Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
12. 2. 2016,
15.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Tomaž Naglič Jaka Hvala Andraž Pograjc Jurij Tepeš Robert Kranjec Anže Lanišek Anže Lanišek Vikersund

Petek, 12. 2. 2016, 15.55

6 let, 6 mesecev

Prevca na vrhu zamenjal leteči Kranjec, ki je dal ženi najlepše rojstnodnevno darilo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po Petru Prevcu je Slovenija v tej sezoni dobila še drugega zmagovalca. Robert Kranjec je v Vikersundu pokazal mojstrstvo v zraku in skočil do velike zmage. Prevc na koncu četrti.

Največja norveška letalnica v Vikersundu ima pri Robertu Kranjcu poseben predznak. Tu je leta 2012 namreč postal svetovni prvak v poletih. Po štirih letih je spet udaril. V poskusni seriji, v kateri so vladale spremenljive razmere, še ni kazalo, da bo temu tako, nato pa je že v prvi seriji poletel 236 metrov.

Pred njega se je postavil le domači matador Kenneth Gangnes, ki je imel 3,1 točke naskoka. Odličen slovenski rezultat sta po prvi seriji zaokrožila še Peter Prevc na tretjem in Jurij Tepeš na desetem mestu.

Grd padec Tepeša, Prevc ostal pod odrom za zmagovalce

Odlično je nastopil tudi Jaka Hvala, ki je bil vesel 18. mesta. V drugo ga je poneslo nekoliko manj, a je z 20. mestom prišel do najboljše uvrstitve v sezoni.

Sledil je nastop Tepeša, ki se je končal s padcem. Ob pristanku mu je namreč obrnilo smučko, z glavo pa je trdo udaril v snežno podlago. K sreči je vstal, ni pa izgubil veliko mest, saj je bil na koncu trinajsti.

Napetost se je vse bolj stopnjevala, saj sta bila v igri za zmago Prevc in Kranjec. Trenutno vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala je po 226,5 metra v prvi seriji v drugo pristal pri 220 metrih in zaostal za Japoncem Noriakijem Kasaijem.

Mojstrovina Kranjca 2. del

Nato je prišel na vrsto Kranjec. Čeprav razmere niso bile najboljše, je še enkrat prikazal mojstrovino v zraku in prvemu poletu dodal še nekaj metrov. Telemark je naredil pri daljavi 239,5 metra. Na vrhu je bil le še Gangnes, ki je tudi v drugo nastopil dobro, a ne dovolj, da bi prehitel slovenskega junaka.

Kranjec se je tako razveselil šeste zmage v karieri v svetovnem pokalu in dobil veliko zadoščenje po vsem, kar se mu je pred sezono dogajalo – ob padcu v Innsbrucku si je poškodoval komolec in moral celo na operacijo.

"Nisem pričakoval, da bom zmagal, ker smo imeli le en skok za trening, pri tem pa so bili moji občutki mešani. Na tekmi sem potem našel prave smernice. V prihodnjih dveh dnevih bi rad užival in pokazal najbolje, kar znam," so bile prve besede Kranjca po 52. slovenski posamični zmagi.

Prednost Prevca pred Freundom se je povečala

Kranjčev krik po odličnem drugem poletu je dal vedeti, da je pri sebi začutil veliko olajšanje, saj si je dokazal, da še vedno spada med najboljše letalce na svetu. Zanj so bile to druge stopničke v sezoni – v Saporu je bil drugi –, z zmago pa je na najlepši mogoč način čestital ženi Špeli, ki prav danes praznuje rojstni dan.

V rumeno majico odeti Peter Prevc je tokrat ostal brez stopničk, a je pred Severinom Freundom, ki se ni najbolje znašel na napravi, saj je zasedel šele deset mesto, še povečal naskok v skupnem seštevku. Zdaj znaša že 467 točk. Z drugim mestom se je nekoliko približal Gangnes, ki zaostaja 524 točk.

Nova tekma v Vikersundu bo že v soboto ob 16. uri, prej pa bodo na vrsti še kvalifikacije.

Z lepim ekipnim dosežkom pa so se slovenski skakalci v pokalu narodov zavihteli na odlično drugo mesto. Nemce so prehiteli za 19 točk, Norvežani pa so na prvem mestu oddaljeni 628 točk.

Ne spreglejte