Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 12. 2011,
9.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 13. 12. 2011, 9.44

8 let

Ameriški kritiki s polno hitrostjo nad Oskarje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Glavna ameriška kritiška združenja so na poti do oskarjev močno pospešila dva filma – The Artist in Drive.

Med glavnimi zmagovalci serije podelitev, ki so jih v preteklih dnevih podelili kritiki iz New Yorka, Los Angelesa, Bostona in San Francisca, so film The Artist, režiser Terrence Malick, igralka iz Dekliščine Melissa McCarthy in stranski igralec iz filma Drive Albert Brooks. Sezona podeljevanja nagrad je tako v polnem zamahu.

Največ razočaranja sta doživela filma Služkinje, filmska predelava knjižne uspešnice Kathryn Stockett, in Spielbergov film War Horse o prvi svetovni vojni. Za oba filma so kritiki sprva namigovali, da sta primerna za oskarja v katerikoli glavni kategoriji.

Črno-beli nemi film režiserja Michela Hazanaviciusa The Artist je romanca o hollywoodski zlati dobi, ki z najnovejšimi nagradami nadaljuje svojo pot proti oskarju za najboljši film. Newyorški kritiki so francoskega režiserja Hazanaviciusa izbrali tudi za najboljšega režiserja. Kritiki iz San Francisca in Los Angelesa pa so se odločili za film Drevo življenja Terrenca Malicka in The Descendants Alexandra Payna. Malicka so izbrali tudi za najboljšega režiserja. Njegov film Drevo življenja, ki je dobil tudi letošnjo zlato palmo, je tako med favoriti za oskarja za najboljši celovečerec.

V boju bodo verjetno Streepova, Swintonova in Williamsova

Tudi Meryl Streep je na dobri poti do zlatega kipca, in sicer za vlogo Margaret Thatcher v filmu The Iron Lady, vendar so jo za vlogo dejansko nagradili samo newyorški kritiki. Kritiki iz San Francisca so nagradili Tildo Swinton za film Moramo se pogovoriti o Kevinu, Boston se je poklonil Michelle Williams v filmu My Week with Marylin, losangeleški kritiki pa korejski igralki Yun Jung-hee za film Poetry. Med igralci pa so bili zmagovalni Brad Pitt v Bostonu, Michael Shannon v New Yorku, Michael Fassbender v Los Angelesu in Gary Oldman v San Franciscu.

Najbolj presenetljiv izid podeljevanja kritiških nagrad je Albert Brooks, ki se je izkazal za glavnega favorita za oskarja za stransko vlogo v filmu Drive. Brooks je bil nazadnje nominiran za oskarja leta 1987 za film Broadcast News. Zdaj so ga nagradili v New Yorku, San Franciscu in Bostonu, le v Los Angelesu je izgubil bitko proti Christopherju Plummerju za vlogo geja v filmu Beginners.

Tudi Mellisa McCarthy iz filma Dekliščina je nenavadna morebitna tekmica za oskarja za najboljšo stransko vlogo, saj akademija redko nagradi igralce za komične vloge. Tokrat je zmagala v New Yorku in Bostonu. San Francisco se je navdušil nad Vanesso Redgrave v Coriolanusu, L. A. pa se je odločil za Jessico Chastain iz filma Drevo življenja.

Tudi ameriški filmski inštitut je izbral deset najboljših filmov po svoji izbiri. Na seznam sta se uvrstila tako filma Služkinje kot War Horse, našel se je tudi prostor za Scorsesejev film Hugo in Eastwoodov film J. Edgar, ki je tudi sicer zgrešil vse glavne kritiške nagrade.

Ne spreglejte