Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 3. 2017,
19.18

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

deskanje

Sobota, 25. 3. 2017, 19.18

7 let

Vaultieru in Samkovi kristalna globusa v deskarskem krosu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pierre Vaultier | Foto Reuters

Foto: Reuters

Za tekmovalce v deskarskem krosu se je sezona svetovnega pokala končala v švicarskem Veysonnazu. Pred zadnjo tekmo je bil boj za dobitnika kristalnega globusa povsem odprt, na koncu pa sta zmagovalca pokala postala olimpijska prvaka, v moški konkurenci Francoz, Pierre Vaultier, ki je bil najboljši že petič, in Čehinja Eva Samkova.

Čehinja se je skupne zmage veselila prvič. Da si je to zagotovila, je potrebovala najmanj četrto mesto, bila pa je druga.

"V kvalifikacijah sem bila zanesljivo najhitrejša, kar je bil dober znak. A tekma je nekaj povsem drugega. Bila sem malo živčna, a se je vse dobro izteklo. Francozinja Charlotte Bankes je bila premočna, a zame je bilo pomembno, da se uvrstim na stopničke. Globus je bil moja velika želja, vsako leto pa ga je težje osvojiti, saj prihajajo nove in nove kakovostne tekmovalke. Zdaj ga imam, olimpijskemu naslovu sem dodala novo lovoriko, počutim se fantastično," je dejala Samkova, ki je v sezoni zbrala 5170 točk, na drugem mestu je s 4490 točkami končala Italijanka Michela Mioli, s 4060 točkami pa je tretje mesto zasedla Avstralka Belle Brockhoff, ki je zaradi poškodbe in operacije sezono končala že pred zadnjo tekmo.

Pred zadnjo tekmo je Vaultiera in Italijana Omarja Visintina ločilo le 20 točk. Oba sta se uvrstila v finale, Visintin, ki v sezoni ni zmagal niti enkrat, je poskušal vse, a v tveganju naredil napako in se moral zadovoljiti s petim mestom in drugim v svetovnem pokalu. V njem je tretje mesto zasedel Alessandro Haemmerle.

"Ne morem reči, da je to moja najboljša sezona. Začel sem jo slabo, a se prebujal. Na srečo ni bilo kakšnega posameznika, ki bi odstopal, zato sem se kar naenkrat znašel v položaju, da lahko osvojim svetovni pokal. Priložnost sem izkoristil, na lep način sem proslavil deseto obletnico moje prve zmage v Stonehamu," je bil zadovoljen dobitnik kristalnega globusa.

Slovenija je imela letos svojega predstavnika le na začetku sezone. A Rok Rogelj jo je hitro končal, odmor pa si je vzel tudi Matija Mihič. Oba naj bi se vrnila naslednje leto, ko bosta poizkušala izpolniti olimpijsko normo.

Ne spreglejte