Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 6. 2014,
9.50

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 18. 6. 2014, 9.50

8 let, 5 mesecev

Vila med borovci, ki ne razkriva veliko (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Morje, borovci - to je širše okolje Ville Chiberta, ki na zunaj zaradi sosednjih hiš ne izdaja prav veliko. Arhitektura se navzven toliko bolj razpira na dvoriščni strani, kjer je tudi bazen.

Fasada iz cedre na hiši Villa Chiberta se diskretno vključuje v obmorsko okolje v bližini francoskega letovišča Biarritz, vertikalne linije zunanjosti bivališča so v kontekstu z okoliškimi borovci. Ker na zemljišču vila ni osamljena, sosednjim hišam načrtno ne izdaja prav veliko, zato pa se navzven toliko bolj odpira na dvoriščni strani, kjer vrt oblikuje dolg bazen, okoli katerega so borovci. Ta del bivališča je v nasprotju s suho in peščeno okolico posejan s travo. Zelene zaplate so dober kontrast peščenim površinam.

Hišo so si zamislili v francoskem arhitekturnem studiu Atelier Delphine Carrère. Na vrtni strani so nameščena velika kvadratna okna – razgledi so očarljivi, v notranje prostore pa okna prinašajo veliko dnevne svetlobe. Da je svetlo kar se da, je po interjerju razvrščenih še več manjših lin.

Osnovno vodilo so prostori, ki prepuščajo svetlobo Hiša se razteza v treh nadstropjih, njeno osnovno vodilo pa so odprtine, prostori, ki prepuščajo svetlobo in skozi pogled med seboj povezujejo prostore. Bivališče sestavljajo štiri spalnice in telovadnica, ki v pritličju dopuščajo neposredni dostop do vrta in bazena. V zgornjem nadstropju so jedilnica, dnevna soba in kuhinja razporejene v obliki črke L, iz vseh se vidi tudi na vrt.

Dnevna soba je v kocki, ki izstopa iz linearne postavitve, na vrtu pa zagotavlja senco in streho za sedenje ob bazenu.

Pogled na vse strani V vrhnji kocki hiše je največja spalnica s kopalnico, ki je od preostalih notranjih prostorov občutno ločena, hkrati pa je pogled iz nje mogoč na vse strani.

Ne spreglejte