Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 2. 2008,
15.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 14. 2. 2008, 15.50

8 let

Jurjevi naslov, Gregorinova šesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Rusinja Jekaterina Jurjeva je osvojila zlato kolajno v posamični tekmi na 15 kilometrov na biatlonskem svetovnem prvenstvu v Östersundu. Med Slovenkami je navdušila Teja Gregorin ...

Teja Gregorin je za zmagovalko na šestem mestu zaostala za 3:03 minute, zgrešila pa je eno tarčo. Jurjeva, ki je tekmo končala brez zgrešenega strela, je Nemko Martino Glagow, ta je zgrešila enkrat, prehitela za več kot minuto (+1:13,3), tretja pa je bila Ukrajinka Oksana Hvostenko (+2:24,4; 1).

Čeprav so se biatlonke in biatlonci na svetovnem prvenstvu v Östersundu prebudili v sončno jutro s temperaturami nekaj stopinj pod ničlo, so se razmere proti poldnevu iz minute v minuto slabšale. Sonce so prekrili oblaki in tudi veter se je precej okrepil do štarta zaostale ženske posamične tekme, ki bi morala biti sicer izvedena že včeraj, vendar so jo organizatorji prav zaradi vetra prestavili na današnji termin. No, vseeno je bil to srečen dan za Slovenko Tejo Gregorin, ki je s šestim mestom osvojila svoj najboljši rezultat na svetovnih prvenstvih.

Gregorinova je blestela na strelišču, kjer je zgrešila le prvi strel od dvajsetih (1,0,0,0) in se odlično znašla v pogojih, kjer so pogorele tudi nekatere favoritke kot npr. Nemka Henklova ali Francozinja Baillyjeva, ki sta bili na strelišču kar šestkrat nenatančni. Čeprav tek Gregorinove še ni povsem na decembrski ravni, je še v zadnjem krogu pred ciljem zbrala moči in s tekom nadoknadila nekaj sekund pred tekmovalkami, ki so bile sicer že v cilju ter se tako povzpela do šestega mesta.

Presrečna zaradi svojega rezultata je Teja Gregorin po prihodu v cilj povedala: "Končno, bi lahko rekla za moj nastop. Iz tekme v tekmo mi gre bolje in že v štafeti sem pokazala, da znam streljati. Morda sem bila tudi nekoliko bolj z glavo pristopila k izvedbi vsakega posameznega streljanja. Ker so bile moje začetne tekme na tem prvenstvu pod pričakovanji, sem se že kar nekoliko sprijaznila, da morda ne bom nastopila na tekmi s skupinskim štartom, sedaj pa so se mi možnosti spet odprle."

Zadovoljen je bil tudi trener Tomaš Kos, ki se je z grenkobo spominjal lanskega nastopa Gregorinove na svetovnem prvenstvu: "Danes je dosegla svoj največji dosežek na prvenstvih, čeprav bi lahko rekel, da je bilo to že lani, če jo ne bi takrat onemogočila poljska tekmovalka, ki je streljala v njeno tarčo. Pokazala je odlično strelsko formo in vesel sem, da se ji je končno odprlo. Tudi sama je bila že malo negotova, sedaj pa mislim, da lahko bistveno bolj sproščeno nastopi še na preostalih tekmah."

Šest zgrešenih tarč (1,1,3,1) pa si je danes pristreljala tudi Dijana Ravnikar, ki ni bila najbolj razpoložena za tekmo, saj je še sinoči tožila zaradi bolečega grla in bržkone ne bi nastopila, če bi tekmo izvedli včeraj. Danes je bila uvrščena na 57. mesto. Andreja Mali in mlada Lili Drčar pa sta bili še nekoliko bolj nepazljivi na strelišču, saj sta zgrešili po osem tarč in se uvrstili na 75. in 89. mesto. "Res je bilo zelo težko. Na tretjem streljanju pa sem nato še preveč grešila. Seveda sem skušala zadeti vse tarče, a sem se v spremenljivem vetru uštela pri korekciji, saj je bilo ves čas treba spremljati veter," je dejala Ravnikarjeva, ki se je vsaj po zdravstveni plati spet popravila.

Najdaljšo žensko biatlonsko preizkušnjo je brez zgrešenega strela dobila Rusinja Ekaterina Jurjeva, pred Nemko Martino Glagow (1,0,0,0) in Ukrajinko Oksano Hvostenko (0,0,1,0), ki si je s tem priborila še drugo bronasto kolajno na tem prvenstvu.

Skupni vrstni red v svetovnem pokalu (po 17 od 26 tekem):

1. Andrea Henkel (Nem) 567 točk 2. Sandrine Bailly (Fra) 520 3. Kati Wilhelm (Nem) 501 4. Martina Glagow (Nem) 498 5. Jekaterina Jurjeva (Rus) 478 6. Magdalena Neuner (Nem) 474 7. Tora Berger (Nor) 459 8. Svetlana Slepcova (Rus) 422 9. Anna Carin Olofsson (Šve) 394 10. Helena Jonsson (Šve) 381 ... 17. Teja Gregorin (Slo) 226 24. Dijana Grudiček-Ravnikar (Slo) 141 71. Andreja Mali (Slo) 2

Ne spreglejte