Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
27. 12. 2014,
22.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

skok v športno preteklost novoletna turneja skoki Primož Peterka Janne Ahonen Sven Hannawald Peter Prevc Peter Prevc

Sobota, 27. 12. 2014, 22.39

8 let

Ko smo z nestrpnostjo čakali, kaj bo naredil Primož Peterka

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novoletna turneja ima v skokih posebno veljavo in draž. Tekme na štirih skakalnicah veljajo za nekaj več, zato je za skakalce naziv kralj turneje poseben mejnik v karieri.

Ideja o novoletni turneji je leta 1949 nastala v glavah prijateljev iz Innsbrucka in Garmisch-Partenkirchna, vendar so morali na prvo izvedbo počakati tri leta, saj po drugi svetovni vojni nemški tekmovalci niso nastopali v tujini, kakor tudi ne tuji skakalci v Nemčiji.

Garmisch, Innsbruck in Bischofshofen so bili znani gostitelji že takoj na začetku, morali pa so izbrati še eno nemško prizorišče, ki bi bilo v bližini treh krajev. Na koncu so se odločili za Oberstdorf, ki mu pripada uvodno dejanje prestižne turneje. Na novega leta dan je vsa pozornost usmerjena v Garmisch, nato pa se dogajanje preseli na avstrijsko stran. Znameniti Bergisel v Innsbrucku prvi pozdravi najboljše skakalce, velikega zmagovalca turneje pa okronajo na dan svetih treh kraljev, 6. januarja, v Bischofshofnu.

Novoletna turneja je postala leta 1996 še bolj razburljiva oziroma nepredvidljiva, saj vse od takrat v prvih serijah poteka dvoboj na izpadanje. V kvalifikacijah se namreč izoblikuje petdeseterica skakalcev, ki sestavljajo 25 parov. V drugi seriji se zmagovalcem posameznih dvobojev pridruži še pet srečnih poražencev z najboljšim rezultatom. Čeprav ni bilo malo takšnih, ki jim je šel takšen sistem tekmovanja v nos, se je obdržal vse do danes.

Junakov ogromno, posebna Ahonen in Hannawald

Avstrijski skakalec Sepp Bradl je bil prvi, ki si je v sezoni 1952/53 lastil prestiž štirih naprav. V svoji skakalni zgodovini se je lahko pohvalil tudi s prvim skokom čez sto metrov. Leta 1936 je v Planici skočil natanko 101 meter, zanimivo pri njem pa je bilo to, da ni skrival pripadnosti Adolfu Hitlerju in nacizmu.

Letos bo turneja doživela že 63. izvedbo, v tem času pa se je izklesalo ogromno junakov. Največji je brez dvoma legendarni finski skakalec Janne Ahonen, ki je pri 37 letih še vedno aktiven na smučeh. Kar petkrat je namreč prejel naziv kralj turneje. Prvič mu je to uspelo daljnega leta 1999, nato pa je na najvišji stopnički stal še v letih 2003, 2005, 2006 in 2008.

Prav poseben podvig je uspel nemškemu skakalcu Svenu Hannawaldu, ki je v sezoni 2001/02 kot edini v vsej zgodovini osvojil prav vse štiri tekme.

Tudi Slovenci smo imeli na nemško-avstrijski turneji dosti razlogov za veselje. Primož Ulaga je prvi iz deželice na sončni strani Alp zmagal na posamični tekmi. Veliko zadovoljstvo je začutil leta 1987 v Innsbrucku. Na istem prizorišču je bil leta 2004 enako uspešen tudi Peter Žonta.

Peterka slovenski junak, ki je prestal igrice odgovornih. Bi lahko njegov naslednik postal Prevc?

Prav posebne spomine na turnejo pa ima naš skakalni šampion Primož Peterka. Zanj je bil srečen kraj Garmisch-Partenkirchen, kjer se je dvakrat na novega leta dan veselil zmage. A to še ni vse. Leta 1997 si je kot prvi in za zdaj edini Slovenec na glavo nadel krono (v Oberstdorfu je bil sedmi, v Garmischu prvi, v Innsbrucku drugi in v Bischofshofnu tretji). Veliki zmagovalec novoletne turneje je postal po izjemno razburljivem razpletu na zadnji postojanki v Bischofshofnu. Občutil je namreč moč večjih nacij v karavani smučarskih skokov. V prvi seriji je skočil kar 129 metrov, a se je žirija že po treh nastopih odločila, da zniža zaletno mesto, tako da je moral ponovno na štart. Vsa Slovenija je takrat z nestrpnostjo čakala, kaj bo naredil moravški orel, na koncu pa je razveselil prav vse. Primož je pri vsega 17 letih zdržal pritisk ter obranil napad Avstrijca Andreasa Goldbergerja, Nemca Dieterja Thome in "višje sile".

"Nočem biti nesramen. Takrat so nekaj poskušali, vendar sem bil tako samozavesten, da me ni nič zmotilo. Nenehno sem verjel, da mi bo uspelo, in zato ni bilo težav. 'Goldi' ni bil nič kriv. Odgovorni so poskušali," se je Peterka pred časom za Sportal spomnil zakulisnih igric, ki jih je uspešno prestal.

Slovenija vse od takrat čaka na njegovega naslednika. Zdi se, da ima v Petru Prevcu korenjaka, ki bi lahko stopil v Primoževe čevlje. Z izjemnimi dosežki na največjih tekmah je dokazal, da zna prestati pritisk. Dobro se znajde tudi na turneji štirih skakalnic, kar je dokazal v zadnjih letih. Lani je bil celo skupno četrti skakalec, na prvi postojanki v Oberstdorfu in za konec v Bischofshofnu pa stopil na tretjo oziroma drugo stopničko odra za zmagovalce.

Ne spreglejte