Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
28. 12. 2014,
13.40

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

skoki Peter Prevc Peter Prevc Jernej Damjan Anže Lanišek Anže Lanišek Robert Kranjec Matjaž Pungertar Nejc Dežman

Nedelja, 28. 12. 2014, 13.40

2 leti, 1 mesec

Peter Prevc izvrsten na stopničkah in obkoljen z Avstrijci

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kar si je vsa Slovenija želela, je na prvi tekmi novoletne turneje tudi dobila. Peter Prevc je v Oberstdorfu z izvrstnima skokoma stopil na oder za zmagovalce in je v igri za laskavo lovoriko.

Po drami, ki je bila v Oberstdorfu v nedeljo, je veter v ponedeljek glavnim akterjem na skakalnici le prizanesel. Lahko bi rekli, da je zapihal v pravo smer, odlično predstavo pa je pokazal slovenski skakalec Peter Prevc.

V prvi seriji, v kateri je tako kot v drugi lepo snežilo in smo lahko videli pravo praznično kuliso, je imel Prevc za nasprotnika Simona Ammanna, gladko ga je ugnal, saj je Švicar pri 133 metrih padel, Prevc pa je skočil kar 139,5 metra in za lep telemark dobil visoke ocene sodnikov. S tem dosežkom je postavil celo najdaljšo marko v prvi seriji, a zaradi nekoliko boljših pogojev vseeno za 2,9 točke zaostal za Avstrijcem Stefanom Kraftom, ki je zaradi slabših razmer pri skoku, dolgem 136,5 metra, prejel kar 11,3 točke dodatka za veter.

Prevc ostaja, preostali pa se izmenjujejo

Naš najboljši skakalec se je znašel v pravem avstrijskem sendviču, saj sta bila za njim še Andreas Kofler – edini med najboljšo deseterico je imel nekaj vzgornika – in Michael Hayböck, vendar sta mu gledala v hrbet za 4,8 oziroma 6,3 točke.

Slovenski športnik v letih 2013 in 2014 je bil pred težko preizkušnjo, a kot že večkrat v karieri, v kateri je osvojil šest medalj na največjih tekmovanjih, dokazal, da je iz pravega šampionskega testa. Lani je v Oberstdorfu osvojil tretje mesto, letos pa ponovil dosežek, le da so bili tokrat okoli njega drugi skakalci. V drugi seriji je imel nekaj slabše pogoje in izgubil mesto ter se drugič v sezoni veselil stopničk.

Za velikim zmagovalcem Kraftom je zaostal osem točk, kar je odlično izhodišče pred nadaljevanjem turneje štirih skakalnic. Avstrijec je premierno stal na najvišji stopnički odra za zmagovalce. Čeprav ni vajen povsem zadnji skakati pri drugem poskusu, je ostal zbran in za 6,9 točke prehitel rojaka Hayböcka, ki je z drugim mestom tudi oblekel rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku.

Občuten preskok Stocha in Damjana

Z izjemno predstavo v drugi seriji se je z 12. na četrto mesto povzpel junak zadnje zime Kamil Stoch, vrača se po poškodbi gležnja.

Od preostalih Slovencev je bil odlično razpoložen tudi Jernej Damjan, ta je tako kot Poljak občutno napredoval v drugi seriji. Z 18. se je prebil na deveto mesto in bil z dosežkom zelo zadovoljen. Do točk se je s 24. mestom dokopal še Robert Kranjec.

Prekratki za vstop v veliki finale pa so bili Nejc Dežman, Matjaž Pungertar in Anže Lanišek.

Novoletna turneja se bo nadaljevala v Garmisch-Partenkirchnu, kjer bodo v sredo kvalifikacije, dan pozneje pa druga preizkušnja prestižne turneje.

Ne spreglejte