Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
29. 3. 2016,
0.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,43

1

Natisni članek

Matjaž Polak Jurij Tepeš skoki Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Robert Kranjec

Torek, 29. 3. 2016, 0.01

6 let, 7 mesecev

Prevca bo počakal do zadnjega dne, nato ga bo v enem tednu ocenil

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,43

1

Najboljši slovenski skakalci so na zasluženem dopustu, a ne bo preteklo veliko časa, ko bodo spet zavihali rokave. Prvi jih bo v roke vzel kondicijski trener Matjaž Polak, ki jih bo sredi aprila že poklical na trening.

Da skakalci zdržijo naporno in zgoščeno sezono, morajo biti fizično zelo dobro pripravljeni. Goran Janus je leta 2011 ob prihodu na čelo strokovnega štaba A-reprezentance s seboj pripeljal tudi Matjaža Polaka, ki vsako leto redno skrbi za osnovno pripravo in ki mu tudi najbolj zaupa.

 

Če skakalci zdaj še uživajo na dopustu (Peter Prevc je v Vietnamu, Robert Kranjec v Indoneziji, Jurij Tepeš v Maleziji …), pa bodo imeli že od 18. aprila na dnevnem meniju tek (šprinti, tek v naravi, vključno s klanci), dvigovanje uteži, koordinacijske vaje … Skoki bodo prišli na vrsto šele čez čas.

 

"Po tednu dni bom videl, kakšen načrt bomo pripravili Petru"

Matjaž Polak (levo) skupaj z glavnim trenerjem Goranom Janusom. | Foto: Matjaž Polak (levo) skupaj z glavnim trenerjem Goranom Janusom.

Peter Prevc in drugi skakalci so zanj potrdilo, da ima njegovo delo pravilne smernice, zato nekdanji atlet, ki je bil med drugim tudi državni prvak v deseteroboju, načina vadbe ne namerava bistveno spreminjati: "Pri takšnih rezultatih in vrhunskih dosežkih ni potrebe. Pomembno bo, da bomo trezno razmišljali. Moramo še kaj dodati, da se bo priključila še ekipa iz ozadja, da bomo imeli takšno ekipo, kot so jo imeli v pretekli zimi Norvežani."

 

In kako se bo lotil dela s Petrom Prevcem, pred katerim je prelomna sezona, ko ga bodo skušali vsi prehiteti, sam pa bo želel še naprej kazati izvrstne predstave v zraku? "Petra bom počakal do zadnjega dne, nato ga bom v enem tednu ocenil in videl, kakšen načrt mu bomo zastavili," odgovarja Polak, ki je povsem umirjeno spremljal Petrov zmagovalni pohod: "Takšen sem po naravi. Zaupam v delo, in ko vidiš, da je nekdo na vrhunski ravni, je lažje spremljati."

 

Da se malce spomnimo, kako dominanten je bil Peter: najprej si je pokoril konkurenco na prestižni novoletni turneji, sledila je prevlada na svetovnem prvenstvu v poletih, nato pa je misli povsem usmeril proti dosežkom v svetovnem pokalu. Na koncu v Planici se je lahko pohvalil z velikim kristalnim globusom, ki ga prejme skakalec z največ točkami, visoko v zrak je dvignil tudi mali kristalni globus v razvrstitvi poletov.

 

 

"Domen Prevc ostaja v mladinski ekipi, Tepeš se mora malce umiriti in mu bo šlo kot Kranjcu"

Robert Kranjec bo čez tri tedne že dvigoval uteži. Na fotografiji skupaj s Polakom. | Foto: Robert Kranjec bo čez tri tedne že dvigoval uteži. Na fotografiji skupaj s Polakom.

A to ni bilo vse. Presegel je celo nekatere dosežke avstrijskega skakalca Gregorja Schlierenzauerja. Od zdaj bodo vsi lovili Petra, ki je v eni sezoni skočil do 15 zmag, osvojil 2.303 točke in 22-krat stal na stopničkah za zmagovalce, medtem ko je Schlieri v rekordni sezoni 2008/09 dosegel naslednje številke: 13 zmag, 2.083 točk, 20 stopničk.

 

Odličnim predstavam v zraku bi se rad približal tudi Jurij Tepeš, ki je imel v pravkar končani sezoni oblico težav in se nikakor ni našel. Zadnji dan planiškega praznika je potarnal, da upa, da so se iz te sezone kaj naučili in da je treba kondicijo trenirati bolj individualno. "Jurij iz skoka v skok dokazuje, da mu lahko uspe. Mora pa tudi sam pri sebi malce pogledati in analizirati. Spada med izkušene skakalce. Mora se malce umiriti in mu bo šlo tako, kot je šlo letos Kranjcu," razlaga Polak.

 

Domen Prevc se telesno še razvija, zato bo imel nekoliko drugačne kondicijske treninge. | Foto: Domen Prevc se telesno še razvija, zato bo imel nekoliko drugačne kondicijske treninge.

Med izkušene skakalce pa pri kondicijski vadbi še ne bo v celoti vključil najmlajšega Domna Prevca, ki je z odličnimi nastopi in uvrstitvami popestril dogajanje v skakalni karavani, saj njegovo telo še vedno potrebuje drugačne prijeme. "Domen bo ostal v mladinski ekipi, bo pa počasi tukaj dobil nastavke. Priključeval se bo. Mlad je še in ne smemo hiteti. Malce se bo trening dvignil, a on še odrašča. Morfologija bo naredila svoje. Moramo iti korak za korakom. Tako kot pri Petru," je za konec še dejal Polak.

Ne spreglejte