TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2009,
13.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 10. 2009, 13.23

7 let, 12 mesecev

Starman: Kdor je obljubljal delavcem, ni vedel, kakšno je stanje v podjetju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Del sredstev, ki bi se v času od zadnje plače do uvedbe stečaja natekla v Muro, naj bi izplačali delavcem v drugi polovici oktobra. Predsednik uprave Bojan Starman je to ocenil kot nerealno.

Po puču prejšnji teden so se zadeve obrnile v negativno smer, je dejal vodja sindikata Mura Drago Forjan. To povezuje z dogovorom delovne skupine na sedežu vlade, kjer so se dogovarjali o scenariju, po katerem delavci noben mesec ne bi ostali brez dohodka. "Ali bo vlada to besedo držala ali snedla, tega pa ne vem," je dodal Forjan. Del sredstev kot oktobrska "plača" Po dogovoru naj bi del sredstev, ki bi se v času od zadnje plače do uvedbe stečaja natekla v Muro, skupaj z deležem države prek centra za socialno delo delavcem izplačali v drugi polovici oktobra, ko bi morali prejeti plačo.

Turkl: Regresa ne bo Predsednik Sindikata tekstilne in usnjarskopredelovalne industrije Slovenije Jože Turkl pa je dejal, da je bilo na delovnem pogovoru obljubljeno, da bi bil lahko, v kolikor bodo sredstva prispela na račune skupine Mura, izplačan tudi del regresa oziroma plače. "Vendar žal v tem trenutku tega ne bo in obžalujem, da delavci tega ne bodo deležni, tako kot smo se dogovorili," pravi.

Starman: Obljube niso stoodstotno take Glede pripomb sindikalistov, da obljube delavcem, dogovorjene v delovni skupini na vladi, niso izpolnjene, je predsednik uprave Bojan Starman dejal, da so "bile neke obljube, ki pa niso stoodstotno take". Slišal je za težave pri iskanju obljubljenih enkratnih socialnih pomoči na centrih za socialno delo, kjer naj bi brezposelni dobili pomoč, "a se je potem pokazalo, da zakon zahteva individualno obravnavo, vlaganje vlog, dokazila o premoženjskem stanju in da vsi potem ne pridejo na ta spisek in to nam je povzročilo nekaj težav".

"Tukaj ni nobenih možnosti za izplačilo teh plač" Za dogovor, da naj bi denar, ki bi se stekal v Muro do uvedbe stečaja, skupaj z državno pomočjo delavci dobili kot del regresa ali plače, Starman ne pozna in dodaja, "da na vsak način tukaj ni nobenih možnosti za izplačilo teh plač" in kdorkoli je obljubljal kaj takega, ni vedel, kakšno je stanje v podjetju.

Na cesto 2635 delavcev Vodstvo Mure je glede na finančne podatke ob koncu avgusta ugotovilo, da so krovna družba in omenjene hčerinske družbe insolventne in je na murskosoboško sodišče podalo predlog za začetek stečajnega postopka. V družbah, za katere je vodstvo Mure na murskosoboško sodišče vložilo predlog za začetek stečajnega postopka, je zaposlenih skupno 2635 delavcev, od tega 942 v matični družbi.

V matični družbi Mura je zaposlenih 942 delavcev, v Mura - Moška oblačila 522, v Mura - Ženska oblačila 588, v invalidski družbi Muralist pa 583, je povedal Starman. Plačilno sposobne so še družbe Mura - EHM (82 zaposlenih), M - Energetika (sedem), Mura in partnerji (471), Mura - Unikat (32) in M-AIKS (26), zato bodo nadaljevale z rednim poslovanjem.

Starman: Stečaj edina možna pot Predlagani stečaj je po besedah Starmana edina možna pot za postavitev Mure na zdrave temelje. V petek pridejo na pogovore v Muro predstavniki družbe Hugo Boss. Ta nemška družba je praktično edina, s katero še sodelujejo. V petek bodo poskušali prepričati vodilne, da nadaljujejo sodelovanje. Zanj praktično v 90 odstotkih in če pogovori v petek ne bodo uspešni, je zgodbe konec.

"To je neke vrste varstvo" Delo bodo nadaljevali v štirih hčerinskih podjetjih, v katerih je ostalo 650 delavcev. Največje je Mura in partnerji, kjer bodo skoncentrirali vse delo in na katerem gradijo prihodnost Mure ter upajo na uspešno zgodbo nove Mure. Sicer pa po Starmanovih besedah ostaja prvi cilj poiskati delo za čim več ljudi. "Če nisi v stanju ustvarjati nove vrednosti dnevno, to pomeni, da niti približno ne moreš pokrivati svojih stroškov, plač in tako naprej. Mislim, da je ta postopek edina pot, da se začne širiti proces v novi družbi; za vse, ki jih je doletel stečaj, je to neke vrste varstvo, ki mu ga lahko da država skozi možnosti, ki jih ima," meni Starman.

Ministrstvo: Končuje se večmesečna agonija S stečajem družbe Mura in nekaterih hčerinskih družb se končuje večmesečna agonija in obdobje negotovosti za delavce, pravijo na ministrstvu za delo. Zagotavljajo, da bodo pristojne institucije v najkrajšem možnem času zagotovili pravice in njihova izplačila za vse, ki bodo do njih upravičeni.

"Izplačila za vse, ki bodo do njih upravičeni" Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, kjer se, kot so danes sporočili, zavedajo stiske, v kateri so se ob napovedi stečajnega postopka znašle delavke in delavci v Muri, zagotavlja, da bodo centri za socialno delo, Zavod RS za zaposlovanje ter Jamstveni in preživninski sklad v najkrajšem možnem času zagotovili pravice in njihova izplačila za vse, ki bodo do njih upravičeni.

S prejemom odpovedi tudi vloge za uveljavljanje pravic Tako bodo delavci istočasno s prejemom odpovedi pogodbe o zaposlitvi dobili tudi vse potrebne informacije in vloge za uveljavljanje pravic, kot so pravica do nadomestila za primer brezposelnosti, do izredne denarne socialne pomoči in do poplačila iz jamstvenega sklada. Za vse odpuščene delavke in delavce bo v prvem obdobju poskrbljeno s pasivnimi oziroma denarnimi oblikami pomoči, v nadaljevanju pa bodo vključeni tudi v ukrepe aktivne politike zaposlovanja, dodaja ministrstvo.

Že vlagajo vloge za izredno pomoč Zaposleni v Muri so na centre za socialno delo že začeli vlagati vloge za izredno denarno socialno pomoč, ki je namenjena premostitvi obdobja do uveljavitve denarnega nadomestila za primer brezposelnosti, in sicer osebam in družinam, ki so se znašli v trenutni materialni ogroženosti. Doslej so centri prejeli 800 vlog in prva izplačila bodo tistim, ki bodo izpolnjevali pogoje, izplačana 19. oktobra.

Pomoč glede višine dohodka za družino Izredna denarna socialna pomoč bo dodeljena glede na višino minimalnega dohodka za družino. Minimalni dohodek, do katerega je mogoče pridobiti denarno socialno pomoč, od 1. julija letos za samsko osebo in prvo odraslo osebo v družini znaša 226,80 evra, za vsako naslednjo odraslo osebo v družini 158,76 evra, za otroka 68,04 evra, toliko pa znaša tudi povišanje za enostarševsko družino.

Tri mesece 70 %, kasneje 60 % plače Delavci, ki bodo izgubili delo, bodo sočasno s sklepom o prenehanju pogodbe o zaposlitvi prejeli informativno mapo zavoda za zaposlovanje. Svetujejo jim, naj se v 15 dneh od prejema sklepa o prenehanju delovnega razmerja zglasijo na območni službi zavoda za zaposlovanje, kjer jim bodo uredili prijavo v evidenco brezposelnih oseb.

Višina denarnega nadomestila znaša prve tri mesece 70 odstotkov, v nadaljnjih mesecih pa 60 odstotkov povprečne plače v zadnjem letu. Čas prejemanja denarnega nadomestila je od od treh do 24 mesecev (tri mesece, če so bili zaposleni do pet let, šest mesecev, če so bili zaposleni do 15 let, devet mesecev, če so bili zaposleni do 25 let, 12 mesecev, če so bili zaposleni več kot 25 let neprekinjeno, in 24 mesecev, če so starejši od 55 let in so delali neprekinjeno 25 let). Če osebi ob izteku pravice do denarnega nadomestila do upokojitve manjka manj kot tri leta, jim zavod plačuje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje do upokojitve.

Do konca leta vsi v program za svetovanje in pomoč Do konca leta bodo vse, ki so izgubili delo v Muri, vključili v program svetovanje in pomoč pri iskanju zaposlitve, ki ga bodo izvajali trije skladi dela.

Sindikalisti in predstavniki stavkajočih nezadovoljni s stečajem Razglasitev stečaja v Muri je bila sicer pričakovana, vendar pa, kot kaže, ne bodo izpolnjeni dogovori z delovno skupino na vladi, so se na predlog za stečajni postopek odzvali v panožnem sindikatu in v sindikatu Mure. Nezadovoljni pa so tudi predstavniki stavkajočih delavcev.

"To je najslabša možnost" "To je najslabša možnost in na to smo opozarjali, vendar je bila zadeva pričakovana in v tem trenutku človeka to toliko ne preseneča. Poudarjam pa, da je najslabša možnost za tiste, ki prejemajo najnižje plače," je dejal Forjan.

"Tudi od teh obljub ne bo nič" Upoštevali naj bi se tudi vsi najkrajši roki, tako da bi delavci, ki bi se prijavili na zavod za zaposlovanje, že novembra ali decembra dobili nadomestilo. "Zdaj pa slišimo, da bodo prva izplačila šele v prvi polovici novembra - ministrstvo sporoča, da 13. oz. 20. novembra. Tudi od obljub, da bodo odpravnine imele prednost pred terjatvami bank, očitno ne bo nič," je še povedal Forjan.

Turkl: Pripravljeni na stečaj Predsednik Sindikata tekstilne in usnjarskopredelovalne industrije Slovenije Jože Turkl pa je dejal, da so bili pripravljeni na uvedbo stečaja, kot je bilo tudi dogovorjeno v okviru sestanka z vlado in vsemi socialnimi partnerji. Muralist je invalidsko podjetje in vlada je obljubila, da bo, v kolikor bo stečaj uveden, dala soglasja za uvedbo stečaja zaradi posebnega statusa, ki ga ima invalidsko podjetje.

Žerjav obžaluje stečaj Mure Pomurski poslanec SLS Radovan Žerjav "globoko obžaluje" današnji predlog začetka stečajnih postopkov družbe Mura, ga pa ne čudi, da je do tega prišlo. Sprašuje se, kaj bo vlada sedaj storila, da bo omilila posledice "socialne katastrofe v Pomurju".

"To je bilo pač treba pričakovati" "To je bilo žal pač treba pričakovati, glede na dogodke zadnjih mesecev in neukrepanje odgovornih, torej vlade RS lastnikov družbe," pravi poslanec. Žerjav je v odzivu še spomnil, da je že januarja z javnim pismom in tudi s poslanskim vprašanjem predsedniku vlade opozoril na to problematiko.

"Opozarjal sem na časovno bombo" "V tem pismu sem predlagal tudi konkretne rešitve za Muro in sem tudi kasneje s poslanskimi vprašanji in pozivi še opozarjal na to socialno časovno bombo, a očitno tu pač res ni bilo interesa za kako boljšo rešitev," pravi Žerjav, ki se sprašuje, kaj namerava vlada storiti sedaj, da bo omilila posledice socialne katastrofe v Pomurju, "ki sedaj ni več le grožnja, pač pa realnost".

Ne spreglejte