Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
7. 12. 2020,
13.50

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,76

1

Natisni članek

Filip Zubčić Štefan Hadalin Žan Kranjec Žan Kranjec

Ponedeljek, 7. 12. 2020, 13.50

3 leta, 4 mesece

Santa Caterina, veleslalom (m)

Švicarsko slavje, hrvaški napad in hladna prha za Kranjca

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,76

1

Žan Kranjec | Žan Kranjec tokrat le 19. | Foto Guliverimage

Žan Kranjec tokrat le 19.

Foto: Guliverimage

Ob ponesrečenem nastopu Žana Kranjca, ki se je moral zadovoljiti z 19. mestom, je veleslalomsko preizkušnjo svetovnega pokala v Santa Caterini dobil Švicar Marco Odermatt. Na stopničkah sta mu družbo delala Tommy Ford in Filip Zubčić, ki je v finalu pridobil kar 18 mest.

Po sobotni zmagi Hrvata Filipa Zubčića in drugem mestu Žana Kranjca ter nedeljski prestavitvi so se veleslalomske karte v prvi vožnji ponedeljkovega veleslaloma v Santa Caterini močno premešale. Sobotna junaka sta namreč na drugačni snežni podlagi zaostala za najboljšimi. Slovenec je bil po prvi vožnji enajsti, Hrvat šele 21. A če je Zubčić v drugo nastopil odlično in močno napredoval, se je Kranjcu ponesrečil tudi drugi nastop. Zagrebčan je bil celo najhitrejši v drugi vožnji. Pridobil je kar 18 mest. Njegov napad je odbil šele Tommy Ford, ki ga je prehitel za pičli dve stotinki. A za oba je bil tokrat nedosegljiv Marco Odermatt, ki je z drugo zmago v karieri okrepil vodstvo v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala.    

Ford, Odermatt in Zubčić | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kranjec najslabše v zadnjih dveh letih

Medtem ko sta Zubčić in Odermatt zamenjala mesti, pa je Kranjec edini "padel" s sobotnih stopničk. Padel je kar daleč stran. Končno devetnajsto mesto je namreč njegov daleč najslabši veleslalomski rezultat v zadnjih dveh letih, pa je v tem času nastopil na kar 17 tekmah. Še več, v zadnjih treh letih in pol je bil skromnejši le 2. decembra 2018, ko je bil 26. v Beaver Creeku. Tokratni dosežek je plod dejstva, da se mu je na podlagi, ki je ni povsem zares začutil, ter postavitvah, za kateri se zdi, da ju je nekoliko napačno ocenil, nastop kar dvakrat ponesrečil v spodnjem delu proge. Kljub nekaj napakam je bil namreč še ob zadnjem merjenju vmesnega časa na poti v deseterico, a so se mu zadnje kombinacije ponesrečile.

Žan Kranjec | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Z današnjo tekmo nedvomno nisem zadovoljen. Želel sem več. Žal pa samo s pol dobre vožnje na tako lahkem terenu ne moreš pričakovati vrhunskega rezultata. V soboto vrhunski rezultat, danes žal ne. Prikazal sem nekaj dobrega smučanja. To bom prenesel naprej in poskušal na naslednjih tekmah pokazati spet moje najboljše smučanje," je ob slovesu od Santa Catarine dejal Kranjec, trener Klemen Bergant pa je dopolnil: "V tej zgoščeni konkurenci je od drugega mesta do Žana osem desetink sekunde. Izgubil jih je s svojo napako. Žal vsak dan ne moremo biti pri vrhu, vemo pa, da tako Žan kot Štefan smučata dobro, zato sem prepričan, da bo že naslednjo tekmo rezultat drugačen."

Druga zmaga, prva veleslalomska

Švicarski junak dneva, ki je oktobra dopolnil 23 let, je resda novo ime na seznamu zmagovalcev veleslalomskih tekem svetovnega pokala, a daleč od tega, da bi bil presenečenje. Navsezadnje se je že povsem v zaključku sezone 2018/19 dvakrat uvrstil na stopničke, v pretekli zimi enkrat, v novi sezoni pa je bil na vseh tekmah med najboljšo trojico. Po drugem mestu v Söldnu in tretjem v soboto v Santa Caterini je tokrat na istem prizorišču zdržal še pritisk vodilnega po prvem nastopu. Čeprav se je v cilju odvijala drama stotink (trije tekmovalci so bili znotraj petih stotink), pa je Odermatt tokrat odskočil. Za svojo drugo zmago v karieri (prvi je bil že lani na superveleslalomu v Beaver Creeku) je Forda prehitel za kar 73 stotink.

Marco Odermatt do druge zmage v karieri, prve v veleslalomu | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Marco Odermatt do druge zmage v karieri, prve v veleslalomu Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Hadalin daleč od točk

Drugi slovenski predstavnik Štefan Hadadin je tokrat za pet stotink sekunde zaostal za Tedom Ligetyjem, a kaj, ko je bil Američan bleda senca nekdanjega nespornega veleslalomskega vladarja. Vrhničan, ki je s številko 54 nastopil na močno načeti progi, pretirane sreče pa ni imel niti v vidljivostni loteriji,  je bil tako z zaostankom 2,26 za vodilnim Odermattom na 41. mestu kar krepko oddaljen od finala. Povsem natančno – 41 stotink sekunde. Za toliko je namreč zaostal za Stefanom Baruffaldijem. Ta je nastopil celo za njim (številka 58), a je bil na koncu edini finalist s štartno številko nad 45. Za Hadalina, ki je imel tokrat objektivno slabše pogoje za preboj kot v soboto, je sicer to še četrta zaporedna veleslalomska ničla.

Čas za smukače

Kranjec in Hadalin, ki je sicer po zagotovilih iz slovenskega tabora v precej boljši veleslalomski formi, kot sta to pokazala zadnja rezultata, se bosta kmalu vrnila na italijanska prizorišča. Alta Badia bo namreč čez dobra dva tedna ob klasičnem veleslalomu gostila še prvi slalom nove zime, 22. 12. pa bo na sporedu še slalomska preizkušnja v Madonni di Campiglio. A še pred tem bodo na svoj račun prvič v sezoni prišli specialisti za hitri disciplini. Že ta teden bo Val d'Isere prizorišče prvega hitrostnega dvojčka, en teden pozneje pa bo smuk in superveleslalom gostila še Val Gardena.

Santa Caterina, veleslalom (m): končni rezultati
 

Svetovni pokal

Skupna razvrstitev (4/38):

1. Marco Odermatt (Švi) 240 .
. Alexis Pinturault (Fra) 240
3. Filip Zubčić (Hrv) 208
4. Henrik Kristoffersen (Nor) 156
5. Lucas Braathen (Nor) 155
6. Loic Meillard (Švi) 145
7. Žan Kranjec (Slo) 134
8. Tommy Ford (ZDA) 129
. Alexander Schmid (Nem) 129
10. Gino Caviezel (Švi) 102 ...
31. Štefan Hadalin (Slo) 14 ...

Veleslalom (3/10):
1. Marco Odermatt (Švi) 240
2. Filip Zubčić (Hrv) 182
3. Loic Meillard (Švi) 145
4. Lucas Braathen (Nor) 142
5. Alexis Pinturault (Fra) 140
6. Tommy Ford (ZDA) 129
7. Žan Kranjec (Slo) 128
8. Leif Kristian Nestvold-Haugen (Nor) 90
9. Henrik Kristoffersen (Nor) 76
10. Luca de Aliprandini (Ita) 74 ...

Ne spreglejte