Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
24. 1. 2012,
14.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Torek, 24. 1. 2012, 14.14

8 let

V St. Moritz po mir in zaključek uspešnega januarja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tina Maze je v zadnjem mesecu osvojila več točk kot Američanka Lindsey Vonn, dober niz pa bo skušala ob koncu tedna nadaljevati v St. Moritzu.

"Preživela sem enega od najtežjih smučarskih koncev tedna v svetovnem pokalu. Prvič mi je bilo težko tekmovati doma. Nisem bila sproščena. Čutila sem podporo navijačev, a delček mene tokrat ni deloval. Ko se to zgodi, je težko zgraditi celoten mozaik. Saj veste, bolezen in očitki v medijih," po kranjskogorskem smučarskem koncu tedna razmišlja Tina Maze, ki je poleg nesporne tekmovalne kakovosti in odličnih rezultatov v tekoči sezoni tudi pravi magnet za raznorazne odmevne zgodbe in afere. Težave s serviserjem, o katerih se je v veliko pisalo in govorilo v decembru, so bile hitro pozabljene že ob "aferi perilo", ki jo je Mazejeva kljub jezi na račun dvoumnega sklepa FIS pospremila z dobršno mero humorja. Spodnje perilo je nato zamenjalo javno pranje umazanega perila, ob katerem pa najboljši slovenski alpski smučarki seveda ni bilo do smeha in hudomušnih zapisov. "Naporno je. Baterije so prazne," je po petem in četrtem mestu pod Vitrancem priznala 28-letna Črnjanka, ki si je po Zlata lisici privoščila krajši oddih ob obali, nato pa misli kaj hitro preusmerila proti naslednji postaji svetovnega pokala. "St. Moritz mi je bil vedno pri srcu. Tudi rezultatsko mi je ugajal. Veselim se tekem ob koncu tedna. Računam tudi na pomoč navijačev, saj sem v Švici večinoma deležna glasne podpore. Treba bo odmisliti vse slabe stvari in misliti na dobre," pred švicarskim izzivom poudarja Mazejeva, ki je v St. Moritzu slavila že dve zmagi svetovnega pokala in še dvakrat stala na odru za zmagovalke. Tokrat bo skušala potrditi smukaški preskok, ki je bil viden v Cortini, hkrati pa izkoristiti izjemno slalomsko formo tudi v kar dveh superkombinacijah. Ob že predhodno predvideni bo St. Moritz gostil še odpadlo iz Val d'Isera. Na ta način si lahko Mazejeva obeta nov zajeten odmerek točk. Zgolj v januarju jih je na svoj račun vpisala 378, kar je denimo dvajset več od Lindsey Vonn, ki pa še vedno prepričljivo vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Švicarskih preizkušenj se veseli tudi Ilka Štuhec, saj se po vrnitvi v Evropo še ni uspela prebiti med dobitnice točk svetovnega pokala. Nekaj moči so ji pobrale zdravstvene težave, hkrati pa v tehničnih disciplinah še ni tako konkurenčna, kot bi sama želela. "V Kranjski Gori sem se sicer borila, a na tako zahtevnem terenu se je bolezen še toliko bolj poznala. Upam, da so težave sedaj premagane. Držim se načrta. Nove tekme so same nov izziv. Sem na pravi poti. Potrebujem pa nove potrditve, ki krepijo samozavest," pravi 21-letna Mariborčanka, ki bo skušala kar se da dobro izkoristiti tudi oba uradna treninga in tako spoznati progo. V tem pogledu bosta v precejšnji prednosti Maruša Ferk in Vanja Brodnik, saj sta se v času Zlate lisice mudili prav v St. Moritzu in nastopali na tekmi evropskega pokala. Slednja je potekala na večjem delu proge za svetovni pokal. "To je nedvomno lepa prednost. Tudi odločitev za St. Moritz namesto za Zlato lisico je bila vsekakor dobra. Verjamem, da bodo to potrdile tudi tekme. Ferkova ohranja dober občutek, napredovala pa je tudi Brodnikova," pravi trener ženske ekipe za hitri disciplini Andrej Možina, ki je pred sredinim prvim treningom z dekletoma odpotoval še na krajši trening v Santa Caterino.

Ne spreglejte