Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 5. 2014,
9.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 5. 2014, 9.31

8 let

Filmski zvezdniki vabijo na Bled

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Še manj kot mesec dni nas loči od začetka prvega mednarodnega angažiranega filmskega festivala v Sloveniji, ki obljublja, da bo gorenjski turistični biser postavil na svetovni filmski zemljevid.

Blejski filmski festival, ki bo letos potekal med 17. in 21. junijem, se bo od drugih filmskih festivalov razlikoval po tem, da bo ob promociji najnovejših in kakovostnih filmov iz sveta in regije veliko pozornosti posvetil pomenu vode in ohranitvi vodnih virov ter drugim okoljskim vprašanjem.

"Z zagonom takega festivala ob Blejskem jezeru, enem od najlepših kotičkov na svetu, želimo biti del svetovnega ekološkega gibanja za rešitev tega našega planeta," je načrte organizatorjev opisal predsednik odbora BFF Rade Šerbedžija.

Slovenski Sundance Da so načrti resnično velikopotezni, dokazujejo imena domačih in tujih filmskih ustvarjalcev, ki sodelujejo pri projektu. Poleg Šerbedžije so člani odbora BFF še britanska igralka Vanessa Redgrave, ameriški igralec Armand Assante, srbski igralec Nikola Kojo, ameriška kasting direktorica in producentka Donna McKenna ter priznani hrvaški producent Čedomir Kolar.

V odboru BFF sedijo še slovenski igralci Boris Cavazza, Radko Polič - Rac, Tanja Ribič in Milena Zupančič, funkcijo direktorja festivala pa je prevzel Branko Đurić - Đuro.

Pobudnika in ustanovitelja festivala, poslovni direktor Marko Gajić in izvršni direktor Danijel Utješanović, ne skrivata ambicij. Želita si, da bi Bled Film Festival prerasel v svetovno prepoznan filmski festival, ki bo na Bled privabil ugledne goste iz svetovne filmske industrije, tako evropske kot ameriške.

Komu bo zvonil zvon želja? Zmagovalce med osmimi celovečernimi in osmimi dokumentarnimi filmi v tekmovalnem programu BFF bosta izbrali tričlanski žiriji, ki bosta podelili nagrade Wishing Bell (zvon želja) v petih kategorijah: za najboljši film, najboljšega igralca, najboljšo igralko, najboljši dokumentarni film s tematiko vode in nagrado občinstva.

Selektor celovečernih filmov v tekmovalnem programu je ameriški umetnostni zgodovinar, pisatelj, publicist in poznavalec filmov Noah Charney, za izbor dokumentarnih filmov pa bo poskrbela hrvaška scenaristka, režiserka in filmska kritičarka Rada Šešić. Izbor filmov je v sklepni fazi in bo javnosti predstavljen v prihodnjih dneh.

Pester spremljevalni program Osrednje prizorišče Bled Film Festivala bo Festivalna dvorana na Bledu, kjer bodo podnevi potekale projekcije celovečernih filmov v tekmovalnem programu, popoldnevi pa bodo rezervirani za filme srbskega režiserja Srđana Dragojevića. Projekcije dokumentarnih filmov na temo vode bodo potekale na Blejskem gradu, med festivalom pa bo zaživela tudi promenada.

Projekcije filmov v tekmovalnem programu bodo pospremili zanimivi spremljevalni dogodki, pogovori s filmskimi ustvarjalci Kremšnita z zvezdniki, okrogla miza na temo zaščite vodnih virov, večeri so predvideni za oglede filmov na velikem platnu na prostem, tem pa bodo sledile še večerne zabave.

Zadnji dan festivala, v soboto, 21. junija 2014, bo na Bledu še redno srečanje Evropske filmske akademije (EFA), katere člani so tudi Rade Šerbedžija, Branko Đurić in Čedomir Kolar.

Ne spreglejte