Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2015,
15.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2015, 15.08

6 let, 6 mesecev

Zaščita pred strelo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kot vsako leto se tudi letos obetajo udari strel, ki lahko povzročijo veliko nevšečnosti nesrečnim izbrancem, ki jih prizadenejo. Pomisliti o kakovostni zaščiti vsekakor ni odveč.

Podjetje HERMI, d.o.o. se ukvarja s proizvodnjo, prodajo in montažo strelovodne in prenapetostne zaščite ter strokovnim svetovanjem o načinu obvarovanja pred udarom strele. Pred neposrednim udarom strele se zaščitimo s strelovodno instalacijo. Strelovodna instalacija tako ščiti objekt pred direktnim udarom strele, kar pomeni, da objekt v primeru udara strele ne zgori ali se kako drugače poškoduje. Da lahko strelovodna instalacija svojo funkcijo opravi, mora biti pravilno izvedena. Postavitev strelovodnih vodnikov je odvisna od oblike objekta, lokacije, njegove višine ter še nekaterih drugih dejavnikov. Prav tako je potrebno pri strelovodni instalaciji paziti na izbor materialov, iz katerih je strelovodna instalacija izvedena. V primeru, da izberemo napačne materiale, lahko s tem poškodujemo kakšen drug del objekta (npr. kritino). Strelovodna instalacija ni modni dodatek k objektu! Zato namestitev strelovodne instalacije običajno ni najlepši del objekta, vendar pa se s primerno izbranimi materiali ter postavitvijo lahko vpliv instalacije na izgled objekta zmanjša na minimum. Tako so vodniki sodobne strelovodne instalacije okrogli, nosilni elementi ustrezno zmanjšani, vse skupaj pa je izdelano iz kakovostnih materialov.

Da lahko strelovodna instalacija uspešno odvede energijo udara strele, mora biti priključena na kakovostno ozemljitev. Na tem mestu velja poudariti, da se v praksi vse prevečkrat ozemljitev izvaja z manj kakovostnimi materiali, in sicer v smislu "saj je zakopano v zemlji in se ne vidi". Vendar je ravno takšno razmišljanje zelo napačno. V kolikor je ozemljilo izvedeno iz nekakovostnih materialov, pomeni, da bo v nekaj letih propadlo. Običajno je takrat nad ozemljitvijo položena asfaltna prevleka, ali pa tlakovano dvorišče. Ko se tako z meritvami ugotovi neustreznost ozemljila, je lahko sanacija ozemljila izredno neprijetna, tako s finančnega kot tudi z estetskega vidika. Z izbiro kakovostnejših materialov se takšnim nevšečnostim seveda izognemo. Pri izvedbi ozemljila velja omeniti še pomen pravilne oblike samega ozemljila. Sklenjena zanka okrog objekta je vedno najboljša rešitev.

Izvedba povezav med strelovodno instalacijo, izvedeno po strehi objekta, ter ozemljilom zakopanim v zemlji, povzroča največ sivih las investitorju, saj so te najbolj vidne. Te povezave so strelovodni odvodi. Če se pri načrtovanju strelovodne instalacije upošteva preostale "dele" objekta (npr. odtočne cevi meteornih vod), se lahko odvodni vodniki kar najbolj skrijejo ter tako ne uničijo truda arhitekta.

Kljub nameščeni strelovodni instalaciji pa lahko pride do poškodb električnih naprav v samem objektu. Do poškodb teh naprav lahko pride tudi v primeru udara strele v nek bližnji objekt ali električno omrežje. Zaščita, ki uspešno ščiti električne naprave v objektu, se imenuje prenapetostna zaščita.

Za zaščito objektov poznamo tri stopnje prenapetostne zaščite, ki se v glavnem razlikujejo po zmogljivosti odvajanja električnega toka. Za kakovostno ter zanesljivo zaščito je potrebno prenapetostne zaščitne elemente pravilno dimenzionirati. To pomeni v splošnem, da je potrebno namestiti tri stopnje zaščite, kajti le v tem primeru lahko pričakujemo, da ob pojavu prenapetosti ne bo prišlo do poškodb električne opreme. Prepričanje, da le z eno stopnjo zaščite rešimo problem, je zmotno. V praksi se običajno kot prenapetostna zaščita uporablja le zadnja, III. stopnja zaščite, ki je na tržišču dosegljiva v obliki različnih električnih podaljškov z vgrajeno prenapetostno zaščito. Zmogljivost odvajanja toka je v takšnem primeru okrog 6 kA (8/20). To je občutno premalo, saj se v primeru neposrednega ali posrednega udara strele lahko pojavijo tokovi tudi do 200 kA (10/350). Takrat prenapetostna zaščita III. stopnje ni sposobna zaščititi naprave ter se praviloma uniči skupaj z napravo, ki bi jo morala zaščititi. V primeru instaliranih vseh treh stopenj prenapetostne zaščite pa so naprave zanesljivo zaščitene.

Pri zaščiti pred strelo torej velja, da mora biti izvedba kakovostna ter pravilna. Zaščite pred strelo predhodno v realnih pogojih ni mogoče preizkusiti. Tako se kaj hitro lahko zgodi, da imamo leta in leta nameščeno neustrezno zaščito, pa ni nikakršnih problemov. Ko pa nato pride do udara strele, pa se pokaže pravo stanje oz. poškodba objekta ali opreme kljub zaščiti. Zato se je pri odločitvi za strelovodno zaščito pametno obrniti na strokovnjaka, (projektanta električnih instalacij). Ti poznajo predpise ter standarde s področja zaščite pred strelo ter so tako s svojim znanjem sposobni predvideti ustrezno zaščito. Ustreznost strelovodne instalacije se preverja z rednimi periodičnimi meritvami strelovodne instalacije, kot zahteva pravilnik o zaščiti stavb pred strelo.

Izdelki HERMI so kvalitetni, zanesljivi, moderni in izdelani v skladu s standardi in zakonodajo.

S strokovnostjo dosegamo pričakovanja. Z inovativnostjo jih presegamo. HERMI je prava izbira.

Ne spreglejte