jennifer Lawrence.

Film že od svojih prvih predvajanj beleži uspeh, primerljiv z vampirskim filmom Somrak.

V Britaniji so pred predvajanjem filma, ki so ga označili z 12A, kar pomeni, da si ga otroci, mlajši od 12 let, lahko ogledajo le v spremstvu staršev, izrezali nekatere krvave prizore. Igralka Jennifer Lawrence je na evropski premieri filma, ki se je v Londonu zgodila prejšnji teden, na vprašanje, kaj meni o nasilnih prizorih v filmu, za Reuters odgovorila: "Po mojem mnenju so upravičeni, saj ravno podobe nasilja in brutalnosti, ki so srce filma, privedejo do tega, da se ljudje temu tudi uprejo. Razumem pa, da imamo različne kriterije." V Združenih državah Amerike je film, ki je namenjen predvsem najstniškemu občinstvu, zaradi nasilne vsebine in prizorov prejel oznako PG-13, kar pomeni, da si ga mlajši od 13 let ne bodo mogli ogledati.

Josh Hutcherson, ki igra Peeta Mellarka, je izjavil, da je prepričan, da je režiser Gary Ross našel pravo razmerje med izvirnikom in lastno interpretacijo, v kateri ima tudi nasilje svoj pomen, ne da bi bilo slednje poveličevano, seveda. "Nasilje in brutalnost sta del zgodbe. Tako ali tako pa so najstniki danes veliko zrelejši, kot so bili pred desetimi leti."

Ne spreglejte