Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
4. 1. 2018,
14.09

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

Zlata lisica Denis Šteharnik Tina Robnik Ana Drev Ana Bucik Maruša Ferk #zanaše

Četrtek, 4. 1. 2018, 14.09

6 let, 4 mesece

Pred 54. Zlato lisico

Slovenke se sprašujejo, ali so res domačinke

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Če so ob pogledu na tekmovalno strmino deljena mnenja o tem, ali je selitev Zlate lisice iz Maribora v Kranjsko Goro za domačo reprezentanco dobra ali ne, pa je v slovenskem taboru več enotnosti ob negodovanju nad statusom domačink na Gorenjskem.

Če bi Zlato lisico gostil Maribor, bi bile Slovenke nastanjene ob vznožju proge, zgolj lučaj od sedežnice. Na tekmo v Podkoren oziroma Kranjsko Goro pa se bodo izbranke Denisa Šteharnika, tako kot tudi tekmice, vozile z Bleda. Glavni trener zato ni skrival slabe volje, predvsem po tem, ko je moral veleslalomsko usmerjeni del ekipe na zadnji trening preusmeriti v Trbiž, saj je bila podlaga na kranjskogorskem terenu za trening neustrezna. To ga je zmotilo tudi zaradi tega, ker si je obetal, da bo lahko doma marsikateri tuji reprezentanci vrnil uslugo za skupne treninge v tujini.

Vseeno Šteharnik na uradni predstavitvi domače reprezentance ni želel, da bi to postala glavna tema pogovorov. "Pomembno je, da je tekma ostala doma. Za slovensko reprezentanco je namreč dobrodošlo, da se lahko predstavi domačim navijačem. Dekletom ne želim nalagati rezultatskega pritiska, odkrito pa upam, da potrdijo dobro pripravljenost, ki jo kažejo na treningih," razmišlja vodja reprezentance, ki bo v ogenj poslal devet smučark.

Ana Drev: najmočnejše domače orožje | Foto: Getty Images Ana Drev: najmočnejše domače orožje Foto: Getty Images Sobota – slovenski dan?

Največ si v slovenskem taboru obetajo od veleslalomskega terceta, ki ga sestavljajo izkušena Ana Drev, Tina Robnik, ki je v prvem delu zime poskrbela za rezultatski preboj, in najobetavnejša mlada slovenska smučarka Meta Hrovat. Na prednovoletni tekmi v Lienzu so vse tri dokazale, da se lahko uvrstijo vsaj v deseterico, ob dobrem dnevu pa celo krepko višje.

V slalomu pa bosta slovenski orožji predvsem Ana Bucik, ki sicer v zadnjem obdobju ne najde tekmovalne stabilnosti, a izgovorov ne želi iskati v smučeh, zato vztraja pri dozdajšnjem modelu, in Maruša Ferk, z 18. mestom najboljša Slovenka na sredinem slalomu v Zagrebu, a s precej večjimi apetiti. Sama pravi, da je cilj, da bi se v osrednjem delu slalomske sezone zavihtela med deseterico.

Ano Bucik čaka že tretja tekma v enem tednu. | Foto: Reuters Ano Bucik čaka že tretja tekma v enem tednu. Foto: Reuters Maribor ali Kranjska Gora?

Ko smo slabih 48 ur pred gorenjsko različico Zlate lisice smučarke spraševali, ali jim bolj leži mariborski ali kranjskogorski teren, so bili odgovori različni. Predvsem slalomistka Bucikova in veleslalomistka Robnikova sta priznali, da bi, če bi lahko izbirali, raje tekmovali na Štajerskem.

Po drugi strani pa bi lahko predvsem Drevova na strmini lažje izkoristila tehnično podkovanost. Še bolj pa sta bili selitve veseli Ferkova in Hrovatova. Ne le zaradi dejstva, da bosta lahko prespali v domači postelji, temveč tudi zaradi precej boljšega poznavanja terena. Ta je v preteklosti domače smučarke že znal popeljati na stopničke.

Svetova da, Mazejeva ne

Kar tri slovenske smučarke so bile v Kranjski Gori kar dvakrat med najboljšo trojico. Mateja Svet je na terenu, ki sicer gosti pokal Vitranc, leta 1988 dobila tako veleslalomsko kot tudi slalomsko preizkušnjo. Tri leta pozneje je edino zmago osvojila Nataša Bokal, ki je bila ob tem še druga v veleleslalomu. Dvakrat je bila na kranjskogorskih stopničkah tudi Veronika Šarec.

Po drugi strani pa je gorenjski zmagovalni oder neuspešno naskakovala najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov Tina Maze, ki je bila v Mariboru med najboljšo trojico kar šestkrat, v Kranjski Gori nikoli. Bila je četrta in peta, res pa je, da je tekma vselej prišla v zanjo neugodnem terminu. Leta 2007 je bila v globoki tekmovalni krizi, leta 2012 je nastopila dan po javnem sporu s predsednikom SZS Tomažem Lovšetom, pred štirimi sezonami pa v turbuletnem predolimpijskem obdobju in po trenerski menjavi.

 

Slovenke na Zlati lisici

Veleslalom: Ana Drev, Tina Robnik, Meta Hrovat, Ana Bucik, Andreja Slokar in Desiree Ajlec.
Slalom: Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat, Klara Livk, Andreja Slokar in Neja Dvornik.
Ne spreglejte