Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
19. 4. 2017,
10.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Pjongčang 2018 Peter Pen Klemen Kosi

Sreda, 19. 4. 2017, 10.57

6 let, 7 mesecev

Klemen Kosi: Slabše, a ne porazno

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Klemen Kosi se v nedavno končani sezoni ni uspel povzpeti na vlak individualnih napredkov slovenskih smučarjev. Vseeno odgovarja, da njegovo smučanje ni tako slabo, kot se zdi.

Za Klemnom Kosijem je najslabša sezona v zadnjih treh letih. | Foto: Sportida Za Klemnom Kosijem je najslabša sezona v zadnjih treh letih. Foto: Sportida

Dežurnemu medijskemu zabavljaču Klemnu Kosiju v predolimpijski zimi pogosto ni bilo do smeha. Čeprav je že tretjo zaporedno sezono prišel do točk v treh disciplinah, pa je izkupiček (40 točk) precej skromnejši kot v predhodnih dveh zimah, v oči pa bodejo predvsem zgolj tri točke v superveleslalomu in ena v smuku.

"Sezona je na prvi pogled res videti slabša kot predhodna. Tudi pričakovanja so bila večja. Vseeno pa sezona ni bila porazna. Dosegel sem nekaj dobrih rezultatov. Poleg tega pa sem bil v zgoščeni konkurenci velikokrat na napačni strani desetink. Če bi bil na pravi, bi bil večkrat med dvajseterico. To pa so že rezultati, ki bi jih sprejel boljše volje," je na vprašanje, koliko samokritike premore ob analizi sezone, odvrnil 25-letni Mariborčan, ponosen predvsem na dve uvrstitvi med petnajsterico v kombinaciji.

Kot formula 1  Z mislimi že v olimpijski zimi | Foto: Sportida Z mislimi že v olimpijski zimi Foto: Sportida

"S smučanjem sem bil dokaj zadovoljen, čeprav vem, da imam še kar nekaj rezerv," razmišlja Kosi, ki je na številnih tekmah deloval smučarsko razglašeno in nesamozavestno. Eden od razlogov se skriva v dvomih o opremi in posledično manjši osredotočenosti na samo izvedbo. Ta misel ga preganja tudi pred majsko vrnitvijo na sneg.

"Smuči večkrat niso 'stekle'. Sem v stiku s serviserji in odgovornimi pri Atomicu. Zdaj je čas, da iščemo rešitev. Ko se sezona enkrat začne, je vse skupaj prepozno. Tako kot pri formuli 1, ko mehanik med samo dirko ne more spreminjati vozila," pravi član ekipe za hitri disciplini, ki sicer še ni podpisal nove pogodbe z avstrijskim proizvajalcem smuči, a poudarja, da je to zgolj vprašanje časa.

"Atomicu sem lojalen že šest let. Tako bo ostalo tudi v prihodnje. Imajo posluh za moje želje in težave na prilagajanje na opremo. Čevlje že imam, čakam še na smuči," pravi Klemen.

Več treninga, manj tekem

Temeljni kamen olimpijske sezone 2017/18 je Mariborčan že postavil s pogovorom s trenerjem slovenskih smukačev Petrom Penom. Ta se je med sezono večkrat obregnil ob Kosijevo pretirano ukvarjanje s spremljevalnimi dejavniki in prenatrpanim tekmovalnim urnikom. "S trenerjem se strinjam, da potrebujem več treninga. Poskušal bom poiskati srednjo pot, saj se vendarle moram udeleževati tekem nižje ravni, ker potrebujem boljše FIS točke. A dejstvo je, da me v pripravljalnem obdobju čaka več tehničnega treninga," pravi eden od nosilcev novega smučarskega rodu, ki ima sicer zdaj dva tedna oddiha.

Tudi v prihodnje na Atomicovih smučeh | Foto: Getty Images Tudi v prihodnje na Atomicovih smučeh Foto: Getty Images

Že v začetku maja se bo z reprezentančnimi sotekmovalci odpravil na trening na ledenik Kaunertal. Sledile bodo večtedenske skupne kondicijske priprave, nato snežni trening na Stelviu, osrednji del priprav pa bodo Kosi in druščina opravili v Čilu, ki je postal že kar tradicionalna pripravljalna baza.

Tina Weirather v Headovi družini

Medtem ko bo torej Kosi še naprej smučal na Atomicovih smučeh, pa se je za zamenjavo opreme odločila Tina Weirather. Čeprav je prav z Atomicom v pretekli zimi prišla do prvega malega kristalnega globusa (superveleslalom) in srebrnega odličja na svetovnem prvenstvu, pa je sprejela ponudbo Heada.
Ne spreglejte