Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
22. 11. 2017,
5.55

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

Anamarija Lampič Anamarija Lampič tek na smučeh svetovni pokal

Sreda, 22. 11. 2017, 5.55

6 let, 4 mesece

"Slovenke se v primerjavi z Norvežankami prav 'bašemo'"

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75
Anamarija Lampič | Foto Sportida

Foto: Sportida

Tekaška sezona svetovnega pokala je tik pred vrati. Veliko oči bo uprtih v mlado slovensko tekačico Anamarijo Lampič, ki je lani zmagala na olimpijskem prizorišču v Pjongčangu. Na dobre rezultate lahko računa tudi letos. Vedno nasmejana slovenska športnica je v pogovoru nekoliko v šali razkrila, kaj je največja razlika med njimi in norveškimi tekmovalkami.

Najboljše tekače in tekačice na smučeh pred novo sezono svetovnega pokala že pošteno srbijo pete. Med njimi tudi lani našo najboljšo tekačico Anamarijo Lampič, ki je z zmago na olimpijskem prizorišču prvič resneje opozorila nase. Ta konec tedna najboljše tekače v Kuusamu čaka prva tekma svetovnega pokala.

Anamarija Lampič je na tekmi na Finskem zasedla 3. mesto. Kako bo na uvodni tekmi svetovnega pokala v Kuusamu? | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Anamarija Lampič je na tekmi na Finskem zasedla 3. mesto. Kako bo na uvodni tekmi svetovnega pokala v Kuusamu? Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Letos je že stala na stopničkah

Anamarija je priprave na novo sezono opravila brez večjih težav. "Zelo sem vesela, da ni bilo poškodb. Trenirali smo bolj ali manj po istem kopitu kot lani. Vsaj jaz nisem imela nobenih velikih sprememb. Bomo videli, kako bo na prvih tekmah. Komaj čakam, da vidim, kje sem in ali smo dobro trenirali," je uvodoma povedala 22-letna Lampičeva, ki je prve primerjave dobila že na zadnjih tekmah na Finskem, natančneje v Sarriselki. Lampičeva je v šprintu v klasični tehniki zasedla odlično 3. mesto.

Očitno se delo italijanskega stratega Stefana Saracca, ki se je reprezentanci pridružil lani, obrestuje. "Stefano je lani res prišel malo pozneje, ampak kljub temu smo imeli že dobre rezultate. Mislim, da sem se že lani z njim zelo dobro ujela. Letos nisva skoraj ničesar spreminjala. Bomo videli, ali je bilo to v redu ali ne."

O olimpijskih igrah noče razmišljati. | Foto: Sportida O olimpijskih igrah noče razmišljati. Foto: Sportida

Pustimo se presenetiti

Letos je olimpijsko leto in vse najboljše tekmovalke bodo vrhunec forme iskale prav na olimpijski tekmi v Pjongčangu. Kako na olimpijsko tekmo gleda naša sogovornica? "Moram povedati, da ne razmišljam o tem, da je letos v Pjongčangu glavna tekma. Vse poletje sem trenirala normalno in brez velikih pričakovanj, da moram tam pokazati najboljši rezultat v vsej sezoni. Na tisti tekmi, ko se bom dobro počutila, ko bo vse tako, kot mora biti … Ali bo to Pjongčang ali ena izmed tekem svetovnega pokala, je čisto vseeno. Pustimo se presenetiti."

Je še v letih, ko se preizkuša in odkriva Anamarija Lampič | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Letos bo za Anamarijo in vso slovensko reprezentanco še ena posebna tekma. Januarja (20. in 21.) bo v Planici potekala tekma svetovnega pokala. Težko jo čaka tudi Anamarija, ki meni, da ima pred seboj še veliko let športne kariere, ob tem pa noče preveč prehitevati dogodkov.

"Tekma je le doma. Tam so tvoja družina in tvoji prijatelji. Takrat se želiš pokazati v najboljši luči. Upam, da bo vsa sezona glede zdravja potekala v redu in da se bom tudi sama dobro počutila. Zdi se mi, da sem še mlada tekmovalka in da imam še dovolj časa. Smučarski tek je eden tistih športov, v katerem rezultate dosegaš nekoliko pozneje. V letih, v katerih sem jaz, se še preizkušaš in odkrivaš samega sebe. Mislim, da imam še kar nekaj rezerve."

 

Kaj je največja razlika med njimi in Norvežankami? | Foto: Sportida Kaj je največja razlika med njimi in Norvežankami? Foto: Sportida Veliko opazuje najboljše tekmovalke. In kaj je ugotovila?

"Normalno je, da se tekmovalke spremljamo med seboj. Tudi jaz opazujem najboljše, sploh če smo na pripravah. Opazujem, kaj delajo pred tekmo, in mogoče kdaj pogledamo, kaj pojejo. Mislim, da je ravno pri hrani zelo velika razlika. Mi v Sloveniji imam zares raznoliko prehrano. Če primerjam Slovenke in Norvežanke, se Slovenke prav 'bašemo' s hrano. Včasih je videti malo nenavadno, ampak za zdaj nam kar gre (smeh, op. p.)."

Občuduje slovenske serviserje, ki so po vse dneve v zabojnikih

Pri teku na smučeh sta zelo pomembna tudi oprema in servis smuči. Pravih pogojev za testiranje smuči slovenska reprezentanca še ni imela. Reprezentanca, kot je slovenska, se ne more primerjati s tekaškimi velesilami, saj ima precej omejen proračun, iz katerega skušajo potegniti maksimum.

Anamarija Lampič verjame v slovenske serviserje. | Foto: Sportida Anamarija Lampič verjame v slovenske serviserje. Foto: Sportida

"Pravzaprav se sama s tem ne obremenjujem. Vem, da naši fantje naredijo vse in se potrudijo po svojih najboljših močeh. Težko je pričakovati, da bi delali čudeže kot Norvežani, Švedi … Vseeno smo že večkrat dokazali, da smo sposobni narediti zelo dobre smuči, in vsa čast našim fantom. Oni so praktično ves čas na terenu, medtem ko ima pri velesilah vsak serviser svojega tekmovalca. To pomeni, da so na terenu še dve uri po tekmi, nato pa gredo v hotel in se spočijejo. Naši fantje so vse dneve v zabojniku … Vidiš jih samo na treningu in na tekmi. Smo pa na ta račun med seboj veliko bolj povezani," je še povedala tekačica iz Medvod.

Ne spreglejte