Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
22. 4. 2008,
10.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 22. 4. 2008, 10.52

8 let

Ribnikar: Stanje skrb vzbujajoče, a rešljivo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Alpski del Smučarske zveze Slovenije se je očitno vendarle nekoliko bolj odločno lotil finančne problematike, čeprav je jasno, da "alpincem" voda že pošteno teče v grlo.

Medtem ko je poslovni direktor nordijskih disciplin Primož Ulaga na ponedeljkovem zboru za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo ob prisotnosti direktorja SZS Jara Kalana zadovoljno ugotavljal, da bo poslovanje "nordijcev" ob še nekaj načrtovanih prilivih pozitivno in obljubljal, da bodo zaostale obveznosti, ki segajo najdlje do 25. marca 2008, ter pa marčevske plače trenerjev poravnane v kratkem, se je v skorajda sosednji sobi s precej bolj črnim ali rdečim stanjem soočal alpski del. Čeprav so si bili člani alpskega odbora edini, da je vrag vzel šalo, pa tako vodilni možje alpskih disciplin kot tudi vrhovni del zveze na mizi nimajo konkretnega načrta za vsaj kratkoročno rešitev. Na srečo se je vsaj igra iskanja krivcev, ki je zaradi nepisanega pravila "kolektivne odgovornosti" zašla v začaran krog, vsaj delno sprevrgla v nekoliko bolj konstruktivno debato o reševanju zapletenega finančnega klobčiča. "Stanje je skrb vzbujajoče, je pa rešljivo. Dejstvo je, da so odprta tri mesta za pokrovitelje, med njimi tudi za glavnega. Žal pa je po zadnjih medijskih nastopih in odmevih ugled alpskega smučanja padel. Upam pa, da bodo imeli morebitni pokrovitelji pred očmi predvsem rezultate, ki so jih tekmovalci dosegli v minuli sezoni," ocenjuje predsednik zbora in odbora za alpsko smučanje Anton Ribnikar, ki je, potem ko sta vlogo vršilca dolžnosti opustila Dušan Videmšek, ki naj bi bil imenovan celo brez vpliva alpskega dela, in Matjaž Štibelj, poslovno taktirko skušal predati Juretu Koširju. Slednji je sicer priskočil na pomoč pri pogovorih z opremljevalci, vloga poslovnega direktorja pa mu nikakor ne diši. Vsaj ne ob zdajšnji vodstveni garnituri. "Moti me predvsem odnos med vodstvom zveze in alpskim delom. Priča smo zgolj prelaganju odgovornosti. V takšnih razmerah pač ne bi mogel delovati, tako kot znam in želim," pravi Košir, ki pa bo dogajanje vseeno pozorno spremljal, saj je kot sodelavec Rossignola in zastopnik zajetne skupine smučarjev vseeno tesno povezan s slovensko smučarsko zgodbo.

Kljub za odtenek večji zagnanosti predsednika Ribnikarja pa je kot na dlani, da so se v alpskem delu prepozno odzvali na težave v poslovni sferi. Navsezadnje je Bojan Križaj pisarno na Podutiški izpraznil že novembra, zastor sezone svetovnega pokala in s tem znak za zaključne pogovore s trenerji, pokrovitelji in z opremljevalci pa je padel že pred več kot enim mesecem. "Priznam, da bi se zgodba, ki smo jo sprožili v ponedeljek, morala začeti odvijati že ob koncu minulega leta," pravi Ribnikar, zavedajoč se, da trenutni "status quo" zgolj povečuje vrzel in otežuje delo novemu poslovnemu direktorju. Za mesto slednjega kandidatov zaenkrat še ni, bržkone pa je že jasno, da do centralizacije funkcije na ravni zveze vsaj letos še ne bo prišlo. Ribnikar se ob tem strinja tudi s predsednikom zveze Stanislavom Valantom, da bo v prihodnje nujen predvsem večji nadzor nad odhodki. "Športni del izvaja programe ter troši sredstva. Jasno pa je, da morajo biti finančni okviri jasno začrtani. Prav preseganje teh okvirov namreč vodi v negativno stanje," je dejal Ribnikar, ki bo že v tem tednu prvič sklical tudi novoimenovano komisijo oziroma ožji del odbora. O nastali problematiki in smernicah programa bodo ob njem razpravljali še športni direktor, glavna trenerja in predstavnika organizatorjev tekem svetovnega pokala.

Ne spreglejte