Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
16. 12. 2009,
12.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 16. 12. 2009, 12.02

8 let

Več samotark kot reprezentantk

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Karavana ženskega dela svetovnega pokala se je preselila v Val d'Isere, kamor so prispele tudi štiri Slovenke, a od tega le ena kot članica reprezentance.

S prvim treningom smuka se je v Val d'Iseru začel podaljšani smučarski konec tedna, ki prinaša prvo superkombinacijo v olimpijski sezoni ter "hitri" paket s smukom in superveleslalomom. V izjemno nizkih temperaturah se je z 2764 metrov dolgo progo najhitreje soočila Američanka Lindsey Vonn, ki je za 27 stotink sekunde ugnala Avstrijko Elisabeth Görgl, tretja pa je bila Julia Mancuso iz ZDA s še desetinko počasnejšim nastopom.

Nastopile so tudi štiri Slovenke, med katerimi pa ima polnopravni status reprezentantke zgolj Maruša Ferk. Najbolj znana slovenska "samotarka" Tina Maze je za Vonnovo zaostala sekundo in 59 stotink, kar je bil na koncu dvanajsti čas. Ferkova je bila od Američanke počasnejša za 3,55, zaostanek povratnice po poškodbi Ilke Štuhec je znašal 5,87, Petra Robnik, ki se je bila po slabši minuli sezoni za samostojno pot prisiljena odločiti, če je želela ostati aktivna smučarka, pa je ostala brez uvrstitve.

Massi ne ve, kje je doma

Tudi v Vald'Iseru je v središču pozornosti slovenske smučarske javnosti Mazejeva, ki bi lahko unovčila slalomsko uveljavitev tudi v superkombinaciji, z dobrima predstavama v hitrih disciplinah pa bi lahko v skupnem seštevku svetovnega pokala prehitela Kathrin Zettel in se zavihtela na tretje mesto. "Vem, da imam še dovolj rezerv," je optimistična Mazejeva, ki se je v Savojske Alpe rada vrnila tudi zaradi spomina na svetovno prvenstvo, na katerem je februarja osvojila srebro v veleslalomu. Pri tem velja dodati, da ji tedaj nikakor ni uspelo "osvojiti" smuka (na sosednjem hribu), kar je bržkone naloga za prihajajoči konec tedna. Samozavesti ji po Aareju in prvih stopničkah ne primanjkuje, v vmesnem obdobju pa je bil na prvem mestu prepotreben počitek. "Ritem je res naporen. Doma nismo bili že toliko časa, da niti ne vem, kje sem v resnici doma. A z dobrimi rezultati se vse to veliko lažje prenaša. Pomembno je, da se med tekmami sprosti," pravi vodja Tinine ekipe Andrea Massi.

Vrnitev Ilke Štuhec

Prav posebne pozornosti pa bo seveda deležna tudi Ilka Štuhec, ki se po dveh poškodbah in po več kot enaindvajsetih mesecih vrača v svetovni pokal. V tem obdobju je tudi mlada Mariborčanka sledila Mazejevi in se odcepila od reprezentance, tekmovalni post pa je minuli teden prekinila na tekmah FIS v Davosu, kjer je nastopala nadvse solidno.

Vseeno so v njenem taboru pred superkombinacijo v Val d'Iseru nadvse previdni, saj stanje njene noge še ne dopušča povsem brezkompromisnega napada. A z ustrezno francosko popotnico bi bila Štuhčeva bolj konkurenčna že v januarju 2010.

Ne spreglejte