Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
11. 4. 2018,
10.45

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

1

Natisni članek

svetovni pokal Maruša Ferk

Sreda, 11. 4. 2018, 10.45

6 let

MARUŠA FERK

Ko misli, da je bonus izpolnjen, jo preseneti nova poškodba

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

1

"Ko imaš bergle, reprezentančne tekmovalke pa še smučajo, vidiš, kako zelo imaš rad smučanje," po novi poškodbi vrnitev na smuči napoveduje Maruša Ferk, ki pa ob tem še ne ve povsem natančno, kakšna bo njena usmeritev v prihodnje.

Maruša Ferk napoveduje vrnitev. | Foto: Reuters Maruša Ferk napoveduje vrnitev. Foto: Reuters

Potem ko si je ob padcu na tekmi državnega prvenstva na Krvavcu pred petnajstimi dnevi natrgala stransko notranjo vez levega kolena, slovenska smučarska reprezentantka Maruša Ferk opravlja vaje za trup in roke. Razgibava in krepi tudi poškodovano nogo. Na dnevnem redu so večinoma statične vaje, redno obiskuje tudi fizioterapevtke. Skakati, kolesariti in teči še ne sme, a sama najbolj pogreša smučanje.

"Prav težko je, ko drugi smučajo, ti pa ne smeš. Je pa to dokaz, kako rada imam smučanje," pravi Ferkova, vesela, da jo je ob padcu še poceni odnesla, saj so meniskus in križne vezi ostali nepoškodovani. Operacija zato ni bila potrebna, po najbolj optimističnem scenariju pa bo prikrajšana za test smuči in uvodni majski smučarski trening. Upa pa, da se bo na smuči vrnila že konec maja.

"O vsakem koraku, ki ga naredim, pred tem razmišljam. Verjamem pa, da bo po šestih tednih stanje že precej boljše, torej takšno, da mi bo omogočalo treninge. Že prihodnji teden me čaka nov zdravniški pregled. Upam, da bo potrdil napredek," pripoveduje 29-letna Gorenjka in dodaja: "Nikoli ni pravi čas za poškodbo. A če že kdaj, potem je zanesljivo bolje, da se takšna poškodba pripeti aprila kot pa tik pred sezono ali med njo."

Seznam Marušinih poškodb je zelo dolg. | Foto: Reuters Seznam Marušinih poškodb je zelo dolg. Foto: Reuters

Stara znanka poškodb

Svet rehabilitacij ji še zdaleč ni tuj. Ko smo jo prosili, naj našteje vse poškodbe, je sprva vprašala, ali le največje, nato pa ob pritrdilnem odgovoru zajela sapo. "Začelo se je že en mesec pred mojo vključitvijo v FIS-program, ko sem na treningu padla na glavo. Zaradi izgube spomina se sicer tega ne spominjam, a porezala sem si obraz. Zaradi poškodbe glave sem en teden ležala v bolnišnici. No, sledilo pa je kar nekaj poškodb gležnja, zapestja … Nič pretresljivega," se je najprej v najstniška leta preselila Ferkova.

Leta 2012 je najprej spomladi prestala artroskopijo kolena, na začetku nove sezone pa si je ob hudem padcu v Lake Louiseu huje poškodovala vezi desnega kolena in gleženj. Decembra 2014 si je ob padcu v Val d'Iseru poškodovala mečnico desne noge. "Vmes sem imela nekajkrat mavec ali opornico na rokah, a sem smučala tudi s tem. Vedno sem si dejala, da sem bonus poškodb izpolnila, pa me je presenetila nova poškodba. Zdaj res upam, da je konec," je sprehod po svoji zdravniški kartoteki zaključila izkušena olimpijka.

Ob koncu maja znova na smuči? | Foto: Vid Ponikvar Ob koncu maja znova na smuči? Foto: Vid Ponikvar Ko se bo vrnila …

V končani sezoni je Ferkova storila slalomski korak naprej in se po letu 2009 vrnila med finalistke, bila konkurenčna v kombinaciji, zaman pa je iskala stik s hitrima disciplinama. O tem, kakšno bosta pripravljalno obdobje in usmeritev disciplin, se s trenerskim vrhom še ni poglobljeno pogovarjala. A zdi se, da se še ne želi usmeriti le v slalom.

"Nobene discipline ne želim opustiti. Bom pa pred sezono s trenerji natančneje preučila, katerih tekem bi se bilo dobro udeleževati. Slalomskih tekem zanesljivo ne bom izpuščala. Udeleževala se bom tudi kombinacij. Glede hitrih disciplin moramo še marsikaj doreči, medtem ko bom veleslalom obdržala predvsem na račun treninga drugih disciplin," razmišlja in ob tem ne skriva, da je v celotni karieri več strasti gojila do hitrih disciplin.

"Zanimivo je, da so mi bile vedno vse druge discipline bolj všeč kot slalom. Sem pa tam dosegala boljše rezultate. Če bom sproščena, lahko dosegam še boljše. Zbuditi moram noge in biti igriva. Čeprav nisem več povsem najmlajša, verjamem, da sem še lahko nevarna," v prihodnost pogleduje Maruša Ferk.

Ne spreglejte