Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
6. 1. 2016,
22.48

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc skoki novoletna turneja kralj

Sreda, 6. 1. 2016, 22.48

5 let

Peter Prevc: Hočem imeti le eno pot, ki se nenehno vzpenja in nikoli ne konča

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Zlatega orla bi postavil na vrh svoje piramide, spodaj pa so medalje z drugih tekmovanj," je Peter Prevc ovrednotil naslov najboljšega na prestižni novoletni turneji.

Leta 2009 se je Peter Prevc prvič podal na pot svetovnega pokala, pri sedemnajstih letih pa je na svoji koži že občutil prestiž olimpijskih iger, kjer je s sedmim mestom nakazal, da ima Slovenija velik potencial. Vendar rezultati niso prišli čez noč. Postopno delo in nabiranje izkušenj je bilo pri njem ključno. Zanimivo je, da je prej osvojil medaljo, kot pa v svetovnem pokalu stal na odru za zmagovalce. Čeprav je star šele 23 let, je že veliko osvojil, najslajše pa je občutil na 64. novoletni turneji, na kateri so ga okronali za nespornega kralja. Ob dveh olimpijskih medaljah in štirih s svetovnih prvenstev je zdaj prišel še do zlatega leska in visoko v zrak dvignil orla, ki ga prejme najboljši na turneji štirih skakalnic.

Ali se zavedate, kaj ste dosegli? Prva lovorika je, da sem nekaj osvojil. Veliko medalj imam, vendar ko si enkrat na vrhu, je to popolnoma druga zgodba. Zelo sem vesel, da mi je uspelo.

Kako težak je bil dan? Začel se je ob 6. uri zjutraj. Nisem mogel spati. En dan prej nisem mogel zaspati. Marsikatero stvar sem delal vmes. Pogledal sem film, očistil bundo, ker je takšne barve, da se hitro umaže. Na zajtrku sem bil eno uro in pol, da se je vse skupaj nekoliko zamenjalo. Potem sem šel malce teč, nato pa počasi na skakalnico.

Niste mogli spati zaradi turneje? Vedno je prihajala v glavo. Nekajkrat sem se zasačil, da sem moral zelo globoko izdihniti. Telefon je bil več časa izklopljen, ker je bilo nekaj motečih dejavnikov. Novic nisem mogel brati, ker je bil vedno omenjen en Prevc. To ti potem pride toliko v podzavest, da sem se moral potruditi, da sem lahko zaspal.

Na turnejo ste prišli s popotnico treh zaporednih zmag, zato ste verjetno čutili veliko pritiska. Na srečo sem bil že lani do Innsbrucka veliki favorit in so me označevali za nekoga, ki je sposoben zmagati. Letos je bilo lažje. V teh sedmih letih sem se postopoma naučil ukvarjati s pritiskom.

Ali ste bili živčni pred zadnjima skokoma, ker ste bili z eno nogo že zmagovalec turneje? Bolj ko je šlo h koncu, večja neumnost bi bila, če je ne bi osvojil. Zato je bila v moji podzavesti misel, naj grem počasi in zanesljivo. Na skakalnico sem šel potrpežljivo.

Koliko adrenalina oziroma olajšanja ste začutili po pristanku pri zadnjem skoku, ko ste vedeli, da ste veliki zmagovalec? Če bi kdo skočil za mano, bi v radiusu zagotovo padel, ker se mi je odvalil kamen od srca. Bilo je tako kot za nekoga, ki se s športom ne ukvarja in pride na vrh visoke gore. Deset dni sem bil na trnih. Nenehno so mi govorili, da bom turnejo osvojil.

Kam bi postavili zlatega orla, ki ste ga osvojili na novoletni turneji, v primerjavi z medaljami, ki ste jih prejeli na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih? Zdaj, ko me vprašate, bi ga postavil na vrh svoje piramide. Spodaj so medalje za temelje, ta lovorika pa je za na vrh strehe. Eni bi dali gor petelina, jaz bi dal pa orla.

V tej sezoni ste suvereni. Kje je sploh meja? Nočem imeti nobene meje, le eno pot, ki se vzpenja in se nikoli ne konča.

Zmagali ste na treh tekmah turneje. Imate kaj grenkega priokusa, ker se vam ni uspešno razpletlo tudi v Oberstdorfu, kjer niste imeli sreče z razmerami? Malo razmišljam o tem. Če bi mi pred novoletno turnejo rekli, da bom zmagal na treh tekmah od štirih, bi to težko verjel. Zdaj, ko sem naredil tri kljukice, zakaj pa ne …

Morda je to cilj za prihodnje leto? V prihodnosti je vse mogoče, vendar je težko zmagati že na eni tekmi, kaj šele štirikrat zapored na novoletni turneji.

V Bischofshofnu vas je podpiralo pet tisoč slovenskih navijačev. Kakšen je bil pogled na slovenske zastave? Nisem vedel, ali sem v Planici ali Avstriji. Lepo je bilo. Več zastav je bilo slovenskih kot avstrijskih. Bischofshofen je bil slovenska provinca. Vsem se lahko le zahvalim, da so prišli. Vedel sem, da jih bo veliko, vendar nisem vedel, da jih bo toliko.

Goran Janus je rekel, da takšnega skakalnega fenomena v svoji karieri še ni videl. Hvala lepa, Goran, čeprav mislim, da so bili Gregor Schlierenzauer, Adam Malysz in Severin Freund prav tako suvereni. Treba je skrbeti, da to čim dlje traja.

V zadnjih dneh se je govorilo le o novoletni turneji, vzporedno pa ste z zmagami povečevali tudi prednost v svetovnem pokalu. Ste kaj pogledali na to, da imate pred Freundom 205 točk prednosti? Na srečo imamo na novinarskih konferencah zbrano vso statistiko in takrat pogledam, kaj se dogaja v skupnem seštevku. Vsi vemo, kje smo, vendar se nihče ne ozira na to. Vsi smo osredotočeni na tekmo.

S to lovoriko ste vstopili v zlati svet. Ali je zdaj prišel čas za lovorike zlatega sijaja? Recimo, da je na vrsti. Ali se bo zgodil, bo pokazal čas.

Ne spreglejte