SiolNET. Trendi Dom
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Arhitekturna svetovalnica: Staro je lahko spet novo

2

termometer

Kadar začnemo prenovo ali obnovo stanovanja, si največkrat želimo celotno domovanje postaviti na glavo, a to ni vedno potrebno. Velike spremembe lahko dosežemo že z majhnimi posegi.

Bralka se je na arhitektke iz Arhitekturne svetovalnice obrnila z naslednjimi željami:

Prosim vas za idejni načrt za obnovo trisobnega stanovanja v središču Ljubljane. Vse notranje stene so nenosilne – nosilni so le zunanji stebri stanovanja.

Želje: - Velika kuhinja z veliko omar in delovne površine. - Čim več naravnih, toplih materialov. (Parketna tla ali ladijski pod, kjer je le mogoče, razen na balkonu in v kopalnici. Hočem se počutiti doma. Ali je smiselno, da kje parket ostane?) - Vse naj bo čim bolj preprosto, praktično in robustno za uporabo (preprosto vzdrževanje in čiščenje). Stene naj bodo bele zaradi lažjega vzdrževanja. - Čim manj ostrih robov, veliko svetlobe. - Veliko omar za shranjevanje (kamor lahko pospravim večino stvari), ki naj se raztezajo od tal do stropa, in čim manj nastavkov, odprtih polic. - Omare naj bodo nameščene v sredini stanovanja, da ne jemljejo svetlobe. - Kotiček za računalnik (najraje v spalnici ali dnevni sobi).

Majhni posegi za velike spremembe

Rešitev preureditve stanovanja predstavlja arhitekta Nina Juratovec iz Arhitekturne svetovalnice:

Kadar začnemo prenovo ali obnovo stanovanja, si največkrat želimo celotno stanovanje postaviti na glavo in ga popolnoma spremeniti. Prav kmalu pa ugotovimo, da lahko že z manjšimi posegi znotraj danih gabaritov dosežemo velike spremembe.

Tako tudi v predstavljeni rešitvi nismo želeli posegati v obstoječe inštalacije, saj že s precej manjšimi posegi dosežemo želeno. To pa je zaznamovano s čim bolj enotnim in zračnim prostorom, s pronicanjem naravne svetlobe globoko v prostor.

Ker je bilo mogoče (obodna nosilna konstrukcija), smo celotno stanovanje 'očistili' predelnih sten v dnevnem prostoru in kuhinji. Tako smo pridobili odprt prostor za povezavo kuhinje, jedilnice in dnevne sobe, kar končujeta panoramska stena, tik za njo pa še balkon.

Da bi pri prenovi prihranili kar nekaj dodatnih in obsežnih posegov, kopalnica in stranišče z manjšim 'utilityjem' pred njim ostajata na istih mestih. Prav tako sta spalnica in otroška soba obdržali prvotna položaja, s to razliko, da smo med njiju postavili predelno steno. Ta sprememba je povezana z izboljšanjem razmerij tlorisnih dimenzij manjše sobe (zdaj daje ta zaradi svoje dolžine in relativno majhne širine občutek utesnjenosti) in bolj enakovredno razdelitvijo površine med sobama.

Ena od prednosti prenove je tudi postavitev omar in pohištva v prečni smeri glede na položaj stanovanja, kar daje zasnovi jasnost in izčiščenost. Poleg tega je tu še 'utility', ki je ujet in skrit med vhodnim in dnevnim prostorom. Njegova uporabnost na eni strani daje na drugi strani zaledje sedežni garnituri v dnevni sobi, ki jo lahko prestavimo tudi naprej v prostor, bližje k stekleni steni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin