Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 1. 2022,
15.35

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

5

Natisni članek

slovenska olimpijska reprezentanca ZOI 2022 olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022

Četrtek, 20. 1. 2022, 15.35

2 leti, 2 meseca

slovenska olimpijska reprezentanca

Na OI v Peking najverjetneje 42 slovenskih športnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

5

Anamarija Lampič | Anamarija Lampič je med kandidati za olimpijska odličja. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Anamarija Lampič je med kandidati za olimpijska odličja.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na zimskih olimpijskih igrah, ki jih bo med 4. in 20. februarjem gostil Peking z okolico, bo nastopilo 40 slovenskih športnikov. Slovensko odpravo je v torek na seji na Brdu pri Kranju potrdil Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). V sredo je nastop na olimpijskih igrah odpovedal alpski smučar Štefan Hadalin. Mednarodni olimpijski komite pa je Sloveniji ponudil dodatno kvoto za nastop tudi za smučarje tekače in deskarje na snegu.

Borut Kolar
Sportal Prepreke za slovenske športnike

Že v ponedeljek je IO Smučarske zveze Slovenije soglasno potrdil predlog sestave slovenske olimpijske reprezentance za Peking, na katerem je bilo 42 športnic in športnikov, danes pa ga je potrdil IO OKS. Zgodila se bo le ena sprememba, saj mednarodna kvota dovoljuje nastop osmerici smučarskih tekačev in tekačic, na seznamu pa jih je devet. Končnih osem potnikov bo vodstvo reprezentance določilo po zadnjih tekmah ta konec tedna.

Največ olimpijcev je iz alpskega smučanja (11), sledijo smučarski skoki (9), smučarski teki (9), biatlon (6), deskanje na snegu (5) in nordijska kombinacija (1). 

Barada vodja reprezentance, Damjan strokovni vodja

Vodja reprezentance je podpredsednik OKS Tomaž Barada, strokovni vodja pa nekdanji smučarski skakalec in olimpijec Jernej Damjan.

Vodja reprezentance je podpredsednik OKS Tomaž Barada. | Foto: Vid Ponikvar Vodja reprezentance je podpredsednik OKS Tomaž Barada. Foto: Vid Ponikvar

Barada je opozoril, da se bo v zadnjem trenutku morda zgodila sprememba kvot, in zaprosil za pooblastilo, da sam odloča o dodatnih uvrstitvah športnikov na seznam potnikov, če se bo ta možnost pojavila.

Slovenska odprava je z zadnjih zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu pred štirimi leti prinesla dve kolajni, biatlonec Jakov Fak je na kraljevski biatlonski preizkušnji na 20 kilometrov postal olimpijski podprvak, deskar Žan Košir pa je v paralelnem veleslalomu osvojil bron. Oba bosta med potniki, če ne bo neljubih dogodkov, tudi letos.

Eva Urevc
Sportal Smola za slovensko tekačico: tik pred olimpijskimi igrami pozitivna na koronavirus

Koliko kolajn bodo slovenski športniki osvojili na olimpijskih igrah v Pekingu?

  • Več kot tri.
    64,04 %
    2573 glasov
  • Dve.
    16,10 %
    647 glasov
  • Eno.
    5,53 %
    222 glasov
  • Tri.
    5,55 %
    223 glasov
  • Nobene.
    8,79 %
    353 glasov
Oddanih 4018 glasov

Predlog slovenske reprezentance za OI v Pekingu* 

Alpsko smučanje (11):

Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik, Andreja Slokar, Neja Dvornik, Ilka Štuhec, Maruša Ferk Saioni, Žan Kranjec, Boštjan Kline, Martin Čater in Miha Hrobat

Biatlon (6):

Polona Klemenčič, Živa Klemenčič, Jakov Fak, Miha Dovžan, Rok Tršan, Lovro Planko

Deskanje na snegu (6):

Urška Pribošič, Gloria Kotnik, Žan Košir, Tim Mastnak, Rok Marguč, Tit Štante

Nordijska kombinacija (1):

Vid Vrhovnik

Smučarski skoki (9):

Nika Križnar, Ema Klinec, Urša Bogataj, Špela Rogelj, Anže Lanišek, Lovro Kos, Timi Zajc, Cene Prevc, Peter Prevc

Tek na smučeh (9):

Anamarija Lampič, Eva Urevc, Anja Mandeljc, Neža Žerjav, Anita Klemenčič, Miha Šimenc, Vili Črv, Janez Lampič, Miha Ličef

* opomba: nastop deveterice tekačev in deskarke Glorie Kotnik mora zaradi dodatnih vabil Mednarodnega olimpijskega komiteja formalno potrditi še Olimpijski komite Slovenije

Janša s predsednikom OKS Gabrovcem o podpori države športu

Predsednik vlade Janez Janša se je danes srečal s predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenija (OKS) Bogdanom Gabrovcem. Na srečanju sta po poročanju STA pregledala stanje na področju sistemske podpore države slovenskemu športu, so sporočili iz vladnega kabineta.

Bogdan Gabrovec je z Janezom Janšo pregledal stanje na področju sistemske podpore države slovenskemu športu. | Foto: Bojan Puhek Bogdan Gabrovec je z Janezom Janšo pregledal stanje na področju sistemske podpore države slovenskemu športu. Foto: Bojan Puhek

Kot je dejal Gabrovec, je bilo na sestanku govora o pereči problematiki slovenskega športa. "Med drugim tudi o letnem programu športa, ki ni bil pripravljen po naših pričakovanjih, saj je višina sredstev ostala nespremenjena. Nakazano je bilo, da bi se lahko sredstva za šport iz državne blagajne zvišala za pet odstotkov," je za STA po sestanku, na katerem je bil tudi državni sekretar za šport Marjan Dolinšek, povedal Gabrovec.

"Govorila sva tudi o tem, da bi se denar, namenjen za obnovo dvorane Tabor v Mariboru, ki je šel nazaj v proračun, vrnil iz rezerv. Upam, da se bo tudi to uresničilo," je dodal Gabrovec.

Pozitivno pridržano mnenje k Letnemu programu športa 2022.

IO OKS je po pisanju STA dal tudi pozitivno pridržano mnenje k Letnemu programu športa 2022. Pridržano mnenje je vezano na izpolnitev dogovora predsednika OKS Gabrovca s predsednikom vlade Janezom Janše, da bo država našla rezerve, da izenači letošnja sredstva z lanskimi preko različnih postavk.

Generalna direktorica direktorata za šport na pristojnem ministrstvu Mojca Doupona je v grobem predstavila načrt porabe 24,786 milijonov evrov, ki so na voljo športu. Skupni znesek je res v grobem dva milijona evrov manjši kot lani, kjer pa je bilo štiri milijone dodatnih sredstev za investicije v športu. Slovenski vrhunski šport naj bi po novem letnem programu športa po njenih besedah prejel celo milijonov evrov več kot lani.

Roman Dobnikar | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Dobnikar kritičen do dodeljenih sredstev

Najbolj kritičen je bil do dodeljenih sredstev predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar, ki je opozoril, da že vsaj štiri leta poslušamo, kako raste vse v državi, tudi BDP, sredstva za šport pa ostajajo enaka in "položaj športa se vsako leto rešuje pet minut pred dvanajsto".

"Prepričan sem, da bomo dobili vsaj za inflacijo povečana sredstva. Vsak dan smo priča rasti stroškov in s tem se sooča tudi šport in športni delavci," je dejal Dobnikar in opozoril, da bi morali tudi trenerji in drugi športni delavci, ki so vključeni v neposredno dejavnost v športu, prejeti kovidne dodatke, kot jih prejemajo zaposleni na drugih področjih.

Podpredsednik OKS Janez Sodržnik pa je opozoril, da je od politike pričakoval, da bo šport prepoznala kot enega najpomembnejših elementov posledic odprave epidemije. "Pričakoval sem vsaj pet milijonov evrov več, kar je glede na vse vložke za blaženje pandemije v državi le drobiž."

Doupona opozorila na napake in neurejenost v športu, ki ni uspel počrpati vseh ponujenih sredstev

A Doupona je po poročanju STA pri delitvi in porabi sredstev opozorila tudi na napake in neurejenost v športu, ki ni uspel počrpati vseh ponujenih sredstev na razpisih in realizirati pogodb. Delno ji je pritrdil tudi Gabrovec in ugotavljal, da tretjina klubov in društev še vedno ni uredila statusa na način, da bi lahko črpali sredstva iz dohodnine in donacij, kar je vlada uredila z zakonodajo. Kot je dejal, se mora tudi šport primerno prestrukturirati, da bo lahko prišel do tega denarja.

Najbolj konkretni so dogovori z ministrstvom za obrambo, kjer že letos želijo realizirati pet dodatnih zaposlitev za slovenske športnike. | Foto: Vid Ponikvar Najbolj konkretni so dogovori z ministrstvom za obrambo, kjer že letos želijo realizirati pet dodatnih zaposlitev za slovenske športnike. Foto: Vid Ponikvar

Kot je na seji še povedal generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Blaž Perko, potekajo še številne druge aktivnosti v odnosu do države. Najbolj konkretni so dogovori z ministrstvom za obrambo, kjer že letos želijo realizirati pet dodatnih zaposlitev za slovenske športnike.

IO OKS je potrdil tudi model in razvrstitve športnih panog v razrede za potrebe razpisa Fundacije športnih organizacij. Potrdil je tudi predlog podaljšanja pogodbe sodelovanja v družbo Bežigrajski športni park in izdajo oz. podaljšanje Certifikata športnikom prijazno izobraževanje različnim izobraževalnim ustanovam.

OKS je potrdil tudi seznam priznanj za vrhunske športne dosežke v letu 2021.

OKS pa se z občino Grosuplje intenzivno dogovarja tudi o postavitvi obeležja slovenskemu olimpioniku Miroslavu Cerarju.

Peking 2022
Sportal Mok prepričan, da omikron ne bo vplival na ZOI v Pekingu
Erin Jackson Brittany Bowe
Sportal Ko se razblinijo olimpijske sanje in vskoči prijateljica
Brian O'Neill
Sportal Američani v Peking pretežno s študenti. IIHF, MOK in pekinški odbor neprestano v stiku.
Peking 2022
Sportal Olimpijci v Pekingu zaradi strahu pred vohunjenjem z novimi telefoni
Zakopane zmage Lanišek Kos Prevc Zajc
Sportal Rekord slovenskih skakalcev, Peter Prevc ni manjkal niti enkrat
Lindsey Vonn Torino
Sportal Ko olimpijske želje ne ustavi niti grozljiv padec
Slovenski orli, Peter Prevc, Anže Lanišek, Timi Zajc, Lovro Kos
Sportal Znana peterica slovenskih orlov za OI v Pekingu
ZOI Peking
Sportal Olimpijskih vstopnic za Peking ne bo v prodaji
Shim Suk-hee
Sportal Šokanten predlog uničil sanje dvakratne olimpijske prvakinje
 
Ne spreglejte