SiolNET. Sportal Zimski športi
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prevc za Avstrijce Peter Veliki. Kdo pa je črni Peter?

0

termometer

 | Foto:
Uspehi slovenskega smučarskega skakalca Petra Prevca ne odmevajo le na sončni strani Alp. Pokukali smo v države, kjer so doma njegovi največji tekmeci in se prepričali, da ga zelo spoštujejo.

Nedeljski spektakel na Tirolskem je osrečil slovenska srca. Peter Prevc si je z veliko zmago na široko odprl vrata do prestižne skupne zmage na 64. novoletni turneji, ki bi si v zgodovini slovenskega športa prislužila pomembno veljavo. Z novim podvigom se je oddaljil od tekmecev, tako da velja pred sklepnim dejanjem turneje, ki bo v sredo v Bischofshofnu, za ogromnega favorita.

V Innsbrucku sta se na zmagovalni oder podala še Nemec Severin Freund in Norvežan Kenneth Gangnes, Avstrijci pa so doživeli novo razočaranje, saj je izostal junak, ki bi navdušil okoli 22 tisoč gledalcev ob skakalnici Bergisel. O žalosti, da so na prvem prizorišču novoletne turneje od dveh, ki potekata na avstrijskih tleh, ostali brez stopničk, je poročal tudi dunajski časnik Kurier.

"Prevc je zmagal tudi na Berigslu, nasmiha se mu skupna zmaga," se je glasil naslov članka, v katerem so se spraševali o razlogih, zakaj ni Michael Hayböck upravičil visokih pričakovanj. Po kvalifikacijah, ki jih je dobil, in poskusnem skoku, kjer se Prevc ni preveč izkazal, glavni tekmec Freund pa je celo padel, so avstrijskim ljubiteljem smučarskih skokov poskočili apetiti.

"Sanje o tem, da bi Avstrija nadaljevala sedemletni niz osvajanja novoletne turneje, so se danes razblinile," omenja Kurier, ki je prepričan, da bo Prevc v sredo v Bischofshofnu kot zmagovalec prejel v roke kipec zlatega orla. "Potreboval bi čudež, da bi ga prehitel," so povzeli besede Freunda, ki mu je Prevc po novi zmagi v skupni razvrstitvi turneje ušel za skoraj 20 točk.

Peter Veliki in črni Peter

Podobno razočaranje nad ne preveč vrhunskimi nastopi avstrijskih orlov je vladalo v zapisu časnika Der Standard, ki je 23-letnega skakalnega asa iz Dolenje vasi preimenoval v Petra Velikega. Pozabili so na vzdevek Pero Mišica, ki se ga je oprijel v Sloveniji, s Petrom Velikim pa mu podali ogromno čestitko. Primerjava z nekdanjim ruskim vladarjem, ki je bil uspešen na številnih področjih, je domiselna.

Časnik pa omenja tudi črnega Petra. Priljubljeno igro s kartami, ki jo obožujejo predvsem otroci, so povezali z zapravljeno priložnostjo avstrijskega skakalnega tabora. Obstaja velika nevarnost, da bo slovenska severna soseda prvič po letu 2006 ostala brez vsaj ene zmage na tekmi novoletne turneje. Pred tekmo v Innsbrucku so Avstrijci začutili, da bi lahko nastopil njihov veliki trenutek.

Ko je slovenski pomočnik glavnega trenerja Nejc Frank povedal, da se je Prevca, ki je izpustil tudi sobotne kvalifikacije, lotil manjši prehlad, so bili prepričani, da imajo velike možnosti. Ko je v poskusnem skoku padel še Freund, je njihov optimizem še narasel, na koncu pa so doživeli velik udarec in se le stežka soočili z realnostjo. Niso izkoristili velike priložnosti, ampak dobili v roke črnega Petra. Če ti ostane v rokah ta karta, to pomeni poraz.

Prevc osvojil Innsbruck, Freund pa nemška srca

Nemčija v teh dneh navija za Freunda, da bi ponovno prekrižal načrte Prevcu. V prejšnji sezoni mu je z ogromno pomoči sreče preprečil, da bi ljubljenec planiških src ob koncu sezone dvignil v zrak veliki kristalni globus, tokrat pa je njegov najbližji zasledovalec v boju za skupno zmago na turneji.

Nemški časnik Spiegel se je v članku z naslovom "Prevc je skočil proti skupni zmagi" spraševal, ali smo v Innsbrucku spremljali odločilno dejanje, ki je že odredilo skupnega zmagovalca. Izpostavili so tudi Petrovo napoved, da je v Bischofschofnu, kjer se bo v sredo končala 64. novoletna turneja, bilo še vedno zahtevno.

O tem, da je Prevc zasluženo zmagal na nedeljski tekmi, je poročal tudi časnik Abendzeitung München. "Prevc premočan, Freund je bil drugi," se glasi naslov, omenjena pa je tudi misel, da je Prevc osvojil Innsbruck, Freund pa nemška srca. "Čeprav je bil Severin odličen, je moral ponovno čestitati Slovencu," so zapisali Bavarci in dodali oceno trenerja nemške skakalne reprezentance Wernerja Schusterja: "Prevc je fantastičen športnik. Trenutno je najboljši."

Norveški junak si je finančno opomogel in pohvalil Prevca

Na stopničkah se je v družbi presrečnega Prevca in Freunda znašel tudi Skandinavec. Norveški časnik VG Sporten se je osredotočil na denarno nagrado tretjeuvrščenega Gangnesa, ki je v tej sezoni z nagradami Mednarodne smučarske zveze (FIS) zaslužil že skoraj pol milijona norveških kron (natančneje 489.500 kron), kar znaša dobrih 50 tisoč evrov. Norveški skakalec je bil še do pred kratkim v ogromnih finančnih težavah.

Poleti je delal v prodajalni s športno opremo in si služil denar, starši pa so mu pomagali, da je lahko poravnal vse položnice. "Ne nameravam si kupiti športnega avta, ampak stanovanje," je izpostavil cilj Norvežan Gangnes, ki je prepričan, da si je Prevc z novo zmago že zagotovil skupno zmago na turneji. Sam želi ostati na tretjem mestu, a se zaveda, da bo to zahteven izziv, saj ima pred Avstrijcem Hayböckom le dobro točko prednosti.

Norveški novinarji so prehvalili Prevčevo življenjsko formo. Norveška televizijska postaja NRK Sport je z naslovom "Prevc suvereno do velikanske prednosti" povedal malodane vse in dodal, da je bil najboljši slovenski športnik leta 2015 v Innsbrucku še enkrat več junak dneva.

Tako so v državah, kjer so doma največji tekmeci Prevca v boju za kipec zlatega orla, bolj ali manj prepričani, da je skupna zmaga že odločena.

Ob takšnih hvalospevih si je težko predstavljati, kakšne časti bo v tujih medijih deležen Prevc šele v sredo, ko bo Bischofshofen gostil zadnjo tekmo novoletne turneje ...

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin