SiolNET.
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tajvan: Referendum o vstopu v ZN pod imenom Tajvan 22. marca

2

termometer

Tajvanci bodo 22. marca poleg predsedniških volitev izvedli tudi referendum o članstvu Združenih narodih pod imenom Tajvan, je sporočila tajvanska osrednja volilna komisija.

Peking in Washington referendumu močno nasprotujeta. Referendumsko vprašanje se bo glasilo, ali se volivci strinjajo, da bi si morala vlada prizadevati za vstop v ZN pod imenom Tajvan, da bi tako izrazila voljo Tajvancev ter poudarila mednarodni status in sodelovanje Tajvana, je na svoji spletni strani sporočila tajvanska volilna komisija. Zelena luč za izvedbo še enega ločenega referenduma Volilna komisija je prav tako dala zeleno luč za izvedbo še enega ločenega referenduma, ki ga je predlagala nacionalistična stranka (Kuomintang), sicer zmagovalka januarskih parlamentarnih volitev. Na tem referendumu bodo volivci odločali o tem, ali bi si moral Tajvan prizadevati za to, da bi ponovno članstvo v ZN dosegel na pragmatičen in prilagodljiv način. Tudi ta referendum bo potekal 22. marca.

Kuomintang meni, da bi si moral Tajvan prizadevati za vstop v ZN in druge mednarodne organizacije bodisi pod uradnim nazivom Republika Kitajska, imenom Tajvan ali katerim koli drugim primernim imenom. Demokratska napredna stranka (DPP), ki se zavzema za neodvisnost Tajvana, si je za sporni referendum o vstopu v ZN prizadevala kljub močnemu nasprotovanju Pekinga in Washingtona.

ZDA: izvedba takega referenduma je napaka "ZDA menijo, da je izvedba takega referenduma napaka," je že januarja povedal namestnik ameriške državne sekretarke John Negroponte. "Menimo, da je to izzivalna politika tajvanskih oblasti in bi bilo zagotovo bolje, če takega referenduma ne bi načrtovali," je še dodal Negroponte.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin