Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 11. 2018,
14.32

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,37

Natisni članek

Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Klara Livk Meta Hrovat Maruša Ferk Ana Bucik svetovni pokal slalom Levi

Sobota, 17. 11. 2018, 14.32

5 let, 5 mesecev

Levi, slalom, ženske

Američanka do nove zmage, Meta Hrovat do dosežka kariere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,37
Mikaela Shiffrin | Mikaela Shiffrin je v Božičkovi deželi osvojila 33. karierno slalomsko zmago v svetovnem pokalu, v Leviju pa je še tretjič, po letih 2013 in 2016, stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra ter se izenačila z Nemko Mario Höfl-Riesch. Skupno ima že 44. zmag v svetovnem pokalu. | Foto Reuters

Mikaela Shiffrin je v Božičkovi deželi osvojila 33. karierno slalomsko zmago v svetovnem pokalu, v Leviju pa je še tretjič, po letih 2013 in 2016, stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra ter se izenačila z Nemko Mario Höfl-Riesch. Skupno ima že 44. zmag v svetovnem pokalu.

Foto: Reuters

Američanka Mikaela Shiffrin je zmagovalka uvodnega ženskega slaloma za svetovni pokal alpskih smučark v finskem Leviju. Druga je bila lanska zmagovalka Slovakinja Petra Vlhova (+0,58), Avstrijka Bernadette Schild je bila tretja (+0,79). Točke sta osvojili obe slovenski finalistki. Meta Hrovat je bila 12. (+2,23), Maruša Ferk 22. (+3,08).

Prva smučarka zadnjih dveh sezon Shiffrinova je v Božičkovi deželi osvojila 33. karierno slalomsko zmago v svetovnem pokalu. Le dve več ima rekorderka Avstrijka Marlies Reich (Schild). V Leviju je še tretjič, po letih 2013 in 2016, stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra ter se izenačila z Nemko Mario Höfl-Riesch. Skupno ima že 44. zmag v svetovnem pokalu.

V minuli sezoni je 23-letna Američanka osvojila sedem od devetih slalomov za svoj še peti slalomski kristalni globus za zmagoslavje v posebnem seštevku discipline. Le en slalomski globus več ima rekorderka med ženskami Švicarka Vreni Schneider. Lani jo je v Leviju premagala Vlhova, tokrat pa je Američanka prevzela vodstvo že na prvi progi, na drugi pa je s prednostjo 58 stotink sekunde dobila boj za severnega jelena.

"Vse smo bile na istem"

"To je prvi slalom sezone, zato je vedno na startu prisotne nekaj negotovosti in nervoze, ampak je tudi to del doživetja. Vse smo bile na istem, nobena ni vedela, kako hitra je. Ta tekma na tem hribu tukaj mi vedno predstavlja poseben izziv," je bila zadovoljna Američanka, ki je po Rudolphu in Svenu dobila še tretjega severnega jelena, ki mu je dala ime Mr. Gru, po junaku iz animiranega filma Jaz, baraba. Olimpijska prvakinja Švedinja Frida Hansdotter, ki je na prvi progi zaostajala pičlih 14 stotink, je v finalu padla na četrto mesto.

Mikaela Shiffrin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Hrovatova po prvi vožnji kar na sedmem mestu

Hrovatova je v prvi vožnji poskrbela za eno večjih presenečenj. S startno številko 33 je vpisala sedmi čas. Z napadom iz ozadja je bila v zgornjem delu za desetinko hitrejša tudi od vodilne Shiffrinove.

Dvajsetletnica iz Kranjske Gore je v finalu v zgornjem delu zapravila štiri desetinke ter bila ob prihodu v cilj šesta za takrat vodilno. Nobena od preostalih šestih finalist ni odstopila in mlada Gorenjka je pristala na 12. mestu. To je še vedno njen najboljši dosežek v Leviju ter najboljši slalomski dosežek v svetovnem pokalu v karieri za slalomsko mladinsko svetovno prvakinjo. Na ledeniški veleslalomski uverturi v sezono v Söldnu je bila edina Slovenka v točkah z 18. mestom.

Meta Hrovat je bila po super prvi vožnji v drugi zelo nervozna. | Foto: Reuters Meta Hrovat je bila po super prvi vožnji v drugi zelo nervozna. Foto: Reuters

"Prva vožnja mi je zelo dobro uspela, na progi sem se počutila res dobro. Nikoli še nisem bila v slalomu v tako dobrem izhodišču po prvi vožnji in moram priznati, da sem bila malo nervozna. A to so izkušnje za naprej. V slalomu napredujem, to se je začenjalo kazati tudi na rezultatih, kar me zelo veseli in z dobrimi občutki grem v Killington," je po tekmi povedala Hrovatova.

V skladu s tradicijo zmagovalka (in zmagovalec) preizkušnje postane lastnica severnega jelena, s katerim se fotografira in ga poimenuje. Severni jeleni ostanejo na Laponskem na farmi Ounaskievari.

Ime mu je dala Mr. Gru. | Foto: Reuters Ime mu je dala Mr. Gru. Foto: Reuters

Leta 2014 je v Leviju slavila Slovenka Tina Maze, ki je svojemu severnemu jelenu nadela ime Viktor. Ana Bucik, ki je bila lani z devetim mestom najboljša Slovenka, je imela s s startno številko 20 najboljše izhodišče, vendar ga ni izkoristila. Za desetinko sekunde je zgrešila finale, za katerim je zaostala tudi Klara Livk.

V nedeljo bo na sporedu še moški slalom, po odpadlem Söldnu prva moška preizkušnja sezone, z dvema Slovencema na startu Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom.

Smučarke so prvo vožnjo začele s 45-minutno zamudo in z rezervnega starta. Zaradi močnega vetra ni obratovala gondola, tekmovalke pa so na start vozili kar s kombiji.

 

 

Rezultati prvega teka:
 

Skupno (2):

 1. Mikaela Shiffrin (ZDA)         160
 2. Tessa Worley (Fra)             100
 3. Wendy Holdener (Švi)            81
 4. Federica Brignone (Ita)         80
  . Petra Vlhova (Slk)              80
 6. Bernadette Schild (Avt)         70
 7. Frida Hansdotter (Šve)          56
 8. Viktoria Rebensburg (Nem)       50
 9. Katharina Liensberger (Avt)     47
10. Stephanie Brunner (Avt)         45
...
16. Meta Hrovat (Slo)               35
36. Maruša Ferk (Slo)                9

...

Slalom (1):

 1. Mikaela Shiffrin (ZDA)         100
 2. Petra Vlhova (Slk)              80
 3. Bernadette Schild (Avt)         60
 4. Frida Hansdotter (Šve)          50
 5. Wendy Holdener (Švi)            45
 6. Anna Swenn-Larsson (Šve)        40
 7. Katharina Gallhuber (Avt)       36
 8. Katharina Liensberger (Avt)     32
 9. Nina Haver-Löseth (Nor)         29
10. Michelle Gisin (Švi)            26
...
12. Meta Hrovat (Slo)               22
22. Maruša Ferk (Slo)                9

...

Preberite še:

Tessa Worley
Sportal Tessinega ledeniškega čakanja je konec
Johanna Schnarf
Sportal Nov udarec za italijansko smučanje
Maruša Ferk
Sportal Z mešanimi občutki med slalomske količke
Tina Robnik
Sportal Smučarska vrnitev Tine Robnik se še naprej zamika
Ne spreglejte