Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
26. 10. 2008,
12.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 26. 10. 2008, 12.57

8 let

Planinšek: Veleslalom je naša nočna mora

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Glavni trener slovenske moške reprezentance Urban Planinšek je bil prisiljen prvo analizo uvodne preizkušnje nove smučarske sezone opraviti že po prvem nastopu veleslalomistov v Söldnu.

Že minule sezone so pokazale, da slovenska veleslalomska reprezentanca brez Aleša Gorze sodi na skrb vzbujajočo raven. Že podatek, da so Slovenci brez prvega veleslalomskega moža, ali povsem konkretno povedano – Bernard Vajdič in Mitja Valenčič, v zadnjih dveh sezonah skupaj zbrali pičlih 14 točk (v zadnjih treh pa 25) je verjetno dovolj zgovoren. Tudi uvodna preizkušnja sezone 2008/09 ni postregla z ''osvežitvijo'', temveč s še nekoliko bolj krutim pogledom v zrcalo realnosti. Matic Skube na 44. mestu in Bernard Vajdič osem mest za njim sta bila ob odsotnosti Gorze vidno oddaljena od lovcev na točke. ''Jasno je, da ne moremo biti zadovoljni, a takšna je pač realna slika našega veleslaloma,'' je črto pod nastop slovenskega dvojca, ki je že s štartnima številkama (53 in 71) opozoril na položaj v mednarodnem merilu, potegnil vodja moške reprezentance Urban Planinšek.

Glavni trener moške vrste se je nato vendarle skušal okleniti redkih pozitivnih segmentov nedeljske preizkušnje na ledeniku Rettenbach. ''Skube je pokazal, da se razvija v dobrega veleslalomista. Predvsem s strmino je dobro opravil, tako da se utegne že čez kakšno leto razviti v pravega veleslalomista. Vajdič je bil v zgornjem delu soliden, nato pa je v zgornjem delu strmine storil napako, izgubil tempo in v tem ritmu odsmučal do cilja.''

Kljub dejstvu, da slovenska pričakovanja pred söldensko tekmo niso bila prav velika (navsezadnje je bila tudi trenerjeva napoved o finalistu na sila majavih nogah), pa tradicionalni uvod sproža celo vrsto vprašanj o stanju slovenskega veleslaloma, torej discipline, ki je bržkone temeljna, v slovenski reprezentanci pa prepričljivo najšibkejši člen. ''Imamo dva tekmovalca med stotimi veleslalomisti. V poletnih mesecih se tekmovalca, ki je 120. ali 150. ne da pripeljati med trideseterico. Tega preprosto ne znamo. Gre za večletno težavo slovenske ekipe. V zadnjih letih čast rešuje Aleš Gorza, pred njim jo je Uroš Pavlovčič, nimamo pa ekipe. Žal tudi pogled v evropski pokal in mlajše kategorije in prav bleščeč. To je prava nočna mora. Že na tekmah nižje ravni ni oprijemljivih rezultatov. Če jih ni tam, gre težko pričakovati, da jih bomo imeli na tekmah svetovnega pokala,'' razlaga Planinšek, ki v svojih izjavah raje opisuje stanje kot pa razloge za nastali položaj. ''Priznam, da smo v tej disciplini v krizi. Težave imamo na zadnjih dveh stopnicah. Vseeno menim, da veleslalomu posvečamo dovolj pozornosti,'' je še dodaL Planinšek, ki misli že namenja naslednjim tekmam. Po slednjih po vsej verjetnosti ob podajanju izjav ne bo več v tolikšni zadregi. Čez tri tedne se bodo namreč najboljši slalomisti pomerili v Leviju, kamor zanesljivo potujejo prvokategornik Vajdič, ''reinkarnirani'' Mitja Dragšič in Mitja Valenčič, morebitni četrti mož pa si bo finsko vstopnico prislužil ob uvrstitvi med petnajsterico tekme evropskega pokala.

Ne spreglejte