Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 2. 2018,
10.25

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

2

Natisni članek

Pjongčang 2018 Žan Košir

Ponedeljek, 26. 2. 2018, 10.25

6 let, 1 mesec

Žan Košir in bronasto odličje sta že v domovini

Košir v šali predsedniku OKS: Me zunaj čaka avto? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

2

Žan Košir Brnik | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slaba volja je izzvenela, vroče misli so se ohladile. Po dveh nočeh in 24-urnem potovanju je deskar Žan Košir, dobitnik bronaste medalje na olimpijskih igrah v Pjongčangu dobre volje stopil pred sedmo silo, ki ga je pričakala na letališču Jožeta Pučnika. "Medalja je medalja, lesk mi zdaj ni več pomemben," je povedal Košir. Spregovoril je o jezi, ki je tlela v njem, blokadi v glavi in trenutnem zdravstvenem stanju.

Žan Košir, zadnja leta prvo ime slovenskega deskanja in s tremi olimpijskimi odličji tudi najuspešnejši Slovenec na zimskih olimpijskih igrah (najuspešnejša je še vedno Tina Maze s štirimi olimpijskimi odličji), je v domovino pripotoval z zadnjo skupino slovenskih olimpijcev. Med njimi so bili tudi preostali trije slovenski deskarski aduti, Gloria Kotnik in Tim Mastnak (15. oz. 16. mesto) ter Rok Marguč, ki se v paralelnem veleslalomu, edini deskarski preizkušnji v paralelnih disciplinah na teh igrah, ni uvrstil v izločilne boje.

VIDEO: Kaj je Žan Košir povedal ob prihodu na slovenska tla?

"Zdaj sem zadovoljen. Medalja je medalja."

Košir je bil po dveh nočeh in 24-urnem potovanju iz Južne Koreje precej bolj zadovoljen, kot je deloval po osvojitvi odličja. "Zdaj sem več kot zadovoljen. Medalja je medalja in lesk mi zdaj ni več pomemben. Očitno sem se ohladil," je dejal Košir, ki je iz rok predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdana Gabrovca prejel protokolarno darilo, Gabrovec pa mu je namignil, da ga večja nagrada čaka pozneje. "Me zunaj čaka avto?" se je pošalil slovenski olimpijec, ki se je primerjal z eksotičnim sadežem mangom.

Predsednik OKS Bogdan Gabrovec mu je predal darilo, večje pa obljubil za pozneje. "Me zunaj čaka avto," se je pošalil Košir. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Predsednik OKS Bogdan Gabrovec mu je predal darilo, večje pa obljubil za pozneje. "Me zunaj čaka avto," se je pošalil Košir. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Medalja sicer ni tako sladka kot mango, je pa lepa in vredna več kot mango, a manj kot bitcoin." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Medalja sicer ni tako sladka kot mango, je pa lepa in vredna več kot mango, a manj kot bitcoin." Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenska deskarska reprezentanca z Žanom Koširjem, Glorio Kotnik, Timom Mastnakom in Rokom Margučem. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Slovenska deskarska reprezentanca z Žanom Koširjem, Glorio Kotnik, Timom Mastnakom in Rokom Margučem. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Kot mango, ki šteje število sončnih dni

"Letos sem kot mango. Ko bom imel 50 sončnih dni, bom tam, kjer želim biti," je dejal. "Medalja sicer ni tako sladka kot mango, je pa lepa in vredna več kot mango, a manj kot bitcoin," je nizal primerjave.

FOTOGALERIJA S SPREJEMA NA BRNIKU:

Fotogalerija
1 / 12

Jeza je bila globoko zakoreninjena

Priznal je, da je bil vrtinec čustev na dan osvojene medalje precej intenziven. "Vsega je bilo preveč v enem dnevu, nisem se mogel sestaviti, zdaj se lahko. Ugotavljam, da je vse veliko bolj pozitivno vplivalo name, kot sem si mislil. Očitno je bila jeza globoko zakoreninjena v meni, nekaj mi je ležalo na duši. To sem dal ven, naj zdaj spet čim prej posije sonce," se je ozrl na izjave, v katerih je pred dnevi kritiziral pomanjkanje podpore s strani slovenskih športnih ustanov.

"Ne želim si predstavljati, kaj bi bilo, če bi izgubil možnost za bron." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Ne želim si predstavljati, kaj bi bilo, če bi izgubil možnost za bron." Foto: Žiga Zupan/Sportida Košir o spornem polfinalu: Ne želim si predstavljati, kaj bi bilo brez kolajne

Košir se je dotaknil tudi polfinala, v katerem je za las ostal brez možnosti nastopa v velikem finalu in posledično brez borbe za olimpijsko zlato.

"V tistem trenutku sem imel občutek, ki sem ga tudi pokazal v cilju," je povedal Košir, ki se je ob prihodu v cilj z dvignjenimi rokami že veselil finala. Prezgodaj, ure so pokazale, da je za pičlo stotinko sekunde zaostal za tekmecem iz Južne Koreje.

"Takrat so me tekmovalci v cilju spodbujali, naj se zberem, saj še imam možnosti za medaljo. Ne želim si predstavljati, kako bi bilo, če se ne bi zbral in v malem finalu izpustil možnost za bron," je dejal.

Mama Žana Koširja je bila presrečna ob sinovem prihodu. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Mama Žana Koširja je bila presrečna ob sinovem prihodu. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Rad bi užival dlje kot po Sočiju

Na vprašanje, česa se v prihodnjih dneh najbolj veseli, je dejal, da tega, da bo končno skočil pod prho, se najedel in začutil, da je doma. "Želim si, da bi vse, kar sledi, potekalo z lepim tempom, da bi lahko užival v teh uspehih, da ne bom imel na začetku preveč obveznosti in da se ne bom spet izgubil v svojih mislih. Upam, da bo ta užitek daljši kot po olimpijskih igrah v Sočiju, ko je bil zelo intenziven, a  je hitro izzvenel."

Koširja so, tako kot vedno, ob prihodu čakali njegovi najbolj zvesti navijači. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Koširja so, tako kot vedno, ob prihodu čakali njegovi najbolj zvesti navijači. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Blokada v glavi

Priznal je, da je človek, s katerim ni lahko sodelovati. "Nisem vedel, kaj mi telo dopušča. K sreči so bili ob meni ljudje, ki so mi zaupali in me poslušali. Mislim, da je bilo ključno to, da nismo napadali na začetku sezone, da smo se tekem lotili postopoma. Mislim, da sem imel v glavi močno blokado. Bal sem se spustiti, kot bi se moral. Ko so bile na progi luknje, nisem želel voziti. Samozavest sem pridobil šele v zadnjih tednih. Ključno je, da sem ostal cel, da me ni nihče silil, da hodim na tekmovanja … Moja želja je, da bi lahko tekmoval takrat, ko se bom dobro počutil v svojem telesu in ko bom samozavesten."

Na Brniku ga je pričakal tudi najbolj znan slovenski navijač: Aleksander Javornik. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Na Brniku ga je pričakal tudi najbolj znan slovenski navijač: Aleksander Javornik. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Prepustil se je toku

Povedal je še, da se v Pjongčangu ni obremenjeval z ničemer. Ne z gnečo v sobi v olimpijski vasi, ne s premikom termina za kvalifikacije, ki bi morale biti na sporedu dva dneva pred izločilnimi boji. "Prepustil sem se toku in kot kaže, je bilo to zame tudi najboljše," je sklenil Košir, ki se trenutno dobro počuti. "Naj tako tudi ostane," si je zaželel.

Žan Košir Brnik | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida



 

 

Ne spreglejte