V Pjongčangu tudi prva Indijka na zimskih olimpijskih igrah

Anice Das je prva Indijka, ki se bo udeležila zimskih olimpijskih iger, a bo v Pjongčangu branila barve Nizozemske. "Še vedno si ne znam predstavljati, da bom na igrah res nastopila," je v nedeljo povedala hitrostna drsalka, ki je v Heerenveenu dobila nizozemske olimpijske kvalifikacije na 500 metrov.

Anice Das, prva Indijka, ki bo nastopila na zimskih olimpijskih igrah.

Anice Das, prva Indijka, ki bo nastopila na zimskih olimpijskih igrah. Foto: Reuters

Zdaj 32-letna Anice Das se je rodila pred 32 leti v Mumbayju, a že kmalu po rojstvu so je skupaj s sestro dvojčico posvojil nizozemski krušni starši. V domačem Assnu se je Dasova nato preko šolskega sistema seznanila z na Nizozemskem zelo popularnim hitrostnim drsanjem in se prebila v državno reprezentanco.

Kljub zmagi na 500-metrski razdalji pa dolgo ni bilo jasno, ali bo to zadostovalo za nastop na igrah. Sprint namreč ne sodi med tisti discipline, v katerih imajo Nizozemci največ možnosti na igrah. Dasova je bila na 13. mestu za vpoklic v reprezentanco, ki lahko na igrah v Pyoengchangu v skladu s pravili Moka štele le 10 tekmovalk, a Dasova se je v ekipo uvrstila zaradi dejstva, da so se nekatere tekmovalke, ki so bile od nje višje na lestvici, na igre uvrstile v več disciplinah.

Najuspešnejša nizozemska olimpijka Ireen Wüst bo tako na igrah nastopila kar na treh razdaljah - na 1000, 1500 in 3000 metrih, Marrit Leenstra se je uvrstila na igre v disciplinah 1000 in 1500 metrov, kar je na koncu zadostovalo za uvrstitev Dasove.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano