Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2010,
14.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 14.25

8 let

Larintu prvenec v Kuopiu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Finec Ville Larinto je zmagovalec druge tekme svetovnega pokala v finskem Kuopiu. Naš Peter Prevc je osvojil 25. mesto. Primož Pikl se ni uvrstil v finalno serijo.

Druga tekma sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih v Kuopiu je minila v znamenju domačih skakalcev, saj je Finska dosegla dvojno zmago; najboljši je bil Ville Larinto (240,9) pred Mattijem Hautamäkijem (240,8), tretji je bil Švicar Simon Ammann (238,3). Edini slovenski finalist Peter Prevc je v finalu s 30. napredoval na 25. mesto (186).

Prevc je v finalu nastopil prvi, a mu tudi finalni skok ni dobro uspel. Ko se je že zdelo, da bo tekmo končal zadnji med finalisti, pa mu je žirija tekmovanja zaradi izredno slabih razmer na zaletni smučini med njegovim nastopom ponudila še eno priložnost, kar se zgodi le redko. Mladi Prevc je popravni izpit dobro izkoristil in tako v finalu napredoval za pet mest. S tem je popravil tudi vtis razveljavljenega skoka in na koncu je lahko zadovoljen z novimi točkami svetovnega pokala.

Primož Pikl je na današnji tekmi obstal po prvem skoku in tekmo končal na 41. mestu, medtem ko sta bila Mitja Mežnar in Jurij Tepeš prekratka že v torkovih kvalifikacijah. Najboljši Slovenec minulo zimo Robert Kranjec je tekmo v Kuopiu izpustil in se raje skupaj s trenerjem Matjažem Zupanom in Jernejem Damjanom odpravil na trening v Lillehammer.

V ospredju pa so danes Finci izkoristili prednost domačega terena in na veliko veselje sicer maloštevilnih navijačev ter novega trenerja - za krmilo finske reprezentance je letos sedel Pekka Niemelä - slavili dvojno zmago; 20-letni Larinto, ki je pristal pri 129,5 in 124 m, je na koncu za pičlih 0,1 točke za svojo prvo zmago v karieri ugnal reprezentančnega kolega Hautamäkija (127/129,5), ki se je na stopničke povzpel že 36. v karieri, vendar prvič po januarju 2009.

Tretji - tako kot na uvodni tekmi sezone v Kuusamu - je bil vodilni po prvi seriji, štirikratni olimpijski prvak Ammann (128,5/128), ki je zmago izgubil zaradi velikega "vetrovnega" odbitka. Avstrijec Andreas Kofler, ki je dobil uvodno posamično tekmo v Kuusamu, je bil četrti in je zadržal vodstvo v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Legendarni Janne Ahonen, ki se je tudi letos vrnil k skokom, je podobno kot Pikl ostal zunaj najboljše trideseterice (35.).

Karavana svetovnega pokala se zdaj seli v norveški Lillehammer, kjer bosta v soboto in nedeljo na sporedu dve posamični tekmi. Na Norveškem naj bi nastopila tudi Robert Kranjec in Jernej Damjan, ki v olimpijskem mestu pod vodstvom glavnega trenerja Matjaža Zupana trenirata že vse od uvodne tekme v Kuusamu.

Prevca skoraj zadel s pihalnikom, Damjan zbolel

"Težka tekma z zelo spremenljivimi razmerami. Peter je dobil možnost ponoviti svoj finalni skok, ker ga delavec s pihalnikom ni videl in bi ga skoraj zadel. Zato je sledil tudi tako ponesrečen skok, ki je bil kasneje razveljavljen," je po tekmi povedal pomočnik trenerja Matjaža Zupana, Igor Medved, ki je vodil naše skakalce na tekmi v Kuopiu.

Slovenska postava za Lillehammer še ni znana. Jernej Damjan naj bi namreč zbolel, tako da je njegov nastop še pod vprašajem. "Za Lillehammer točna dokončna postava še ni znana. Jerneja naj bi se nekaj lotevalo, tako da bo potrebno na končno odločitev še malo počakati," je še razkril Medved.

Ne spreglejte