Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
20.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Walter Hofer Peter Prevc Peter Prevc skoki

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 20.34

8 let

Prvi mož skokov: Slovenci si zaslužite, da imate zvezdo, kot je Peter Prevc

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Direktor skakalnih tekmovanj Walter Hofer poudarja pomembnost Slovenije v smučarskih skokih in je vesel, da imajo v karavani takšnega šampiona, kot je novi svetovni prvak v poletih Peter Prevc.

Smučarski skoki so med zimskimi športi zelo priljubljeni, tekme pa si v nekaterih državah ogleda ogromno število ljudi, kar smo lahko videli tudi na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu, kjer je Peter Prevc v soboto pred 25 tisoč navijači postal svetovni prvak.

Skoki spadajo med tiste vrste športa, ki so za navadne smrtnike nedosegljivi in imajo adrenalinski predznak. V naši mali državi so po priljubljenosti povsem pri vrhu, kar jasno vidimo vsako leto v Planici, kjer se zbere veliko ljubiteljev tega športa. Pripadnost smučarskim skokom pa so Slovenci pokazali tudi v Bischofshofnu in na Kulmu, kjer so pospremili dva izjemna uspeha našega zlatega orla Petra Prevca – novoletno turnejo in svetovno prvenstvo v poletih.

"Dubaj? Včasih pridejo na plan ideje ali kakšni projekti"

Ali je z razvojem skokov zadovoljen tudi prvi mož karavane smučarskih skokov Walter Hofer? "Če sem jaz zadovoljen, to niti ni tako pomembno. Tekmovalce in gledalce je treba vprašati, ali so zadovoljni. Zaradi navijačev recimo vztrajamo pri določeni velikosti letalnice, da imajo dober pregled in so čim bližje dogajanju," odgovarja Hofer.

Želi si, da bi skoki zavzeli čim več postojank po vseh koncih sveta, in temu posvečajo veliko pozornosti – ruski Nižni Tagil in kazahstanski Almati sta med novimi kraji v svetovnem pokalu: "Ogromno smo naredili, ko smo razširili skakalni zemljevid na vzhod in Daljni vzhod, kjer je velik potencial. Tekme nam manjkajo v zahodnem delu sveta. V prihodnjih petih letih se nameravamo vrniti v ZDA in Kanado."

V zadnjem času smo slišali, da se kot mogočo destinacijo skokov omenja vroči Dubaj, kjer bi lahko bogati šejki zgradili skakalnico, a Hofer dodaja: "Včasih nam pridejo na misel kakšne ideje in projekti. Pravim jim spodbuda oziroma promocija za naš šport, a moramo vendarle zadržati avtentične kraje za naš šport. Včasih lahko naredimo kakšno izjemo, vendar so skoki v osnovi zimski šport in so vezani na zimo."

"Slovenija je eden najbolj pomembnih partnerjev v smučarskih skokih"

Hofer je že velikokrat poudaril, da smo Slovenci narod, ki imamo smučarske skoke zelo radi. Tudi sam je navdušen nad letošnjimi predstavami Petra Prevca, ki je osvojil novoletno turnejo, postal svetovni prvak v poletih in prepričljivo vodi v svetovnem pokalu (pred drugim Severinom Freundom ima 245 točk prednosti): "Slovenija je ena najpomembnejših partneric v smučarskih skokih. Slovenija ni le država skokov, imate čustva in pravo atmosfero. Vsa država sledi skokom, zato si zaslužite zvezdo, kot je Peter. Veseli smo, da ga imamo."

Ker so bili v zadnjih dneh aktualni poleti, je na mestu tudi vprašanje, ali odgovorni pri skokih v bližnji prihodnosti načrtujejo, da bi lahko letalnice še povečali in bi skakalci leteli dlje – trenutni rekord, 251,5 metra, je v lasti Norvežana Andersa Fannemela. "Ne, v prihodnjih petih, desetih letih se ne bo nič spremenilo. Naš glavni cilj je, da gledalcev ne umaknemo od dogajanja," je še dejal Hofer.

Ne spreglejte