TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2009,
15.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2009, 15.53

8 let

Težave Svilanita in drugih podjetij za Kamnik socialna bomba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Več kot sto zaposlenih v Svilanitu, ki so na seznamu prvega vala odpuščanj ob zaprtju podjetja, je že prejelo odločbe o prekinitvi delovnega razmerja. V Kamniku je odpuščanja napovedal tudi Titan.

Kot je pojasnila direktorica Svilanita Mojca Šubic, ki je skupaj z direktorjem računovodstva in financ Sašem Pušnikom v prvi polovici lanskega leta od tržiškega BPT odkupila Svilanit, je z objavo v uradnem listu 31. marca stekel postopek likvidacije podjetja. Ta bo tekel v fazah in 250 zaposlenih bo postopoma izgubljalo službe in dobivalo odpovedi.

V prvi fazi bo ob zaposlitev 128 delavcev Na seznamu za prvo zmanjšanje proizvodnje je 128 zaposlenih, ki bodo podjetje zapustili ob prvomajskih praznikih. "Nekaterim so odločbe vročili že nekaj dni prej, drugi so jih prejeli v torek, tako da tudi za njih že začenja teči 30-dnevni odpovedni rok," je povedala predsednica sindikata Lastovka, ki deluje v podjetju, Nevenka Kregar.

V ostalih podjetjih skupine odpuščanj ne bo

Upa, da bo del proizvodnje Svilanita vseeno obstal, saj se po zagotovilih direktorice v vodstvu trudijo, da bi manjši del podjetja obdržali. "V prihodnjih mesecih se bo glede na situacijo na trgu videlo, ali bo proizvodnja še možna," je dejala Šubičeva in dodala, da blagovna znamka skupaj z razvojem v skupini Svilanit vsekakor ostaja, saj je to tisto bogastvo, ki ga je potrebno ohraniti. Zato Šubičeva tudi ne predvideva odpuščanj v ostalih podjetjih skupine Svilanit, kjer je skupaj 480 zaposlenih, so pa v Svili, ki je prav tako proizvodno podjetje, prešli na 36-urni delovni teden.

Prodaja je upadla za 30 odstotkov Za Svilanit pa tudi prehod na skrajšani delovni čas ne bi bila dolgoročna rešitev. Prodaja v podjetju, v katerem je že nekaj let teklo prestrukturiranje, se je namreč zmanjšala za več kot 30 odstotkov. "Podjetje bi težko še naprej tako delalo in bi slej kot prej doživelo usodo, ki bi bila za delavce še bolj kruta," je ocenila Kregarjeva, ki je glede na obljube vodstva in dosedanje redno izplačilo plač prepričana, da bodo delavci v postopku likvidacije prejeli vsaj odpravnine in tudi del regresa.

Na prvem seznamu za odpuščanje ni socialno občutljivih skupin

Poleg tega je prvi seznam sestavljen tako, da na njem ni socialno občutljivih skupin, kot so matere samohranilke, prav tako pa naj bi v podjetju poskrbeli, da ne bosta službe naenkrat izgubila zakonska partnerja, če oba delata v Svilanitu. Vsekakor bo za odpuščene delavce tekstilne industrije težko. Med njimi prevladujejo ženske s povprečno delovno dobo 25 let, najtežje pa bo tistim, ki jim do upokojitve manjka od deset do pet let, saj so le težko zaposljive, medtem ko jim nadomestilo za brezposelne pripada največ 24 mesecev, je opozorila Kregarjeva.

V Kamniku so se potrebe po delavcih občutno zmanjšale Urad za delo Kamnik bo delavcem vseeno poskušal pomagati in bo po 15. aprilu pripravil delavnice, na katerih jih bo seznanil z njihovimi pravicami in možnostmi. Problem je, ker v tekstilni industriji ni več veliko delovnih mest, saj je tudi Svilanit eno izmed zadnjih večjih podjetij, ki je v panogi še vztrajalo. Zato bo najverjetneje potrebna preusmeritve oziroma prekvalifikacija. Hkrati so se v Kamniku, ki je imel še lanskega decembra precej nizko, le 3,7-odstotno stopnjo brezposelnosti, precej zmanjšale potrebe po delavcih. Zato bo verjetno treba iskati zaposlitev na širšem območju, je dejala vodja urada za delo Domžale-Kamnik Karmen Potočnik.

Titan bo v kratkem odpustil 19 delavcev

Na Kamniškem, kjer je bilo konec februarja prijavljenih 633 brezposelnih, se število ljudi, ki potrebujejo socialno pomoč, povečuje. Poleg Svilanita je odpuščanja, sicer v manjšem obsegu, napovedal tudi Titan, kjer je trenutno 280 zaposlenih, v pripravi pa je seznam za dodatnih 19 delavcev, ki bodo izgubili službo. Razlog je obsežen upad naročil zaradi krize, ki vodi upravo v znižanje stroškov, predvsem na račun delavcev, opozarjajo v sindikatu podjetja, kjer imajo velike težave tudi zaradi slabe komunikacije s francoskim lastnikom podjetja.

Smolnikar: V proračunu imamo višjo postavko za socialno pomoč Občanom bo po najboljših močeh pomagala tudi kamniška občina. Kot je povedal župan Tone Smolnikar, ki ga je propad Svilanita šokiral, bo v Kamniku zdaj kar skupno 1000 brezposelnih. "Pričakovali smo težave v največjih kamniških podjetjih, ki so v večinoma zadnjih desetletjih že bistveno zmanjšala število zaposlenih. Zato smo tudi povečali proračunske postavke, namenjene socialni pomoči," je pojasnil Smolnikar.

Vodja oddelka za gospodarske dejavnosti in finance na kamniški občini Alojz Kolar je dejal, da so sredstva za enkratno denarno pomoč povišali z 9000 na kar 35.000 evrov. Prvič so uvedli tudi pomoč ob rojstvu otroka, za kar ima občina letos rezerviranih 60.000 evrov. 10.000 evrov več sredstev bo občina namenila za subvencioniranje najemnin, kar 27.000 evrov več pa za zdravstveno zavarovanje za brezposelne občane. Več denarja bo šlo tudi za doplačilo vrtcev in za šolo v naravi za socialno ogrožene otroke ter za odpiranje novih delovnih mest in za javna dela.

Ne spreglejte