Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
21. 5. 2015,
11.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Matjaž Polak skoki Peter Prevc Peter Prevc Jurij Tepeš Jernej Damjan

Četrtek, 21. 5. 2015, 11.51

8 let

Mož, ki pomaga Petru Prevcu, da zdrži celotno skakalno zimo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skoki so specifičen šport, zato skakalci potrebujejo tudi nekoliko drugačen način treninga. Za kondicijsko pripravo zadnja leta skrbi Matjaž Polak, ki je zadovoljen z vnemo naših orlov.

Vsi skakalci se zavedajo, da brez prave kondicijske priprave nato tudi rezultatov v zimskem času ni, povrhu vsega pa bi brez dobre telesne pripravljenosti težko zdržali naporen ritem, ki je v svetovnem pokalu.

Po marčevski norosti v Planici so imeli naši najboljši skakalci približno mesec dni premora, 21. aprila pa so pod vodstvom kondicijskega trenerja Matjaža Polaka - nekdaj je bil atlet in bil tudi državni prvak v deseteroboju ter tekmoval na evropskem prvenstvu – zavihali rokave in se resno lotili priprav na sezono 2015/16. Vse do prvih tekem celinskega pokala v Kranju, ki bodo v začetku junija, bodo na treningih držali visok tempo.

Kot pravi Polak, se pred prihodom na priprave ni nihče zapustil, kar pa je pri skakalcih že zelo težko: "Fantje morajo čez poletje imeti nekaj več kilogramov, da so lahko pozimi nenehno na minimumu. Takšne so skakalne zakonitosti in brez tega ne moremo."

Vključena gimnastika in akrobatika

Nato se je dotaknil načina treninga z njimi: "Začeli smo postopoma in nato prešli v težji tritedenski ciklus. Moram jih pohvaliti, da so zelo pridni. Uvedli smo nekaj novosti. Na začetku smo šli večkrat trenirat v naravo, da ne bi po prvih treningih nemudoma sledil šok. Naredili smo več sodelovanja s specialnim delom vaj. Skušamo še malce uvesti gimnastiko in akrobatiko. Pri skakalcih je namreč veliko poudarka na motoriki in specialnem delu, zato za izboljšanje teh elementov potrebujejo tudi takšen način treninga," pravi Polak.

Z delom s skakalci je zelo zadovoljen, kar pove tudi podatek, da je vstopil že v peto leto dela z njimi: "Sistem je postavljen in ga nočemo menjati. Le dodajamo kakšno novost. Ne želimo iti v ekstreme, da ne bi dobili potem po glavi. Za zdaj vse deluje."

Ne spreglejte