Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2010,
13.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 13.51

6 let, 7 mesecev

Filmi o aidsu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na svetovni dan boja proti aidsu predstavljamo nekaj filmov, ki so upodobili življenje s to boleznijo, ki danes ne pomeni več obsodbe na smrt.

Filadelfija Filadelfija s Tomom Hanksom v vlogi obolelega moškega je verjetno najbolj znan film o življenju z aidsem.

Vse, kar si želiš Vse, kar si želiš (Boys on the Side, 1995) govori o treh dekletih, ki se skupaj odpravijo v Kalifornijo, ena od njih ima aids, ena je lezbijka, ena beži pred preteklostjo.

Gia Gia (1998) je resnična zgodba o manekenki Gii Carangi, ki je 26 let stara umrla za posledicami aidsa. Film se dogaja v 70. letih. V vlogi Gie nastopa Angelina Jolie.

Indijansko poletje Indijansko poletje (Indian Summer, 1996) je zgodba o plesalcu Toniu, ki umira za aidsom. Upanje najde v starejšem moškem, ki postane njegov zaupnik in ljubimec. V glavnih vlogah igrata Jason Flemyng in Bill Nighy.

To je moja zabava To je moja zabava (It's My Party, 1996) – Nick ima po diagnozi hude bolezni pred seboj le še nekaj dni normalnega življenja pri polni zavesti. Odloči se za samomor in priredi poslovilno zabavo.

Za rdečimi vrati Za rdečimi vrati (Behind the Red Doors, 2003) prikazuje odnos med sestro (Kyra Sedgwick) in z njenim za aidsom obolelim bratom (Kiefer Sutherland), ki se morata soočiti z nasilno preteklostjo svoje družine.

Rent Rent je filmska različica muzikala o boemih, ki živijo newyorškem East Villageu in se soočajo z življenjem, ljubeznijo in aidsom.

Vse o moji materi Vse o moji materi (Todo sobre mi madre, 1999) je zgodba o neuklonljivi ženski, ki poišče moškega, zdaj žensko, s katerim je imela sina, ki je umrl v nesreči. Ženske, sprememba spola, narkomanija in aids se prepletajo v tej Almodovarjevi mojstrovini.

Ure do večnosti Ure do večnosti (The Hours, 2003) - tri ženske v iskanju prepričljivejšega, bolj smiselnega življenja. Vsaka od njih živi v drugem času in prostoru, toda vse povezujejo njihova hrepenenja in strahovi. Clarissa Vaughan (Meryl Streep) živi v sodobnem New Yorku in ljubi svojega prijatelja Richarda, sijajnega pesnika in pisatelja, ki umira za aidsom.

Tri igle Tri igle (3 Needles) ponuja tri zgodbe, vse se vrtijo okrog pandemije aidsa.Sestra Clara je mlada nuna v Afriki, Denny je pornoigralec v Montrealu, Jin Ping pa izvaja krvodajalske akcije po kitajskih vaseh.

Ne spreglejte