Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 1. 2018,
14.58

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Urša Bogataj Urša Bogataj Maja Vtič Nika Križnar Nika Križnar smučarski skoki

Sreda, 24. 1. 2018, 14.58

6 let, 3 mesece

Ljubno, smučarski skoki (Ž)

Na Ljubnem kar enajst vražjih Slovenk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Nika Križnar | Foto Sportida

Foto: Sportida

Konec tedna se bodo na Ljubnem ob Savinji zbrale najboljše smučarske skakalke na svetu na čelu z "vražjimi" Slovenkami, tekma svetovnega pokala pa bo za elito zadnja pred zimskimi olimpijskimi igrami v Pjongčangu. Pred domačimi navijači bo nastopilo rekordnih 11 slovenskih skakalk, organizatorji največ pričakujejo od Nike Križnar in Urše Bogataj.

Glavni trener reprezentance Sten Baloh je razkril, da bo na Ljubnem nastopilo rekordnih 11 slovenskih skakalk, šesterica iz A-reprezentance, v kateri so Urša Bogataj, Nika Križnar, Ema Klinec, Špela Rogelj, Maja Vtič in Katja Požun, ter pet mladink (Jerneja Brecl, Katra Komar, Pia Mazi, Katja Markuta in Kaja Čoš Urbanija).

Stane Baloh | Foto: Sportida Stane Baloh Foto: Sportida

Trener si najbolj želi, da se skakalkam vse poklopi

"Lepo bi bilo, če bi se nam na Ljubnem vse 'poklopilo'. Nastopilo bo kar 11 tekmovalk, kar pomeni, da se ženski skoki pri nas lepo razvijajo. Od Ljubnega seveda pričakujem dobre rezultate, da bi se pokazali v kar najlepši luči, v preteklosti smo nekajkrat se, osvojili smo tudi zmago, ko je pred dvema letoma slavila Maja Vtič. Želim si stopničke, puncam povsem zaupam in upam, da bodo šle v takšnem ritmu, kot so bile na Japonskem, še naprej," je dejal Baloh, ki je izpostavil zlasti Križnarjevo in Bogatajevo, ki sta to sezono pokazali največ.

"Obe omenjeni sta ta čas v najboljši formi, sam upam, da se bo tudi Maja (Vtič, op. STA) na Ljubnem dokončno prebudila, da bo Špela (Rogelj, op. STA) prikazala najboljše skoke v letošnji sezoni, Ema (Klinec, op. STA) pa je tako in tako vedno zraven," je dejal glavni trener slovenske ženske vrste, ki bo med temi dekleti v soboto izbral četverico za nastop na OI v Južni Koreji.

Nika Križnar | Foto: Sportida Nika Križnar Foto: Sportida

Vse oči uprte v Križnarjevo

Pred ljubensko tekmo je največ pričakovanj uprtih v Križnarjevo, ki je minuli vikend na Japonskem zgolj za 0,8 točke zaostala za svojimi prvimi stopničkami v svetovnem pokalu v karieri. "Res je le malo zmanjkalo, morda sem pa kaj prihranila še za Ljubno," je uvodoma v smehu dejala mlada skakalka, ki jo po Ljubnem skupaj s Klinčevo čaka sicer še nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu. "Vesela sem, da sem s svojimi skoki prišla na tako visoko raven. Upam, da bom takšne nastope prikazala tudi pred domačimi navijači," si želi še ne 18-letna skakalka.

"Priprave za letošnji svetovni pokal še nikoli niso bile tako težke kot letos, a skakalnica tudi še nikoli ni bila tako dobro pripravljena. Ta je že danes povsem nared, na njej so opravili že nekaj skokov. Vodja tekme Marko Mlakar ji je danes dal oceno 9,5 od 10 točk," je uvodoma dejal Rajko Pintar, predsednik organizacijskega odbora, in dodal, da je kljub težavam s pripravo skakalnice, zaradi katerih so se pojavile celo govorice o selitvi v Planico, vse pripravljeno za tekmo.

"Hvala prostovoljcem, po težavah, ki smo jih imeli, se je včeraj na skakalnici povsem spontano zbralo 60 prostovoljcev s smučmi in lopatami, ki so poskrbeli, da je skakalnica res dobro pripravljena. Imamo še nekaj rezervnega snega, če bi ga slučajno potrebovali," je razkril Pintar.

Ob robu tekme je dolgoletna slovenska reprezentantka Katja Požun napovedala slovo od smučarskih skokov. | Foto: Vid Ponikvar Ob robu tekme je dolgoletna slovenska reprezentantka Katja Požun napovedala slovo od smučarskih skokov. Foto: Vid Ponikvar

Poslavlja se Katja Požun

Ob robu tekme je dolgoletna slovenska reprezentantka Katja Požun napovedala slovo od smučarskih skokov: "Na Ljubnem bom skočila zadnjič v karieri. Ta odločitev, ena najtežjih v mojem življenju, je v meni tlela dolgo časa. Odločila sem se, da bom kariero končala na Ljubnem. To je bila vedno ena mojih najljubših tekem, moja najljubša skakalnica in zato mislim, da je pošteno, da se tu poslovim."

Že v petek bo na Ljubnem ob 12. uri najprej uradni trening, ob 14. sledijo kvalifikacije. Prva tekma bo v soboto ob 14. uri, v nedeljo pa se bo dogajanje s kvalifikacijami začelo ob 12.45, ob 14.00 pa sledi še druga tekma, zadnja svetovnega pokala pred OI.

Ne spreglejte