Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 7. 2014,
14.24

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 3. 7. 2014, 14.24

8 let, 5 mesecev

Je aluminijasti foliji v hladilniku odklenkalo? Tu so silikonski čuvaji svežine.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Silikonski pokrovčki lahko nadomestijo uporabo aluminijaste folije, ki je nikakor ni priporočljivo uporabljati za shranjevanje jedi, ki vsebujejo kis, paradižnik ali paradižnikovo omako.

Ste porabili le pol čebule in paradižnika, le nekaj pelatov iz konzerve? Po razširjeni navadi bi to spravili v hladilnik, še prej pa zelenjavo ovili v aluminijasto folijo, konzervo pa z njo prekrili. A sadja in jedi, ki vsebujejo kis, paradižnik in paradižnikovo omako, ne shranjujte v aluminijasto folijo. Po nekaj dneh kislina razžre folijo, nastanejo majhne luknjice, aluminij pa lahko prodre v hrano, kar povzroči kovinski okus.

Na kisli hrani, ki je shranjena v aluminijasti foliji, pa zaradi reakcije med kislino in folijo nastanejo bele pike aluminijaste soli. Te sicer niso škodljive, a privlačne tudi ne.

Ker med shranjevanjem v folijo lahko v hrano pronica od dva do šest miligramov aluminija, je za kisle jedi primernejše shranjevanje v plastične posode. Pri tem lahko na pomoč priskočijo tudi silikonski pokrovčki Food Huggers. Te sta si zamislili oblikovalki Michelle Ivankovic in Adrienne McNicholas.

Silikonski pokrovčki imajo trajnostno perspektivo Silikonski čuvaji svežine hrane pa imajo tudi nekaj trajnostnega vidika, saj ne polnijo smeti. Pred ponovno uporabo jih je treba samo oprati.

Aluminijasta folija ne spada na dno pečice Aluminijasta folija nudi različne možnosti uporabe. A na dnu pečice, zato, da bi to zavarovali pred madeži in si s tem prihranili nekaj čiščenja, nima kaj iskati. Hrana se bo neenakomerna spekla, sčasoma pa se lahko zaradi nameščene folije pokvari tudi pečica.

Prav tako aluminijasta folija ne spada v mikrovalovno, saj se elektromagnetno valovanje od nje odbija. Hrana se tako segreva ali kuha neenakomerno. Folija se lahko celo vname, zaiskri in poškoduje mikrovalovno pečico.

Ne spreglejte