Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 10. 2013,
16.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jernej Damjan Peter Prevc Peter Prevc

Nedelja, 13. 10. 2013, 16.17

8 let

Prevca ni strah, Damjan bi se aprila le nasmejal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zgodbi Petra Prevca in Jerneja Damjana sta bili v zadnjem letu povsem drugačni. Prvi je blestel v zimskem delu sezone, drugi pa v poletnem obdobju. Oba pa imata skupni cilj. Olimpijske igre v Sočiju.

Če zadnji dve sezoni za Jerneja Damjana rezultatsko nista bili uspešni, pa je pri Petru Prevcu ravno obratno. V zadnji zimski sezoni je bil Prevc prvo ime slovenske reprezentance, na februarskem svetovnem prvenstvu v italijanskem Val di Fiemmeju je osvojil drugo na veliki in tretje mesto na srednji skakalnici, dvakrat pa je stopil na stopničke tudi v svetovnem pokalu, obakrat v Planici. Poleti sicer na veliki nagradi ni pretirano blestel, najboljši rezultat je dosegel na zadnji tekmi, ko je bil v Klingenthalu 10., je bil pa zato uspešnejši v kontinentalnem pokalu, kjer je bil tretji in četrti. Sicer pa je 21-letni smučarski skakalec pojasnil, kako je zadovoljen s potekom priprav na novo zimsko sezono: "Priprave so mi uspele podobno kot pred lansko sezono. Morda je bil le obseg nekoliko širši, predvsem kar zadeva fizično moč. Ni nobenega strahu, da bi bil slabo pripravljen."

Damjan doživlja drugo pomlad

Svojo drugo pomlad pa je to poletje doživel Damjan. Če sta za njim slabi sezoni, je v poletnem obdobju dokazal, da se vrača v pravo formo, saj je v skupnem seštevku poletne velike nagrade osvojil drugo mesto. "Zagotovo sem lahko zadovoljen s poletnim delom sezone. Če bi mi kdo aprila rekel, da bom to dosegel, bi se sam pri sebi kar malo nasmejal. Veliko je bilo vloženega dela, rezultati pa so prišli celo hitreje, kot je bilo načrtovano. Vendar nimam nič proti, je prišlo prav. Je pa res, da je bilo po zadnji tekmi prisotnega tudi nekaj grenkega priokusa. Vendar, kaj hočemo. To je šport …" razmišlja Jajc, ki veliko zaslug, da se je krivulja znova obrnila navzgor, pripisuje spremembi kluba in trenerja: "Zame je bil že trener sprememba. Veliko pa se je spremenilo v načinu dela. Delal sem sicer enake vaje kot prej, le na drug način. To se je začelo hitro poznati na skakalnici. Da se bo vse tako hitro preneslo na visoko raven, pa sem si lahko le želel."

Damjan bo zdaj formo iz poletnega obdobja in s plastične podlage moral prenesti na zimsko sezono in seveda na sneg. "Vračam se v Ihan v telovadnico. Seveda pa me hkrati čakajo treningi na skakalnicah v Planici in Kranju. S Simonom Podrebrškom bova nadaljevala v isti smeri, kot sva delala čez poletje. V tem kratkem mesecu do prve tekme svetovnega pokala bova skušala nekatere stvari še nadgraditi. Nato pa bo zima že tukaj. Veliko se tako ali tako ne da več storiti. Bistveni so bili april, maj in junij. Takrat se lahko naredi največ," pravi 30-letnik, ki ne posveča pozornosti le fizični, temveč tudi psihični pripravi: "Že v lanski sezoni sem začel sodelovati s psihologom Alešem Vičičem. Vendar pa je tako … Psihična priprava pride zelo prav v najbolj stresnih situacijah. To vidim šele zdaj, prej namreč nisem. Je pa tu še ena stvar: v to moraš verjeti sam. Psiholog ti namreč ne bo mogel pomagati, če mu ne boš pustil, da ti pomaga. To ni tako kot trener, ko greš na trening in če delaš še s tako muko, lahko na koncu nekaj pridobiš. Pri delu s psihologom ni tako."

Ob svetovnem pokalu bodo vsi smučarji skakalci največ pozornosti namenili februarju, takrat so namreč na sporedu zimske olimpijske igre. Damjan se je udeležil že dveh (leta 2006 in 2010), Prevc pa enih (2010). "Vsaka sezona profesionalnega tekmovalca je težka ne glede to, kakšne tekme so. Lanska je bila uspešna, zato je bilo letos treba preklopiti, na vse pozabiti oziroma je treba, kot pravi Tina Maze, vse dati na nulo. Štarta se z ničle, brez vsakršne točke na računu. Letos so vrhunec olimpijske igre v Sočiju, na katere opozarja tudi vsa javnost," je svoj pogled na novo sezono predstavil 21-letni smučarski skakalec, svojega pa je dodal še Damjan: "Seveda so v letošnji sezoni olimpijske igre največja motivacija. Bil sem že na dveh, vendar nikoli nisem naredil nič pametnega. Tako da je ena izmed želja, da na olimpijskih igrah končno skočim tako, kot je treba."

Ne spreglejte