Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 1. 2009,
13.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 14. 1. 2009, 13.27

8 let

Vancouver ta konec tedna generalka za OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Smučarji tekači in nordijski kombinatorci se bodo merili na naslednji tekmi svetovnega pokala, to pa bo gostil kanadski Vancouver, ki bo prihodnje leto tudi prireditelj zimskih olimpijskih iger.

Tokratna tekma bo tako za večino najboljših generalka pred olimpijskim nastopom med 12. in 28. februarjem 2010.

Do olimpijskih iger v Vancouvru je še dobro leto, zdaj pa bodo olimpijsko prizorišče preizkusili še tekmovalci in tekmovalke v teku na smučeh ter nordijski kombinatorci. Slovenska izbrana vrsta bo v Vancouvru nastopila brez najboljše domače tekačice Petre Majdič, je pa v Kanado vseeno odpotovala trojica Slovenk - Vesna Fabjan, Katja Višnar in Barbara Jezeršek. Majdičeva se bo s trenerjem Ivanom Hudačem pripravljala doma in ta konec tedna nastopila na tekmi celinskega pokala na Rogli. V Vancouver se bo Majdičeva odpravila po končani sezoni svetovnega pokala, kar bo storila tudi večina najboljših reprezentanc, saj je tekma v Vancouvru na sporedu neposredno po zelo naporni turneji Tour de Ski.

Večina prizorišč že nared

Sicer je večina prizorišč v Kanadi že nared za najboljše zimske olimpijce, med prvimi pa so prizorišča že lanskega februarja preizkusili alpski smučarji. Zimsko športno središče v Whistler Olympic Parku, kjer bodo na sporedu smučarski skoki, tek na smučeh, nordijska kombinacija in biatlon, so uradno odprli konec novembra 2008. Whistler se nahaja 135 kilometrov severno od letališča v Vancouvru, med igrami pa bo osrednje prizorišče tekmovanj. Izven tega bodo le deskarji in smučarji prostega sloga, ki se bodo za kolajne merili na 25 kilometrov oddaljenem Cypress Mountainu.

V Whistlerju so osrednja prizorišča tri - gre za 90 milijonov evrov vreden Whistler Olypic Park v dolini Callaghan, ki leži približno 25 kilometrov od Whistler Villagea, kjer bodo podeljevali olimpijske kolajne alpskim smučarjem, nordijskim smučarjem in tekmovalcem v bobu, sankanju in skeletonu. Trije stadioni za teke na smučeh in biatlon ter smučarske skoke bodo zagotavljali prostor 12.000 gledalcem.

Po dolgem času spet skupni cilj

Alpinci bodo nastopali v štiri kilometre oddaljenem Whistler Creeksideu, prvič po mnogih letih pa bodo vse discipline imele skupni ciljni prostor. Slabost prizorišča je le, da sprejme zgolj 7600 gledalcev. Tekmovanja v bobu, skeletonu in sankanju bodo na ogled zgolj 2,5 kilometra od Whistler Villagea na gori Blackcomb, kjer bo prostor za navijanje našlo 12.000 gledalcev.

Hokej na ledu, umetnostno drsanje, hitrostno drsanje na kratkih progah in curling bodo potekali v mestu Vancouver, hitrostno drsanje pa v 16 kilometrov oddaljenem Richmondu. Olimpijski vasi bosta kar dve, ena v Vancouvru, druga pa v Whistlerju. Otvoritvena in sklepna slovesnost bosta na ogled v dvorani BC Place v Vancouvru, ki sprejme 60.000 ljudi.

Ne spreglejte