Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 12. 2011,
15.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 2. 12. 2011, 15.47

8 let

Veselje Carla Johana Bergmana, Slovenci slabi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najboljši biatlonci sveta so se v Östersundu na Švedskem pomerili v šprintu na 10 kilometrov. Zmage se je veselil domačin Carl Johan Bergman, peterica Slovencev je povsem zatajila.

Šved Bergman je presenetil norveški dvojec Tarje Bo - Emil Hegle Svendsen, ki se je moral zadovoljiti z drugim in tretjim mestom. Zmagovalec prve tekme sezone, Francoz Martin Fourcade, je zasedel četrto mesto, slovenska reprezentanca pa je tokrat zatajila in ostala brez točk.

Po prvem streljanju so Faku padle vse tarče, po drugem pa je ostala nepobeljena tretja. S skromnim tekaškim časom, ki je bil predvsem posledica napačne izbire priprave smuči za zelo specifično snežno podlago, ki je letos v Östersundu, se je edini izmed petih Slovencev v cilju uvrstil v nedeljsko zasledovalno tekmo. "Tako se včasih tudi zgodi, saj sem zanesljivo dobro fizično pripravljen in to ne more biti razlog za slabši tekaški nastop. Smuči resnično niso zdrsele, ne glede na to, da sem dal vse od sebe. Škoda izgubljene priložnosti. Tekmovalci bomo vsekakor še pokazali, da zmoremo bistveno bolje. Že v nedeljo bom sam poskusil popraviti, kolikor se bo le dalo," je bil komentar in napoved Jakova Faka, ki je bil z 41. mesto (1 zgrešen strel) spet najbolši slovenski reprezentant.

Janez Marič se je zavrtel v kazenskem krogu dvakrat (1,1,), kar je bilo skupaj s tekom komajda dovolj za 61. mesto. Tudi on se je pritoževal nad počasnimi smučmi, ker mu korak nikakor ni stekel, kot ga je zmožen. Klemen Bauer je upanje na boljši rezultat znova zapravil na strelišču. Čeprav ga je po streljanju leže zapuščal brez napake, je bil toliko manj natančen v položaju stoje, kjer je uspel pokriti le eno tarčo in zasesti skromno 85. mesto. Podobno se je godilo tudi Vasji Rupniku, ki je na posamični tekmi pokazal precejšen strelski napredek, tokrat pa ga je izdalo streljanje v položaju stoje. Trikrat je moral obkrožiti kazenski krog in v cilj je prišel kot 66. Po prvi polovici tekme sta si z Bauerjem delila zelo podobno tekaško predstavo, ki pa danes zaradi že opisanih težav, nikakor ni bila realen odraz sposobnosti slovenskih biatloncev. Še posebej je spričo tega dejstva trpel Peter Dokl, ki ne sodi med najhitrejše tekače, zagodlo pa mu jo je tudi prvo streljanje. Vsega skupaj je zgrešil štiri tarče (3,1) in zasedel 98. mesto.

"Čeprav imamo vrhunsko servisno ekipo, včasih plačamo visoko ceno, ker je nekoliko številčno podhranjena. Še posebej sedaj, ko imamo na štartu po pet tekmovalcev na tekmi. V zadnjih dveh dnevih smo imeli odlično pripravljene smuči, danes pa nam je bilo takoj jasno, da nekaj ni v redu, saj so naši tekmovalci že po kilometru na progi, zaostajali po deset in več sekund. Naša bistvena naloga bo, da še vedno zaupamo fantom v servisu in verjamemo vase, saj se takšna situacija vsaj enkrat v sezoni pripeti tudi največjim ekipam," je razložil glavni trener Uroš Velepec, ki je biatlonce spremljal ob progi.

Komentar dogajanja je prispeval tudi vodja servisne ekipe Anže Globevnik: "Dejstvo je, da nismo zmogli pripraviti dobre kombinacije. Ali smo zgrešili pri mažah ali pri t.i. strukturi, ki jo vrežemo v smuči, bomo preverili s posebnim testom, ki ga bomo opravili še po zaključku tekme. Vsekakor bomo naredili vse, da se to v tej sezoni ne bo več ponovilo."

Gledalci na tribunah so se veselili zmage domačega junaka Bergmana, ki je brez strelske napake za 7,6 sekunde ugnal lanskega skupnega zmagovalca svetovnega pokala, Norvežana Tarjeia Boea. Tudi on je zadel vseh deset tarč, kar mu je omogočilo uvrstitev pred sicer hitrejšega rojaka Emila Hegleja Svendsena (0,1).

Jutri čaka šprinterska preizkušnja še biatlonke. Ob 14.30 uri bomo Slovenci stiskali pesti za Tejo Gregorin in Andrejo Mali. Predvsem Gregorinova je že včeraj napovedala, da lahko več stavi na šprint, saj je tekaško zelo dobro pripravljena, poleg tega pa jo čaka le eno streljanje stoje, kar je trenutno še vedno njena največja hiba.

Ne spreglejte