SiolNET. Sportal Zimski športi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Majdičevi ni bilo namenjeno

3

termometer

Najboljša šprinterka sveta Petra Majdič je na svetovnem prvenstvu v Libercu dan pred tekmo sezone zbolela, kar je vplivalo na njen presenetljiv izpad v četrtfinalu šprinta.

Majdičeva je imela dan pred tekmo težave z želodcem, zaradi česar je bil njen nastop na šprintu vprašljiv, na koncu pa je vseeno stisnila zobe, se prebila skozi kvalifikacije, nakar se je v četrtfinalu ustavilo. Tudi Vesna Fabjan in Katja Višnar sta se od nadaljnjih bojev poslovili v četrtfinalu, medtem ko je Barbara Jezeršek izpadla že v kvalifikacijah.

"Če je namenjeno, bo medalja, če ni namenjeno, je pa ne bo," je po šprinterski preizkušnji Petra Majdič ponovila svoje besede izpred začetka svetovnega prvenstva. In ni bilo namenjeno. " Nisem razočarana, ker se mi je že pred prvenstvom čutila, da bo nekaj narobe. Na prvi tekmi 10 kilometrov klasično so se moje slutnje potrdile. Takrat sem bila zelo potrta. Potem je prišla zasledovalna tekma, v kateri nam kot zakleto znova ni uspelo dobro pripraviti klasičnih smuči. Kljub temu smo bili še vedno optimisti, saj sem v prosti tehniki pokazala dobro formo, nakar sem v ponedeljek, dan pred tekmo, začela bruhati," je pripovedovala najboljša slovenska tekačica na smučeh, ki je po kvalifikacijskem nastopu obiskala zdravnika.

V slovenskem taboru sumijo, da se je Majdičeva, za katero so se nastopi na svetovnem prvenstvu v Libercu po vsej verjetnosti končali, zastrupila s hrano. "Zdravniki še niso mogli natančno povedati, kaj se dogaja. Zaenkrat je dehidracija. Mogoče je pač tako razdražen želodec, na katerega je še dodatno vplivala slaba hrana," je dejala Petra, glede torkovega nastopa pa dodala: "Že v kvalifikacijah se je videlo, da moj nastop ni bil optimalen. V četrtfinalu sem se dobro počutila in bila v vodstvu, nisem pa se mogla odlepiti od ostalih. Nastopila sem v težki skupini in ko sta nasprotnici napadli, nisem imela več dovolj moči, da bi odgovorila."

Na letošnjem svetovnem prvenstvu so ljudje od nje pričakovali vsaj eno medaljo, razpletlo pa se je popolnoma drugače. "Upam, da je konec smole zame. Že leta nisem videla toliko snega. Ves teden že sneži. To je nenormalno. Kot da bi nekdo vedel, da tega ne maram. Začela bom zbirati peticijo, da zbrišejo prizorišče svetovnega prvenstva z zemljevida," se je pošalila šampionka.

Hudač: Včeraj sem doživel šok

"Petra ni bila sposobna zdržati zadnjih dveh klancev. Zaradi včerajšnjih želodčnih težav in bruhanja ji je zmanjkalo moči. Kasneje se je sicer počutila dobro, a za maksimalne fizične napore to ni bilo to. Sedaj se bomo pogovorili, kako naprej, a mislim, da bomo šli v naslednjih dneh domov," je potrdil Majdičevo najverjetnejšo odsotnost z naslednjih tekem svetovnega prvenstva trener Ivan Hudač in dodal, da bosta na sredinem ekipnem šprintu nastopili Katja Višnar in Vesna Fabjan.

"Včeraj sem doživel šok, ko mi je Petra sporočila, da ima težave. Takšno je športno življenje, v katerem niso prisotni samo uspehi in veselje, temveč tudi takšne rezultatske tragedije ter razočaranja," je bil potrt Hudač. "A življenja ni konec. Mi gremo naprej, čez en teden pa je lahko situacija že popolnoma drugačna," dodaja trener. Hudačevih in Majdičeva bosta verjetno še nekaj dni ostala v Libercu, po dodatnih pregledih pa se bosta že v sredo dokončno odločila, če bo Petra nastopila na zadnji 30-kilometrski preizkušnji. Možnosti za to pa so po Hudačevih besedah zaradi bolezni minimalne.

Tudi Vesna Fabjan je izpadla v četrtfinalu, potem ko je bila v drugi skupini šele na četrtem mestu. "Ni bilo trenutka, ko bi lahko sproščeno tekel, ampak se je bilo treba ves čas boriti za vsak centimeter. V ključnem delu sem nato naredila manjšo napako, kar sem plačala na koncu. Žal se nam danes ni izšlo. Upamo, da bo bolje v nadaljevanju sezone," je dejala Fabjanova, ki bo verjetno nastopila v sredinem ekipnem šprintu, nato pa bo odpotovala na tekme svetovnega pokala v Lahti. "Uvrstitev me ni potrla. Žal mi je, ker nobena Slovenka ni prišla naprej, ampak tekma je tekma," je dodala Fabjanova. Slednja je pričakovala uvrstitev v polfinale, saj je v tej sezoni že okusila slast uvrstitve v prvo deseterico.

V četrtfinale se je od naših uvrstila tudi Katja Višnar, ki pa ni bila razočarana: "Mislim, da moram biti zadovoljna z uvrstitvijo glede na to, kakšno sezono sem imela. Vseskozi sem dosegala podobne rezultate," je povedala Višnarjeva, ki je imela tekom sezone precej težav z boleznijo, zato ni mogla tempirati forme za svetovno prvenstvo. Katja je nastopila v isti četrtfinalni skupini kot Fabjanova in zasedla zadnje šesto mesto.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin