Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 2. 2009,
22.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 21. 2. 2009, 22.51

8 let

Mazejeva v Trbižu na stopničkah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Američanka Lindsey Vonn je v Trbižu z zmago v superveleslalomu še povečala prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala. Tina Maze je osvojila izvrstno tretje mesto.

Petindvajsetletna Črnjanka je le dober teden po naslovu svetovne podprvakinje poskrbela za nov vrhunec slovenskega smučanja. V Trbižu je v superveleslalomu osvojila tretje mesto in se tako znova podala na zmagovalni oder. Za tekmice je bila (znova) prehitra Američanka Lindsey Vonn, drugo mesto pa je osvojila Švicarka Fabienne Suter. V boj za najvišja mesta bi se lahko vmešala tudi Švedinja Anja Pärson, ki pa je po najboljšem vmesnem času storila napako in bila primorana odstopiti.

Maze: Dober spodnji del

Mazejeva je dokazala, da ji proga na Višarjah zelo leži, saj je bila tam na prvi tekmi pred dvema sezonama že peta na superveleslalomu. "Na tej progi zelo veliko treniramo in mi je všeč. Žal sem v soboto na smuku naredila napako v zgornjem delu pri tretjih vratcih, kjer bi morala progo presmučati bolj mehko, tako pa sem šla povsem iz smeri in izgubila veliko časa. Tudi danes sem v zgornjem delu napravila nekaj napak, spodnji del pa je bil dober, pojasnila Mazejeva, ki je dosegla štirinajste stopničke v pokalu v karieri in svoj drugi letošnji najboljši dosežek. Na Zlati lisici na Pohorju je 10. januarja dobila veleslalomsko tekmo. Pred naslednjimi tekmami upa predvsem, da se bo pozdravila: "Še vedno imam težave s trebuhom in to mi je vzelo nekaj moči.

Najboljša slovenska alpska smučarka je nastopila deseta in si po nekaj slabših vmesnih časih v zaključku proge priborila dovolj veliko prednost, da je za stotinko ali 23 centimetrov prehitela dotlej vodilno Avstrijko Kathrin Zettel. Mazejevo sta prehiteli le še Suterjeva in Vonnova. Medtem ko Brodnikova ni imela pravih možnosti za odmevnejši izid, pa je Mateja Robnik točko za svetovni pokal zgrešila za dve desetinki.

Zanesljiva zmaga Vonnove

Vonnova je po osvojenih naslovih v obeh hitrih disciplinah na SP v Val d'Iseru ponovno dokazala svoje mojstrstvo. Vse tekmice je ugnala za več kot pol sekunde. Američanka je s svojo šesto zmago v sezoni prekinila tudi niz štirih zaporednih nemških zmag, ki so se vlekle od SP in veleslalomskega svetovnega naslova Kathrin Hölzl. Štiriindvajsetletnica je z devetnajsto zmago v karieri na prvem mestu večne lestvice najboljših ameriških alpskih smučark prehitela Tamaro McKinney. Slednja je leta 1983 osvojila skupno zmago v pokalu in nanizala po devet zmag v slalomu in veleslalomu. Vonnova še vedno krepko zaostaja za Bodejem Millerjem, ki ima v lasti ameriški moški rekord (31 zmag), na svetovni lestvici zmagovalk pa je na 18. mestu; prva je Avstrijka Annemarie Moser Pröll (62).

Najboljša Američanka vseh časov

"Vesela sem, da sem postala najboljša ameriška smučarka vseh časov. To je povsem primerljivo z mojima dvema zlatima medaljama, ki sem ju osvojila na letošnjem SP. Nastope v Trbižu lahko ocenim kot izjemne," je menila Vonnova, druga na superkombinaciji v petek in prav tako druga na sobotnem smuku. S tem je svojo prednost v skupnem seštevku pokala povečala na 299 točk.

Njena prijateljica Maria Riesch iz Nemčije je sicer kljub tokratnemu 17. mestu ostala skupno druga, vendar je tudi sama že dejala, da je Vonnova v tej zimi verjetno neulovljiva. Vonnova ima 1374 točk, Riescheva 1075, Švedinja Anja Pärson, ki ni prišla do cilja, pa 960. Mazejeva je skupno sedma (482), v superveleslalomu pa je napredovala na 11. mesto (118).

Smučarke se bodo zdaj preselile v Bansko v Bolgariji, kjer bodo konec prihodnjega tedna od petka do nedelje dva smuka in superveleslalom.

Ne spreglejte