SiolNET. Trendi Film in TV
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Beograd okupiral slovenski film

3

termometer

Beograjski ljubitelji slovenskega filma bodo na svoj račun prišli prihodnji teden, ko bo v Jugoslovanski kinoteki potekala prva retrospektiva slovenskega filma v Srbiji.

V torek, 20. marca, se bo v Beogradu v dvorani Jugoslovanske kinoteke začel teden slovenskega filma. To je po osamosvojitvi prva retrospektiva slovenskega filma v Srbiji, ki sta jo pripravila Slovenski filmski center in veleposlaništvo republike Slovenije v Beogradu.

Torkov film ob odprtju bo Izlet (2011) režiserja Nejca Gazvode. Glavno vodilo za izbor slovenskih filmov iz zadnjih dvajsetih let je bilo, da filmi še niso bili prikazani v Srbiji. Tako so se v program uvrstili Circus Fantasticus (2010) Janeza Burgerja, Piran - Pirano (2010) Gorana Vojnovića, Osebna prtljaga (2009) Janeza Lapajneta, Uglaševanje (2005) Igorja Šterka, Desperado Tonic (2004) Varje Močnik, Borisa Petkovića, Hanne Slak, Zorana Živulovića, Varuh meje (2002) Maje Weiss in Estrellita – Pesem za domov (2007) Metoda Pevca, ki je bil edini tudi prikazan na filmskem festivalu v Novem Sadu.

Dnevi slovenskega filma se bodo končali v nedeljo, 25. marca.

Lani je Slovenski filmski center pripravil zgodovinsko retrospektivo v Los Angelesu, ki je septembra potekala v kinodvorani Billy Wilder, ter retrospektivo slovenskih filmov zadnjih dvajsetih let, ki je novembra potekala v Makedonski kinoteki v Skopju.

Retrospektiva v Beogradu je prva retrospektiva Slovenskega filmskega centra v letu 2012 in osemindvajseta predstavitev slovenskega filma v tujini v sedemnajstih letih, odkar obstaja osrednja ustanova za podporo produkcije in promocije slovenskega filma.

Letos SFC načrtuje predstavitve slovenskih filmov v Parizu, Rimu in Izraelu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin