Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
27. 4. 2013,
8.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Robert Kranjec Soči medalja poleti Planica Planica

Sobota, 27. 4. 2013, 8.30

8 let

Kranjec eno že ima, ne bi pa se branil še ene ali celo dveh

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav so kondicijski trening vedno psihološko najtežji, Robert Kranjec letos uživa v njih, saj bi rad v naslednji zimi znova krojil svetovni vrh. Misli ima usmerjene proti ZOI v Sočiju.

Slovenski skakalci pridno vadijo pod vodstvom kondicijskega trenerja Matjaža Polaka v Kranju in nabirajo moči, da jih bo lahko nato glavni trener Goran Janus izpilil na skakalnicah. Uspehi v zadnjih dveh sezonah potrjujejo, da je njihov način dela pravi. Ogromno mejnikov so postavili in z dosežki razveseljevali slovenske ljubitelje skokov.

"Povsem drugo energijo imam kakor tudi motivacijo"

Tudi Robert Kranjec je bil med junaki. V zadnji zimi je sprva sicer bil bitko s seboj, saj so mu z oprijetimi dresi vzeli največjo prednost. Občutek za letenje. Prestal je psihološko bitko in postal nato izjemno močan, na koncu pa bil celo šesti najboljši skakalec v svetovnem pokalu, česar sam pred začetkom sezone ni pričakoval. Vse to je bilo med drugim odličen obet za treninge pred novo sezono. Glavo pa si je spočil tudi na Filipinih, kjer je preživel tritedenski dopust: "Drugič sem bil na Filipinih. Tokrat sem šel po vzhodni strani. Sicer pa mi je bil bolj všeč Palawan in zahodna stran. Potoval sem z otoka na otok. Tudi potapljal sem se. Zdaj je glava osredotočena le na treninge. Stopnic ne maram zaradi utrujenosti, vendar zelo uživam. Pri meni je drugače kot lani. Povsem drugo energijo imam kakor tudi motivacijo. Vsakega treninga se zelo veselim."

"Preden smo šli spat, smo se vsi štirje malce skregali med seboj"

V novi sezoni bodo osrednji dogodek zimske olimpijske igre v Sočiju. Kranjec že ima v svoji vitrini medaljo z največjega tekmovanja. V Salt Lake Cityju leta 2002 se je skupaj s Primožem Peterko, Damjanom Frasom in Petrom Žonto veselil bronastega odličja. Spomini so zelo sveži: "Kot bi se zgodilo včeraj. Spomnim se svojih skokov, skokov Primoža, Frasa in Žonte. Kako smo Žonto na koncu čakali … Dobro se spominjam, kako je potekal dan. Po uspehu smo šli z Goranom najprej na bencinsko črpalko in nato v vas. Zvečer je bila podelitev. Sledila je vnovična pot v vas. Preden smo šli spat, smo se vsi štirje malce skregali med seboj (smeh, op.p.). Naslednji dan smo odpotovali domov."

Torino 2006 so bile olimpijske igre za v pozabo, povsem drugačno izhodišče pa je imel Robi v Vancouvru štiri leta pozneje. V Kanado je prišel zelo dobro pripravljen, bil nato na manjši napravi odličen šesti, kar je bil dober obet za veliko skakalnico, od katere je tudi največ pričakoval. V prvi seriji mu skok ni najbolj uspel in je bil 27., v drugo pa imel tretjo daljavo ter se povzpel do devetega mesta. "V dobri formi sem prišel tja. Na majhni sem super skakal, na veliki pa sem naredil napako. Iz njih se učimo. Upam, da sem se kaj naučil. Eno olimpijsko medaljo imam. Ne bi se branil še ene ekipne niti posamične (smeh, op.p.)," pravi Kranjec.

"Finale v Planici bo nekaj posebnega. Pravijo, da se bo lahko letelo do 250 metrov"

Bo pa v naslednji zimi kar nekaj vrhuncev. In eden izmed njih bo svetovno prvenstvo v poletih v Harrachovu, kjer bo branil naslov svetovnega prvaka iz Vikersunda: "Sezona bo zelo barvita. Vsak teden bom jemal posebej. Harrachov mi je lepa letalnica. Kar nekaj ciljev je. Vrača se tudi Kulm, kjer sem poletel do dveh zmag, vendar mi je letalnica antipatična. A je vzdušje tam res fantastično, ker je gledalcev veliko. Takoj za Planico je. Še Zakopane so v tem rangu."

Nekaj časa bo v pripravljalnem obdobju namenil tudi smučem, s katerimi se zadnjo sezono ni mogel ukvarjati, saj so bili v ospredju novi, oprijeti dresi. Tem je namenil največ pozornosti: "Motivacijsko lani nisem bil na takšni ravni, kot sem letos. Strah me je bilo dresov in privajanja na njih. Nisem znal leteti. Do konca sezone sem prišel k sebi. Konec kocev sem bil šesti v svetovnem pokalu, kar je moj najboljši dosežek. Zdaj me ni strah. Če bom delal, kot je treba, bo zelo dobro."

Povsem za konec sezone pa bo sledila še njegova najljubša postojanka. Planica bo marca prihodnje leto magična, saj bodo letos prenovili letalnico bratov Gorišek in napadal se bo rekord Vikersunda (246,5 metra), ki pa ga v novi sezoni sploh ni v koledarju smučarskih skokov. "Finale v Planici. To bo nekaj posebnega. Pravijo, da se bo lahko letelo do 250 metrov. Prepričan sem, da bo letalnica zelo lepa. Podobna naj bi bila Vikersundu, kot mi je dejal Gorišek. Komaj čakam zimsko sezono," se je še Planice dotaknil leteči Kranjčan, ki ima osebni rekord 244 metrov. In ravno s to daljavo je postavil svetovni prvak v Vikersundu.

Ne spreglejte